2 prosinca, 2021 1:38 pm

Samsung LE-40B750

Autor: Ljubiša Miodragović

Samsung LE-40B750

Samsung LE-40B750

 

Widget TV

Južnokorejska tvrtka Samsung dugi je niz godina vodeći proizvođač u oblasti potrošačke elektronike, a svjedoci smo da svaka sezona donosi nešto novo i posebno na polju televizije. Ove godine prvi puta smo imali prilike vidjeti prednosti nove LED tehnologije, koja se prvenstveno ogleda u high-end kvaliteti reprodukcije slike, ali i u ekološkom pogledu trenutno „najzelenijoj“ tehnologiji u proizvodnji TV ekrana. Nažalost, LED televizori ove sezone imaju dosta visoku cijenu, koja nije pristupačna širem krugu naše populacije, pa smo odlučili da na test uzmemo jedan LCD TV visokih performansi serije 7. U pitanju je ekran dijagonale 40 inča i serije B750.

Prvo moramo riješiti zavrzlamu sa oznakama televizora jer situacija na ovom polju prosječnom korisniku nije baš najjasnija. Naime, kod LED ekrana oznake su jednostavne, postoje modeli serije 6000, 7000 i 8000, ali kod LED televizora postoje serije od 3 do 7.  Testirali smo LE-32A656, a nasljednik ove serije sada ima oznaku B650. Najjača serija LCD TV ekrana je upravo „sedmica“, pa otuda nama na testu LE-40B750. Obratiti pažnju i na slovo B u imenu modela jer su ekrani sa slovom A već zastarjeli.

Noviteti

Već na papiru novi modeli serije B650 i B750 imaju dvije važne novine u odnosu na A656 seriju. Prva je implementacija novog čipa za skaliranje slike koju je razvio Samsung unutar tvrtke. Druga, zanimljivija korisnicima je internet@TV funkcija, koja omogućava putem interneta pristup Yahoo widgetima kao što su gledanje vremenske prognoze, čitanje vijesti, praćenje akcija na burzi, ali i gledanje YouTube video isječaka i Flickr fotografija. Dizajn LE-40B750 je jednostavan i elegantan, bez neobičnih dizajnerskih poduhvata. Primijenjen je Samsungov Crystal Design, što znači da je kućište obojeno crnom sjajnom bojom, koja će se lijepo uklopiti u bilo koji interijer.

Funkcionalnost

Na zadnjem panelu primjećujemo IEC utičnicu, u koju se kabl mora nešto jače gurnuti. Zbog toga je osigurana dobra veza s napajanjem, pa pri rotiranju ekrana nećete čuti iskrenje na ovom spoju. Na zadnjem panelu nalazi se pregršt konekcija, a one koje su korisnicima češće potrebne postavljene su i bočno. Tako na zadnjem panelu imamo čak tri HDMI ulaza, dok se četvrti nalazi sa strane. Na stražnjoj strani uređaja nalazi se i antenski priključak, ulaz za slušalice, komponentni i scart ulaz, kao i digitalni optički audio-izlaz. Tu je i LAN priključak za mrežno povezivanje televizora na internet. S bočne strane postoje dva USB ulaza i klasični kompozitni ulazi. Ideja sa USB ulazima, od kojih na jednom piše HDD, dala nam je brojne ideje. Naime, ako nemate odgovarajuće kablove za vezu sa PC računalom, nemate Blu-ray player, niti ste kupili dodatak za WiFi konekciju – ne očajavajte. Glazbu, fotografije i filmove s vašeg računala prebacite na USB stick ili, još bolje, na prijenosni hard disk i zabavi nema kraja. U paketu s televizorom proizvođač isporučuje krpu za čišćenje ekrana, kao i plastičnu cijev za grupiranje kablova. Zaista praktično.

Samsung LE-40B750 connections

Meni koji se prikazuje na ekranu moderno je i pregledno dizajniran, jedina kritika koja se može uputiti je da, za naš ukus, zauzima preveliki dio ekrana. S druge strane, izbor između različitih ulaza teče veoma brzo i glatko.

Daljinski upravljač također je odlično dizajniran, s preglednim tipkama i logičnim rasporedom. Istraživanjem po internetu primijetili smo jednu neobičnu pojavu, a to je da se na nekim tržištima segment za pojačavanje tona i mijenjanje kanala nalazi iznad tipke za kretanje kroz menije, dok je na našem primjerku drugačije. Potpuno nevažan podatak, ali se nama učinio zanimljivim.

