29 studenoga, 2021 1:21 pm

Samsung će ponovo prodavati OLED televizore

Posljednjih nekoliko godina gotovo sve što je Samsung u televizijskom svijetu učinio bio je pokušaj da se maknu OLED zaslone za bilo što veće od mobilnih telefona i tableta. Posebno jer su OLED televizije počeli biti zagovornici svog suparnika, LG Electronics. Sada je međutim, izvješće iz Koreje sugeriralo da je Samsung na rubu vraćanja na OLED TV tehnologiju još jednom.

Prema članku o tech-focused etnews web stranici, anonimni izvori industrije upravo su potvrdili da Samsung razvija novu tehnologiju zaslona “QD-OLED” televizije koja navodno ima  svjetlinu i boju od koristi Quantum Dot tehnologije uz samoizrađujuću rasvjetu , ultra tanki dizajn, brzinu odziva i prednosti OLED tehnologije. Izvješće sugerira da će ova kombinacija dviju tehnologija omogućiti Samsungu da jasno razlikuje tehnologiju bez pozadinskog osvjetljenja od OLED televizora sada dostupnih od strane brojnih drugih TV marki.

Zasloni QD-OLED očito koriste plave OLED-ove kao svoj izvor svjetlosti umjesto vanjskih LED pozadinstava obično povezanih s kvantnim točkama zaslona. Filteri crvene i zelene boje s Kvantnim točkama smješteni su na vrhu plavog OLED-a, što rezultira povećanim OLED ekranom s kvantnim točkama kako bi se pojačala reprodukcija boje. Uklanjanje potrebe za vanjskim pozadinskim osvjetljenjem učinit će QD-OLED televizore tanjim i lakšim od trenutnih QLED setova, kao i znatno povećanje njihovog učinkovitog kuta gledanja kako bi boja i kontrast počeli smanjivati.

Iako je Samsung već navodno napravio 55-inčni i 65-inčni prototip novog QD-OLED konceptnog ekrana, izvor etnews sugerira da nisu sasvim spremni za komercijalno lansiranje zbog problema koji sprječavaju neželjenu svjetlost koja bježi od plavog OLED-a i utječući na tonove boja. Čini se da se ovi problemi svakako ne smatraju nepremostivima.

ETNews zaključuje svoju priču s citatom iz njegovog neimenovanog izvora Samsunga koji tvrdi da “Samsung ne prepoznaje trenutnu OLED TV tehnologiju koju koriste drugi brendovi kao pravi OLED TV tehnologija jer koristi filtre boja i bijele piksele. Radimo na razvoju QD-OLED-a u novu tehnologiju koja iskorištava prednosti tehnologije Quantum Dot i nadoknađuje svoje nedostatke. ”

Šteta što ETNews nije mogao dodati više kredibiliteta svojoj priči pronalaženju kontakta koji je bio spreman identificirati sebe. Količina tehničkih pojedinosti koju priča daje, ipak, daje barem prsten istine.

U malo vjerojatnom slučaju da se Samsung osjeća kao da dodaje više službene pozadine ovoj priči.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Poznati brend Olympus menja ime

Jedan od najpoznatijih brendova digitalnih fotoaparata, Olympus,menja ime i zvaće se OM System. Kompanija OM Digital, u …