16 siječnja, 2021 12:12 am

Samsung HW-J8500 zvučno okruženje

Piše: Darko Brlečić

Samsung saundbar

Zvučno okruženje u novoj formi

Kada prosječan kupac dođe u trgovinu i zagleda se u zakrivljeni televizor,jedna od njegovih mnogobrojnih primisli se odnosi na zvuk koji televizor isporučuje: “kako to zvuči, kako to funkcionira, jeli to adekvatna zamjena za kućno kino ” ? Po mojem sudu, preispitivanja o zvučnoj funkcionalnosti televizora imaju svoj smisao. Za iole pristojniji zvuk nužno je ispoštivati određene elektro-fizikalne zakonitosti. Prisustvo zakrivljenih soundbarova omogućuje rješavanje navedenih dilema.

HW-J8500

1426862923000_IMG_479467HW-J8500 je top model iz ponude Samsungovih zakrivljenih soundbar zvučničkih sustava. Navedeni model dolazi u dvije izvedbe: sivo-srebrnoj i sjajnoj crnoj boji. Kućište soundbara je sazdano od kombinacije plastike i aluminija, te tako tvori jednu kompaktnu i elegantnu cjelinu. HW-J8500 je dizajniran tako da svojim zvukom pokriva radni opseg televizora veličine do 65″ inča (163 cm). Na njegovom pokrovu se nalaze tanke tipke za paljenje/gašenje, regulaciju glasnoće i selektor izvora zvuka. Pritiskom na jednu od tih tipki aktivira se mali zaslon koji se nalazi na prednjem djelu uređaja, te se na njemu iščitava trenutna funkcija.

Konektivnost soundbara je svedena na minimum. Tu se nalazi jedan ulazni HDMI priključak i jedan izlazni (ARC) HDMI priključak, USB priključak, digitalni optički ulazni priključak, LAN konekcija za mrežno strimanje glazbe i 3.5 milimetarski priključak za dodatne audio uređaje. Za one kojima je sama pomisao na kabele mrska, soundbar posjeduje bežičnu WiFi i Bluetooth povezivost, pa prema tome svatko će doći na svoje.

U paketu sa soundbarom dolazi bežični subwoofer, daljinski upravljač i set za montažu soundbara na kompatibilni stalak Samsung televizora.

Kako podesiti HW-J8500

Na prvi pogled spajanje soundbara i televizora djeluje jednostavno, što je istina, no za maksimalne performanse testiranog uređaja nužna su određena podešavanja. Za dobar zvuk se treba malo potruditi!

DSC_0947Prije svega nužno je spajanje soundbara i televizora s HDMI kabelom preko poveznice zvane HDMI(ARC-Auto Return Channel) na oba uređaja a današnji televizori posjeduju HDMI priključak s oznakom ARC. To je dvosmjerna komunikacija između dva uređaja koja omogućuje paljenje/gašenje i kontrolu zvuka dva uređaja s jednim daljincem. Paralelno s tim potrebno je uključiti – Anynet- funkciju , tipka za to se nalazi na daljinskom upravljaču soundbara. Nakon tih radnji zabava može početi !

No to nije sve, slijede fina podešenja. Tako se između ostaloga proizvođač potrudio da implementira svojevrsni – parametrički ekvilajzer – preko kojeg se mogu podesiti frekventni raspon između 150Hz-a i 10kHz-a u koracima od -6 do +6. Ta funkcija se zove Sound Control i smatram da ju je potrebno korektno odraditi. Ipak zvuk koji dolazi preko tv signala nije nešto što oduševljava a niti zadovoljava korisnike. Na prvo slušanje donje frekvencije (150/300Hz) djeluju tanko i nezanimljivo pa toplo preporučam njihovo podizanje barem do +3, da se dobije na punoći i definiciji dubokih tonova, za ostatak spektra nije potrebno drastično izdizanje. To ostavljam korisniku da podesi prema svojem uhu .

Zvučna kulisa oko slike

DSC_0952Samsung kao proizvođač zabavne kućne elektronike imao je uspona i padova, ali mi se čini da se modelom HW-J8500 ustabilio. Korejskom proizvođaču je trebalo dosta vremena da dostigne Japansku Yamahu na polju soundbar zvučničkih sustava. U kućnoj slušaonici je prodefiliralo mnoštvo takvih uređaja ali ovakav konkretan komad zvučničkog sustava još ne. Nakon vađenja iz kutije i spajanja na televizor zvuk je bio plošan, piskutav i neuzbudljiv. Nakon gore spomenutih podešenja zvučna slika se drastično promijenila. Postala je punija, bogatija detaljima, vokali čisti i precizni, a bass dubok i precizan. Bez obzira gledate li filmove, visokokvalitetne tv serije (HELIX, THE MAN IN HIGH CASTLE) ili slušate glazbu preko internetskog radija, zvuk nadmašuje standardno poimanje soundbar zvučničkih sustava.

HW-J8500 je deklariran kao 9.1 zvučnički surround sustav. Da bi se to zvučno okruženje osjetilo u potpunosti, nužno za taj doživljaj je da je soba zatvorena tijekom gledanja video zapisa, a to uključuje zatvorene prozore i vrata, jer soundbar funkcionira na principu refleksija od bočnih stranica prostorije. Dijaloški okvir je odličan, može se fino razaznati glasovna boja glumaca i brzina izgovorenih riječi, popratni zvuk prednjih kanala je precizan i fluidan, dok zvučne informacije koje dolaze s bokova djeluju malo prigušeno. Dubokih tonova ima napretek ali nedostaje voluminoznosti kod završnog udarca.Nekako mi se čini da priloženi subwoofer nešto slabije odrađuje zadatak u odnosu na kockasti model iz nižih serija. No to ne znači da je ukupan dojam pokvaren, naprotiv model HW-J8500 zaista odlično odrađuje svoju zadaću. Također bih pohvalio reprodukciju glazbe, i to bez ikakvih koloracija i primjesa, brzo, jednostavno i dinamično.

DSC_0957

Tehničke specifikacije :

Zakrivljeni soundbar

 • Sustav : 9.1 kanalni
 • Snaga(w): 350
 • 3D Zvuk: DA
 • Bluetooth : DA
 • WiFi: DA
 • ETHERNET: DA
 • TOSLINK: DA
 • USB: DA
 • DOLBY DIGITAL : DA
 • Subwoofer: Wireless Active
 • Daljinski upravljač : DA

Ustupio:

 • Samsung Hrvatska
 • 10000 Zagreb
 • www.samsung.com/hr

Prosječna maloprodajna cijena:

3.699,00 Kn

 

Ukupan dojam

Dizajn - 90%
Mogućnosti - 85%
Uloženo/dobiveno - 90%
Kvaliteta zvuka - 90%

89%

Ocjena

U zadnje tri godine tehnologija i dizajniranje soundbar zvučničkih sustava je strašno uznapredovala. Performanse su sve bolje i bolje. Tehnička opremljenost je na zavidnoj razini, a između ostaloga statistički podaci govore da se soundbarovi kupuju i za klasično slušanje glazbe što je dodatan plus ovim uređajima. Testirani model je nadmašio očekivanja Vašeg recenzenta, a to se odnosi na reprodukciju filmskog i glazbenog zvuka. Ukoliko tražite jednostavno rješenje za nadomjestak kućnog kina a također volite slušati glazbu s raznih bežičnih naprava onda je HW-J8500 idealna solucija za Vas. Topla preporuka..

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kreće novi sportski kanal Arena Esport

Kompanija Telekom Srbija i Arena Sport pripremili su iznenađenje za sve ljubitelje gejminga i elektronskih …