Audio-segment ovog ekrana je ponovo promašen potez. Naravno, reproducirani zvuk je dovoljno dobar za slušanje vokala, kojih ima najviše u televizijskom programu, ali ako želite pogledati, odnosno poslušati VH1 ili MTV, biti ćete blago razočarani. Za gledanje full HD filmova na ovom televizoru neovisni zvučni sistem spada pod obavezu.

U radu

Postavljanje televizora na postolje vrlo je jednostavno, ali zbog njegovih velikih dimenzija preporučujemo da u ovom poduhvatu ipak sudjeluju dvije osobe. Nakon postavke na postolje, neophodno je učvrstiti vezu sa četiri vijka zbog bolje stabilnosti i sigurnosti. Pri prvom uključivanju televizora treba odabrati jezik menija, kao i da se TV koristi u kućnoj upotrebi (a ne u izložbenom salonu) i konačno treba odabrati lokaciju korisnika. Naša preporuka je da izaberete United Kingdom da bi vam na raspolaganju bile sve opcije pri konekciji sa internetom. Naša zemlja spada u grupu zemalja jugoistočne Europe i nije je moguće birati na listi. Ostatak podešavanja je zaista jednostavan i sa pravom nosi naziv Plug&Play. Dakle, odaberite da li TV signal dolazi iz etera ili iz kabla, a zatim i tip izvora kanala za memoriranje – digitalni ili analogni. S dozom tuge odabrali smo analogni režim, a Samsung je pronašao čak 75 kanala sa SBB mreže. Tada je uslijedilo razočaranje jer su neki kanali imali toliko šuma da ih je bilo nemoguće gledati. Tehnička podrška kablovskog operatera uskoro dobiva telefonski poziv.

Samsung LE-40B750 daljinac

HD i zabava

Vjerujemo da će i najzahtjevniji filmofili biti zadovoljni kvalitetom reprodukcije koju pruža Samsung LE-40B750. Slika HD materijala je izrazito čista, bez artefakta. Sam ekran poprilično je ravnomjeran, naročito kada se uzme u obzir relativno niska cijena za ovu klasu. Pošteno govoreći, savršena ravnomjernost nije moguća ni na plazma televizorima. Reprodukcija boja vrlo je prirodna, dok su detalji na zapanjujućem nivou. Ono što pojedinim korisnicima može smetati tijekom gledanja filmova je efekt ubrzanog kretanja objekata na slici. Sve što trebate napraviti je da isključite 200Hz Motion Plus tehnologiju i pomicanje objekata djelovati će prirodnije i ugodnije za gledanje. Ukoliko vam ne odgovaraju boje slike, Samsung je omogućio veoma dobar interface za kalibraciju po želji gledatelja.

Što se tiče veze sa internetom, kod domaćeg distributera još uvijek nije moguće nabaviti takozvani WiFi dongle, koji omogućava bežično povezivanje na net. Ovaj dodatak izgleda kao debeljuškasti USB stick, a njegova cijena bi se kretala između 60 i 70 eura. Ipak, za vrijeme trajanja Hi-Files Showa imali smo prilike testirati i ovu opciju, koja zaista predstavlja veliki prozor u budućnost. Ukoliko ste ljubitelj teleteksta, koliko ćete tek zavoljeti informacije dobivene sa Yahoo! Widgeta. Jedina mana ove opcije je nešto sporije reagiranje i učitavanje widgeta, pa treba biti strpljiv. Korisnik može pored postojećih, instaliranih widgeta i sam preuzeti i podesiti nove module direktno sa interneta.

Teško je riječima opisati kvalitetu rendera slike koju je Samsung uspio napraviti iz filmskih trailera i nekoliko Blu-ray filmova koje smo imali na raspolaganju. Promatranje iz kutova nije drastično utjecalo na promjene u prikazu boja i kontrasta.

 

 

Review Overview

Ukupan dojam

Ukupan dojam

Samsung je napravio odličan posao sa ovim LCD ekranom. Iako se radi o praktično najboljem televizoru iz njihove LCD ponude, njegova cijena od oko 1350 eura potpuno je opravdana. Korisnik dobiva praktično sve pogodnosti kao da je kupio i LED najnovije generacije, od internet veze do medija playera i DLNA veze. Činjenica je da je ovaj ekran „debeo“ u odnosu na LED, ali dubina od 78 milimetara nije tako strašna. Naravno, ako niste spremi da izdvojite 50 posto više novca da biste bili eco-friendly ili da biste TV objesili o zid, model LE-40B750 odličan je izbor za vas.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG 49UH7707 4K televizor na testu

Autor: Darko Brlečić & Andrija Jovićević Novi Pogled Na Svijet Dragi čitatelji ! Prije par …