kolovoz 8, 2020 11:18 am

Potpisan sporazum kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini

                                                                                                    

Pregovori između susjednih država zaključeni su potpisivanjem sporazuma kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini na području Jadranskog i Jonskog mora. Potpisivanjem ovog sporazuma ispunjen je jedan od preduvjeta koji su potrebni za oslobađanje spektra druge digitalne dividende.

 Stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovali su ovog tjedna na multilateralnom sastanku o frekvencijskom re-planiranju televizije i primjeni digitalne dividende. Riječ je o sastanku zemalja takozvane Adriatic grupe, čiji rezultati rada trebaju pridonijeti procesu međunarodne koordinacije frekvencija potrebnih za prelazak na DVB-T2 te oslobađanju spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija.  Sastanak, koji je održan u Tivtu, u Crnoj Gori, okupio je predstavnike regulatornih tijela Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i San Marina, a pregovori između susjednih država zaključeni su potpisivanjem sporazuma kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini na području Jadranskog  i Jonskog mora.

Time će se omogućiti uporaba radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija i olakšati međunarodno usklađivanje frekvencija potrebnih za prelazak na novi standard kodiranja i odašiljanja te oslobađanje spektra druge digitalne dividende za pružanje širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija, a na temelju odluka Europske unije i Europskog odbora za elektroničke komunikacije.

Rad ove skupine zemalja se temelji na radu foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi – SEDDIF (South European Digital Dividend Implementation Forum), a odnosi se na istu tematiku, ali drugo zemljopisno područje. 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Match TV otkupio prava na Formulu 1

Ruski besplatni sportski kanal Match TV otkupio je ekskluzivna prava na emitovanje Formule 1, Formule …