13 kolovoza, 2022 10:34 pm

Praćenje krvnog tlaka i elektrokardiograma

Andrija Jovićević

 Na Samsung Galaxy Watch3 i Galaxy Watch Active2 pametnim satovima

Tvrtka Samsung Electronics Co., Ltd. najavila je da će aplikacija Samsung Health Monitor za praćenje zdravlja i održavanje osobne kondicije uskoro biti dostupna u 31 zemlji. Time korisnici[1] Galaxy Watch3 i Galaxy Watch Active2 pametnih satova mogu iskoristiti opcije za praćenje krvnog tlaka i elektrokardiograma putem navedene aplikacije.

Aplikacija Samsung Health Monitor dobila je CE-certifikat u prosincu 2020. godine, što je omogućilo širenje usluge na 28 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku. CE-certifikat predstavlja administrativnu potvrdu da je proizvod usklađen sa zahtjevima Europske unije za sigurnost, zdravlje i okoliš. Osim u zemljama EU, aplikacija će također biti dostupna u Čileu, Indoneziji i UAE-u.

Mjerenje krvnog tlaka

Visok krvni tlak obično povezujemo s bolestima mozga, bubrega i srca, i ako se ne liječi, može dovesti do moždanog udara i koronarne bolesti srca. Galaxy pametni satovi sposobni su izmjeriti krvni tlak putem aplikacije Samsung Health Monitor koja korisnicima pruža dublje informacije o njihovom osobnom zdravlju i kondiciji kako bi donijeli bolje životne odluke.

Nakon što se Galaxy Watch3 ili Galaxy Watch Active2 kalibriraju s mjeračem tlaka[2], korisnici jednostavno mogu dodirnuti i izmjeriti krvni tlak bilo kad i bilo gdje. Uređaj mjeri krvni tlak analizom pulsa pomoću senzora za njegov nadzor. Naposljetku, aplikacija analizira odnos između vrijednosti kalibracije i promjene krvnog tlaka kako bi se odredio točan krvni tlak[3].

Praćenje elektrokardiograma

Procjenjuje se da su oko 33,5 milijuna ljudi na svijetu zahvaćeni fibrilacijom atrija[4], koji označava učestali oblik abnormalnog srčanog ritma. Fibrilacija atrija je često uzrok srčanih komplikacija, uključujući krvne ugruške, zastoj srca i moždanog udara.

Funkcija elektrokardiograma djeluje analizirajući električnu aktivnost srca putem senzora na Galaxy Watch3 ili Galaxy Watch Active2 pametnim satovima. Sve što je potrebno je otvoriti aplikaciju Samsung Health Monitor kada korisnik sjedne i osigura da je sat čvrsto postavljen na ručnom zglobu. Potom, korisnik treba nasloniti podlakticu na ravnu površinu i lagano pozicionirati vrh prsta suprotne ruke na gornji gumb pametnog sata u trajanju od 30 sekundi. Zatim će aplikacija izmjeriti puls i ritam, koji će biti klasificirani i kao sinusni ritam (normalan, redovit otkucaj srca) ili fibrilacija atrija (kada srce kuca nepravilno)[5].

Dostupnost

Aplikacija Samsung Health Monitor automatski se instalira kada korisnici ažuriraju svoj Galaxy pametni sat na najnoviju verziju operativnog sustava putem aplikacije Galaxy Wearable. Tada će se otvoriti poveznica koja će korisnike usmjeriti na stranicu za preuzimanje aplikacije za pametni telefon u aplikaciji Galaxy Store.

Ažuriranje aplikacije Samsung Health Monitor bit će postupno dostupno na Galaxy Watch3 i Galaxy Watch Active2 i Hrvatskoj od 22. veljače.


[1] Potreban Galaxy pametni telefon sa sustavom Android 7.0 ili više za uparivanje s Galaxy Watch3 ili Galaxy Watch Active2.

[2] Za maksimalnu preciznost, korisnici trebaju kalibrirati svoj uređaj najmanje svaka četiri tjedna.

[3] Korisnici trebaju mjeriti krvni tlak u mirovanju i suzdržati se od mjerenja za vrijeme treninga i konzumacije alkoholnih i nikotinskih proizvoda. Mjerenje krvnog tlaka ili aplikacija Samsung Health Monitor ne mogu dijagnosticirati hipertenziju i druga medicinska stanja ili detektirati znakove srčanog udara. Nije namijenjeno zamjeni tradicionalnih metoda dijagnoze ili liječenja od strane kvalificiranih zdravstvenih ustanova.

[4] Chugh SS i sur. Svjetska epidemiologija fibrilacije atrija. Cirkulacija. 2014. 25. veljače; 129 (8): 837-47.

[5] EKG snimanje ili aplikacija Samsung Health Monitor nikada ne traže znakove srčanog udara. Nije namijenjeno zamjeni tradicionalnih metoda dijagnoze ili liječenja.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AOC Q27G2S

Piše: Darko Brlečić Moderni gamerski monitor Q27G2S/EU ima 27” IPS-panel  s QHD 2K rezolucijom za …