srpanj 13, 2020 10:31 pm

Predstavljen program 27. Svjetskog festivala Animiranog Filma

 

ANIMAFEST ZAGREB 2017.

U Kulturno Informativnom Centru održana je konferencija za medije u povodu skorašnjeg 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017. čiji će raznovrstan i bogat program od 5. do 10. lipnja Zagreb iznova potvrditi svjetskim središtem umjetničke animacije.

Program Animafesta Zagreb 2017. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić, te član selekcijske komisije Studentskog natjecanja Marko Dješka, dok je novu festivalsku lokaciju, kultnu zagrebačku Kinoteku, uz već prepoznatljive Kino Europa i Kino Tuškanac, najavio zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Tedi Lušetić. O ovogodišnjoj festivalskoj ilustraciji i špici govorio je autor Goran Radošević, a o filmu «Ježeva kuća» redateljica Eva Cvijanović koja se okupljenim predstavnicima medija obratila putem video veze.

Daniel Šuljić izjavio je kako je između više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja, od kojih je 44 odabrano u Veliko i 46 u Studentsko natjecanje kratkometražnog filma, te 9 u natjecanje dugometražnog, posebno ponosan na hrvatske filmove. “Filmovi Eve Cvijanović, Danijela Žeželja, Božidara Trkulje, Špele Čadež, Chintis Lundgren i Michaele Müller u Velikom natjecanju pokazuju kako je domaća scena i dalje globalno relevantna. Neki su od tih filmova uspješne koprodukcije koje pokazuju kako je hrvatska animacija sa svojim producentskim kućama poput Zagreb Filma, Bonobostudia, Adriatic Animationa i Kinorame prestižan međunarodni partner u umjetničkom stvaralaštvu.” – istaknuo je Šuljić.

Šuljić je uputio i na različite trendove u Velikom natjecanju poput snažne prisutnosti kompjutorske animacije i njezinog miješanja s klasičnim tehnikama, senzualnih inspiracija sve brojnijih autorica te nostalgije i okretanja crno-bijelim filmovima.

Prisutnim predstavnicima medija putem Skypea se iz Kanade obratila i Eva Cvijanović, redateljica filma Ježeva kuća, adaptacije omiljene poeme Branka Ćopića u raskošni lutka-film, nedavno nagrađene i na Berlinaleu. Autorica je naglasila kako je avantura rada na filmu započela 2014. godine baš na Animafestu.

Govoreći o studentskoj konkurenciji, jedan od selektora toga natjecanja Marko Dješka, istaknuo je kako uz rekordnu prisutnost u Velikom natjecanju, još 3 hrvatska filma u Studentskom, autorica Lucije Bužančić, Petre Balekić i Lucije Mrzljak, čine ovo jednom od najboljih godina hrvatske animacije u posljednje vrijeme. Također je uputio na retrospektivni program Najbolje škole animacije za 2017., slavne praške FAMU.

Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Jedna od središnjih tema odnos je stripa i animacije.

Producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić istaknule su kako Animafest nije samo festival za animirano-filmske sladokusce i profesionalce, već i istinski obiteljski festival na kojemu najmlađi i njihovi roditelji mogu uživati u filmovima prilagođenima svome uzrastu te brojnim aktivnostima na otvorenom.

Kada je riječ o klasičnom kino repertoaru, Milić je istakla tradicionalno bogat Program za djecu i mlade u čijem je središtu Natjecanje filmova za djecu za koje radove odabire medijska psihologinja i svrstava ih u kategorije primjerene dobi djece.

Pored tradicionalnih lokacija, kina Europa i Tuškanac, projekcije Animafesta 2017. odvijat će se i na novoj lokaciji Kinoteke koju je predstavio Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. O organizaciji je dalje naveo: “Svi smo bili oduševljeni Open Airom na Zrinjevcu jer nas raduje izlazak animacije izvan kino dvorana i približvanje obiteljima. Ideja organizatora o Animaciklu je fenomenalna” – naglasio je Lušetić.

Pohvalu festivalu pisanim putem uputila je i Vanja Vaniček, direktorica marketinga Zagrebačke banke, pokrovitelja festivala: “Program Animafesta ove godine je nevjerojatno bogat i zaista svi jedva čekamo da krene! Animafest je jedan od ključnih festivala animacije u svijetu i mjesto na kojem se djeca, mladi i odrasli uče vrijednostima poput kreativnosti, razmjene ideja, inovativnosti i raznolikosti. Zagrebačka banka prepoznala je te vrijednosti i odlučila podržati Animafest kroz open air projekcije na Zrinjevcu, na kojima će posjetitelji moći uživati u piknik zoni uz besplatne kokice. Također, Zaba će biti prijatelj volontera kojima smo, kao i posjetiteljima, omogućili chill zone na Zrinjevcu i kod Tunela Grič”.

Na konferenciji za medije predstavljen je i vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja Animafesta. Autor ilustracije i špice Goran Radošević napomenuo je kako mu nije bilo teško pronaći nadahnuće jer je i sam bio posjetitelj prošlih izdanja festivala. Dinamika i druženje za vrijeme festivala svakako su početak kreativnog procesa svih animatora koji na njemu sudjeluju, rekao je Radošević.

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

5. do 10. lipnja 2017. Kino Europa, Kino Tuškanac, Kinoteka    Animacija je negdje vani: …