29 studenoga, 2021 12:41 pm

Rođendan jednog od najrevolucionarnijih proizvoda svih vremena – TPS-L2 Walkmana

Povijest Walkmana

Teško se sjetiti puno proizvoda toliko revolucionarnih kao što je TPS-L2 Walkman. Bio je to prvi pravi prijenosni kazetofon dostupan na tržištu te je otvorio vrata uzbudljivoj novoj eri prijenosnih uređaja za slušanje glazbe.

Razvoj WalkmanaPostoji mnogo razloga da se voli TPS-L2 Walkman. Ne samo da je to bio prvi model Walkmana ikad, bio je i pravi užitak za korištenje. Kompaktni dizajn; taktilne kontrole; zadovoljavajući “klik” zvuk kada pritisnete tipku “Stop”. Čak je imao i dva ulaza za slušalice, tako da ste mogli podijeliti svoju glazbu s prijateljem – “društvena značajka za anti-društveni glazbeni uređaj“, kao što je opisano od strane Minimally Minimala.

Proizvod je polučio trenutni uspjeh. Distributeri su se borili kako bi se nosili s potražnjom, a u roku od deset godina od svog pojavljivanja na tržištu 1979. godine prodano je 50 milijuna uređaja.

Naziv Walkman ubrzo je postao sinonim za inovaciju. Bio je tu i WM-101, prvi Walkman koji je došao s punjivom baterijom, potom MZ-1 pa prepoznatljivi D-E01Discman“, zatim klasični WM-F5 sportski Walkman i, najrecentniji, zastrašujući ZX2, koji pruža vrhunsko hi-res audio iskustvo slušanja.

Razvoj Walkmana2Dizajn Walkmana u potpunosti je izdržao test vremena, etabliravši se kao jedan od ultimativnih dizajnerskih klasika unutar moderne tehnologije, istovremeno savršeno utjelovljujući japansku baštinu. Godine 1990. BBC-jev dokumentarac proslavio je 10 godina Walkmana, a Stephen Bayley, autor Sony dizajna, držao je jedan od prvih Walkmana u rukama i rekao: “Sve što je prekrasno detaljno, kao i maleno te kao i dobro napravljeno kao ovaj walkman nije moglo doći niotkuda osim iz Japana.”

Trajna ostavština

S tako dugom poviješću nije iznenađenje da je Walkman do sada postalo univerzalno udomaćeno ime – godine 1986. ono je dodano u Oxfordov rječnik engleskog jezika, a Walkman je imao i velik utjecaj na Stevea Jobsa kada je došlo do izrade iPoda. Njegova ostavština je dokumentirana u knjigama i na web stranicama fanova – ispunjenih ljubiteljima Walkmana koji su nostalgični za vremenom kada su prvi put ugledali TPS-L2 . Do dana današnjeg, svaki proizvod iz Sonyja nosi istu inovativnost i pažnju usmjerenu na detalje koje su učinile TPS-L2 toliko uspješnim.

ZX2_1

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

PERLISTEN AUDIO S7t

Perlisten Audio je relativno mlada tvrtka iza koje stoje Daniel Roemer i Lars Johansen. Daniel …