5 prosinca, 2021 5:47 pm

Revolucionarno:Ljudski znoj umesto baterija

Naučnici predviđaju da bi ljudski znoj jednog dana mogao da napaja električne automobile i bicikle.Napomolu je nova generacija uređaja koje će napajati ljudski znoj umesto baterija.Naučnici u Škotskoj napravili su superkondenzator napravljen od poliesterske tkanine koja se omota oko ruke.Pozitivni i negativni joni u znoju čoveka tako dolaze na površinu tkanine i uzrokuju reakciju koja stvara energiju. Naučnici tvrde da se uređaj može napuniti sa 20 mikrolitara znoja (manje od pola kapi).Mnogi veruju da bi vežbanjem, odnosno znojenjem u budućnosti mogli da se napajaju drugi elektronski uređaji, poput vozila.Tehnologija koju napaja znoj mogla bi zamieniti baterije koje su ograničavale prenosivost zbog pregrevanja. Toksični elektroliti u baterijama mogu ispustiti štetne hemikalije u atmosferu ili dospeti u podzemne vode.

Baterije su jeftinije i ima ih više nego pre, često su izrađene od neodrživih materijala koji zagađuju okolinu. “Ono što smo uspeli da dokažemo je da je znoj sjajna prilika da se u potpunosti rešimo toksičnih materijala, uz izvrsne performanse punjenja i pražnjenja”, objasnio je profesor Ravinder Dahiya sa Univerziteta u Glasgovu.Profesor dodaje da se na taj način u budućnosti pokretala električna vozila i bicikla.Učesnici u eksperimentu trčali su po pokretnoj traci i u prirodi dok su nosili komad tkanine oko ruke. Oznojili su se toliko da su uređaju omogućili generisanje 10 milivata snage, što je dovoljno za napajanje nekoliko LED svetiljki.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

LG će akvizirati izraelsku kompaniju Cybellum

  Nekad je potrebno vlastite resurse oprobati u drugim tehnološkim izazovima. Ako se to supješno …