20 listopada, 2021 10:12 am

Prvi LG-ev monitor s tehnologijom G-Sync dostupan u Hrvatskoj

 LG Electronics (LG) predstavio je ranije ove godine svoj prvi G-Sync monitor (UltraWide model 34UC89G) sa zaslonom omjera stranica 21:9 i frekvencijom osvježavanja od 144 Hz, a ovaj je model sada dostupan i u Hrvatskoj po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 8.299,00 kuna. LG je predstavljanjem svog prvog G-Sync monitora proširio portfelj uređaja za gamere koji su dosad koristili konkurentsku tehnologiju FreeSync.

Fluidno iskustvo igranja te brzina i izvrstan prikaz boja temeljni su uvjeti koje gaming monitori trebaju ispunjavati, ali kvaliteta igranja nije određena samo mogućnostima monitora, nego i mogućnostima sinkronizacije s računalom. Korisnici se neće usrećiti kupnjom vrhunskog monitora koji zapravo ne radi u skladu s računalom. Dugo je vremena AMD-ova tehnologija FreeSync bila odgovorna za odgovarajuću stopu osvježavanja monitora, ali je tvrtka Nvidia 2013. predstavila svoju tehnologiju G-Sync koja upravlja sinkronizacijom između monitora i računala putem hardverskog rješenja ugrađenog u monitor. Ova tehnologija jamči neprekinut i savršeno fluidan prikaz videa bez zastajkivanja. Nakon predstavljanja, tehnologija G-Sync je vrlo brzo postala popularna te je tako tvrtka Nvidia 2014. imala 62% tržišnog udjela u segmentu gaming monitora, da bi svoj dominantni položaj povećala na 82% već godinu dana kasnije.

Iako je LG prethodno proizvodio monitore isključivo s podrškom za tehnologiju FreeSync, s vremenom je postalo jasno kako gaming zajednica traži G-Sync monitor visoke kvalitete pa je tako LG-ev centar za istraživanje i razvoj osmislio model 34UC89G. Grafička kartica Nvidia izravno je instalirana na stražnjoj ploči monitora čime se olakšava pristup. Zbog tehnologije G-Sync slike se prikazuju munjevitom brzinom, bez ulaznog kašnjenja, s uranjajućim iskustvom i prikazom preciznih i živopisnih oblika i likova. Pored rješenja tvrtke Nvidia, ovaj monitor rabi i druga inovativna tehnološka rješenja kako bi se dodatno poboljšalo iskustvo za gamere.

Model 34UC89G je 34-inčni Full HD monitor s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz i zakrivljenim zaslonom UltraWideTM omjera stranica 21:9. Osim što gamere uvodi u njihove virtualne svjetove, pruža i nevjerojatan filmski doživljaj. Ultraširoki omjer prikaza otkriva područja koja jednostavno nisu vidljiva na uobičajenim monitorima omjera stranica 16:9. Široki zaslon daje prednost igračima Final Fantasyja, World of Warcrafta i drugih MMORPG igara jer mogu vidjeti više detalja. Zahvaljujući tehnologiji In-Panel-Switching (IPS) monitor pruža precizne boje bez iskrivljenja koje su živopisne pod kutom gledanja od skoro 180 stupnjeva pa je i prikaz slike tako realniji i bez anomalija čak i kod scena s brzim kretanjem.

Uz značajku DAS nema kašnjenja čak ni u najzahtjevnijim igrama, a funkcija stabilizacije crne omogućava da i najdublji crni tonovi budu jasni i detaljni. To znači da je moguće uočiti likove u igri Call of Duty koji se skrivaju u sjenama. Frekvencija osvježavanja od 144 Hz jamči jasnu metu tijekom igranja igre Battlefield4. Ovo je podržano ugrađenom vodilicom za kabel miša što omogućava slobodno kretanje rukama, a visinu monitora i kut nagiba moguće je postaviti prema vlastitim željama.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

T+A SERIES 200

  Analogna vanjština kombinirana s modernim digitalnim mogućnosti, a sve s njemačkim pedigreom, zvuči jako …