4 veljače, 2023 3:37 pm

Prihvatljiva zvučna nadogradnja – TEST

LG SN5Y

Piše: Darko Brlečić

Soundbar zvučnički sustavi su postali obvezatan dio prodajnog programa kod trgovaca televizorima, Stvar je više nego jednostavna – moderni televizori usprkos razvijenim tehnologijama ne mogu prezentirati zvuk jednako dobro kao sliku, pa prema tome nadogradnja je neizbježna. Korejski lideri po tom polju- Samsung i Lg su otišli najdalje. Potonji  proizvođač  u svom proizvodnom portfelju nudi širok izbor , kako po cijeni tako i po soničnim mogućnostima.

Estetska komponenta

Model SN5Y po svojim fizičkim i estetskim gabaritima spada u srednji cjenovni razred LG Soundbar zvučničkih sustava.

Dizajn je baziran na ravnim linijama i zaobljenim rubovima, te popraćen kvalietnim plastičnim materijalima koji su svojevrsni trade mark LG-a. Prednjom plohom dominira metalna rupičasta ploča kroz koju dopire zvuk. Iza te plohe se nalaze dvije ovalne zvučničke jedinice dimenzija 40x100mm, te  dva visokotonca od 20milimetara. Pokrov soundbara je blago hrapav  dok je  donji dio gladak s dvije gumene trake koje omogućuju čvrsto prijanjanje na bilo koju vrstu ploha. Omanji zaslon koji se nalazi na sredini prednje plohe pokazuje trenutnu funkciju,  odnosno povezivost soundbara.

 

Pridruženi subwoofer je vrlo slično dizajniran s tom razlikom što prednjom plohom dominira fino struktuirana tkanina koja prekriva/zaštićuje zvučničku jedinicu od 6inča koja radi u režimu bass-reflexa, te je pogoni pojačalo od 220 watta.

 

 

 Oprema i povezivost

Četiri osnovne funkcijske tipke se nalaze na desnoj bočnoj strani soundbara, dok se četiri žičane poveznice (2x HDMI,1x USB,  1x TOSLINK) nalaze  na stražnjoj plohi. Bežična povezivost se ovdje nalazi u formi Bluetooth poveznice koja je kompatibilna sa svim vrstama pametnih televizora. Subwoofer koji dolazi u paketu bežično se povezuje s sounbarom tako da nema problema sa smještajem u prostoru. Za potpuni konform brine se mali daljinski upravljač.

Performanse

U osnovi SN5Y je 2.1 kanalni soundbar s subwooferom, te podržava DTS I Dolby Digital kao i sve prisutniji  DTS Virtual: X za potpuniji surround doživljaj. Njegove streaming mogućnosti idu preko USB i Bluetooth poveznice. Ono što je posebno interesantno je da ovaj model podržava reprodukciju Hi-Res datoteka, dodatni adut koji ga izdiže iz prosječnosti. Etiketu Hi-Res nemože dobiti baš svaki uređaj. Naime, za takvo što potreban je izuzetno snažan hardware koji to može bezprijekorno odraditi, te je potreban kvalitetan izvor zvučnog zapisa. Standarni digitalni CD-zapis ima bit-rate od 1,411 kbps dok Hi-Res zapis ima bit-rate od maksimum 9,216kbps. Značajna razlika, zar ne? ! Osim svega navedenog ,bitna stavka su uređaji koji podržavaju  reprodukciju Hi-Res datoteka, pri tom mislim na zadnje generacije DAC-ova, DAP-ova (Digital Audio Player) koji fizički nalikuju na pametne telephone ali su po strukturi elektronike sasvim jedno drugo tehnološko prostranstvo.Na kraju ove priče treba napomenuti I streaming servise koji omogućuju protok Hi-Res datoteka, većinom su to servisi čija pretplata nije baš mala, ali zato daje širok izbor glazbenih zapisa. Spomenuta Hi-res reprodukcija za WAV i  FLAC zapise ide do 24bit/96kHz rezolucije, čisto solidno za konkretniju zabavu.

Za potpuni surround užitak LG nudi nadogradnju na ovakav tip soundbara u obliku bežičnog SPK8-S zvučničkog paketa. Taj paket se sastoji od dva bežična satelita i pratećeg transmitera. Da su kod uprave LG Hrvatska bili malo promučurniji onda bih mogao čitateljima predočiti kako funkcionira ta dodatna nadogradnja, ovako sve ostaje  na testnom  modelu SN5Y !

