13 kolovoza, 2022 11:21 pm

PSB Passif 50

Kompanija PSB proslavlja 50 godina postojanja uz model zvučnika Passif 50.

Piše: Darko Brlečić

Godine 1974. osnivač PSB-a i glavni dizajner Paul Barton razvio je Passif II u vrijeme kada su njegova početna akustička istraživanja dovela do uspostavljanja PSB-ove filozofije dizajna. Model Passif II bio je prvi model koji je uključio te principe i demonstrirao ono što se sada hvali kao prepoznatljivi zvuk marke “True to Nature”. Odajući počast Passifu II, Model Passif 50 predstavlja naslijeđe PSB-a koje je ostalo snažno tijekom 50 godina inovacija zvučnika – serija proizvoda obilježenih tonskom preciznošću, prostornim realizmom i slobodom od izobličenja. Passif 50 ima elemente nadahnute 1970-ima kao što su kabinet  od furnira oraha s otvorenim zrnastim materijalom, magnetski pričvršćene tkane rešetke i posebna tipizirana postolja. Takav zvučnik budi osjećaj nostalgije svojim retro detaljima dok je izrađen od modernih materijala koji su usklađeni s trenutnim ukusima. Ostali jedinstveni ukrasi uključuju jezičak za povlačenje na prednjoj rešetki, koji krasi retro PSB logo – koji je izvorno ručno nacrtao Paul na satu geografije u srednjoj školi – i pločicu na stražnjoj ploči ukrašenu javorovim listom s natpisom koji glasi: “Passif 50 – 1972-2022.” Dizajn Passif 50 odražava svog slavnog pretka iz 1970-ih, ali uključuje najnovije komponente vrhunske razine i koristi se 50-godišnjim akustičnim istraživanjem. Rezultat je zvučnik klasičnog izgleda iz 70-ih, ali postiže razinu performansi koja daleko nadilazi mogućnosti svojih predaka.

Visokotonac s kupolom od titana koristi snažan neodimijski magnet i prigušivanje ferofluidom za veću izlaznu snagu, poboljšano upravljanje snagom i smanjeno izobličenje. Fazni priključak ispred kupole visokotonca usmjerava izlaz visokotonca kako bi se osigurala široka i dosljedna disperzija daleko izvan tradicionalnog okvira  za slušanje. Rezultat  toga je zvučnik koji stvara široku i duboku zvučnu kulisu s vrlo oštrom slikom koja ne ovisi o preciznom položaju slušatelja. Podloga od filca koja okružuje visokotonac minimalizira difrakciju rubova radi poboljšane transparentnosti i stabilnije slike.

Niskotonac i pasivni radijator imaju košare od lijevanog aluminija koje se odupiru savijanju i obložene gumene okvire koji prigušuju rezonancije membrane, što rezultira glatkijim odzivom i smanjenim izobličenjem. Značajan inženjerski trud uložen je u usavršavanje interakcije između woofera i pasivnog radijatora. Rezultat je stanje savršene ravnoteže njihovih suprotstavljenih sila. Svi spojevi u jako učvršćenom kućištu su zakošeni radi boljeg pristajanja i završne obrade i smanjene vibracije kućišta. Uz dvostruke petostruke kopče za uvezivanje, Passif 50 može biti bi-wired izveden ili bi-amping opcija.

1″ inčni kupolasti visokotonac od titana s ferofluidnim prigušenjem i neodimijskim magnetom 6,5″ inčni niskotonac i 8″ inčni pasivni radijator s košarama od lijevanog aluminija, papirnatim konusima i rubnim gumenim okvirima Otvoreno kućište od orahovog furnira u retro stilu i namjenski stalci za zvučnike Magnetski pričvršćene tkane rešetke Dizajn za 50. obljetnicu, uključujući izvorni PSB logo i jezičak za povlačenje na rešetki, te pločicu na stražnjoj ploči s natpisom “Passif 50 – 1972-2022”, ukrašenu javorovim listom Filc koji okružuje visokotonac minimizira rubnu difrakciju Bi-wire/bi-amping pozlaćeni konektori za povezivanje.

Dimenzije samog zvučnika: 660 mm V x 280 mm Š x 2540 mm D , dimenzije zvučnika sa stalkom: 870 mm V × 280 mm Š × 254 mm D .

https://www.psbspeakers.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

FiiO M17

Piše: Darko Brlečić Zvuk u manjem pakiranju bez gubitka kvalitete, te po mogućnosti da se …

Odgovori