Kad su u pitanju zvučne varijante, SN5Y uključuje sve one uobičajene koje uvijek imamo kod LG soundbarova  Kao takvi postoje Standard, Bass Blast i Bass Blast +, AI Sound Pro i DTS Virtual: X. Standard vam daje optimizirani zvuk za većinu vrsta sadržaja. Bass Blast nudi poboljšane duboke I snažnije tonove.  AI Sound Pro koristi tzv. prilagodljivu kontrolu zvuka (ASC-Adaptive Sound Control) u svrhu automatske prilagodbe zvuka prema temeljima audio/vizuelnog zapisa, dok sve prisutniji DTS Virtual: X treba oponašati virtualno okruženje zvuka koji dolazi sa bočnih I pozadinskih strana oko slušatelja.

Za podešavanje zvučnih postavki nema puno opcija. Sve se radi preko dvije tipke na daljinskom upravljaču: ,jedna je za  Zvučne efekte, dok druga služi za korekciju ekvilizacije po tonskom spektru. Čisto dostatno za jednostavno rukovanje !

Za razliku od prethodnih testova odlučio sam se poigrati novim ratnim filmom iz 2020 godine -GREYHOUND. Ratna drama na otvorenom moru Sjevernog Atlantika, vrijeme 1942 godina kada su njemačke podmornice radile pravi dar-mar između ratnih i trgovačkih brodova. Dakle, tijekom bitke za Atlantik konvoj HX-25, koji se sastojao od 37 savezničkih brodova plovi prema Liverpoolu. Pratnju konvoja čine razarač klase Fletcher USS Keeling , njegova radijska oznaka je Greyhound , čiji je kapetan zapovjednik Ernest Krause (Tom Hanks), zatim britanski razarač klase Tribal HMS James, njegova radijska oznaka je  Harry, zatim poljski razarač Grom klase ORP Viktor, čiji je radijski znak Orao, te kanadska korveta HMCS Dodge, čija je  je radijska oznaka Dicky. Kapetan Krause je glavni zapovjednik brodova za pratnju, no iako ima bogat staž i visoku naobrazbu, to je njegova prva ratna zapovjedna misija.

Uključena opcija DTS Virtual: X nudi veći volume zvuka, primiče sliku prema naprijed, te ju proširuje s bočnim efektima. Taj zvučni efekt popunjuje surround dojam, ali zato se izgubila struktura kod dijaloga kao i detaljnost po cijelom tonskom spektru. Prebacivanjem u AI Sound Pro mod zvučna slika dobiva na preciznosti, detaljnosti a struktura kod dijaloga je prepoznatljiva do najfinijih detalja. Uglavnom,  igranje s postavkama se isplatilo.

Za slušanje glazbe toplo preporučujem opciju Bass Blast and Bass Blast+ koja daje punokrvnu  zvučnu sliku,još ako se sve vrti preko USB poveznice sa snimkama u CD format onda užitku nema kraja. Uključena opcija pomaže u kreiranju široke i duboke pozornice, snažnih i dubokih basova ali zato je lagano prigušenog srednjetonskog područja..Treba imati na umu da SN5Y nije zamjena za hifi sustav nego konkretna naprava za neobavezno sluašnje muzika i popravljanje dojma kod modernih televizora.

Što nudi konkurencija ?

U kategoriji za  2.000 kuna nema prevelikog odabira. U toj klasi se nalazi Samsung HW-Q60T, Philips TAB6405. Da, samo dva modela od drugih proizvođača ! Naime,  ostali proizvođači skrivaju svoje novitete a da pri tome ne daju konkretne argumente po tom pitanju.

Tehničke specifikacije:

2.1 kan. SoundBar s DTS Virtual:X

Sustav: 2.1
Ukupna snaga: 400 watta
Hi-Res Audio: Da
4KZvuk: Ne
Audio formati:Dolby Digital, DTS Virtual X,FLAC,AIFF, WAV,

Chromecast : Ne
Ethernet: Ne
Wi-Fi : Ne
Bluetooth : Da
HDMI : Da (izlaz)
HDMI: Da (ulaz)
Optički: Da
RCA 3.5mm: Ne
Pilot: Classic  Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 2.000,00 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
AV Večeslava Holjevca 40
10000 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta surround zvuka - 9.1
Kvaliteta stereo zvuka - 8.5
Kvaliteta striminga - 8.5
Povezivost - 9
Uloženo/dobiveno - 9.5

8.9

Ocjena

LG je s modelom SN5Y i cijenom  od  2.000 kuna napravio mali dar-mar u srednjoj kategoriji.Naime, navedeni model posjeduje iznad prosječnu kakvoću zvuka, više nego solidnu softwersku opremljenost (Hi-Res certifikat) I mogućnost nadogradnje s dodatna dva satelitska bežična sourround zvučnika.

User Rating: 4.56 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

S tabletom Meanit Tablet X25 TO GO na GO

Andrija Jovićević Tablet i SmartWatch idealna kombinacija za godišnji odmor Kolega Kruno Čosić je u …