4 veljače, 2023 5:15 pm

Polovica Apple uređaja prešla na iOS 9

Autor: Nino Krstačić

i2

Nedavno je Apple u opticaj za svoje korisnike pustio iOS 9. Kako samo ime govori radi se o nasljedniku još uvijek popularnog no sada i podjednako zastupljenog iOS-a 9. Prisjetite se samo koliko je Apple prošle godine imao „problema“ s puštanjem iOS-a 8 u opticaj. Ti su se problemi nastavili i nakon nadogradnji, stoga su se Apple korisnici i svi ljubitelji ovog Američkog proizvođača pametnih telefona i tableta s pravom žalili. Ove godine Apple nije imao takvih problema kada je u opticaj krenuo sada već aktualni iOS 9. Upravo naprotiv, već nakon četiri dana iOS 9 se nalazio na 30,00% podržanih Apple uređaja (prisjetimo se kako je podržan iPhone 4s te iPad 2) te sve više izvedenice ovih modela.

Naravno iOS 9 osim u pogledu novih značajki hardvera i softvera donosi i poboljšanja za koja smo sigurni kako će mnogo više razveseliti veliki broj korisnika. Riječ je o smanjenom kapacitetu nadogradnje, odnosno pripadajuće OTA značajke. Jednostavnijim rječnikom rečeno Apple je smanjio „veličinu“ OTA nadogradnji, što rezultira mnogo bržim preuzimanjem iOS 9 kao i ubrzanijim postupkom instalacijskog procesa. Apple je objavio kako se za sada iOS 9 nalazi na 50,00% podržanih Apple uređaja. Dok ostali uređaji (stariji) koriste prijašnje inačice iOS-a. Za usporedbu navedimo kako je konkurentski Google, odnosno njegova Android platforma u svojoj aktualnoj verziji 5.0 Lollipop na 21,00% uređaja.

Što nepobitno dokazuje kako Google odnosno Android još uvijek velikih problema ima s fragmentacijom platforme, odnosno dovođenjem iste na veliki broj modela. Nemojmo zaboraviti kako Apple kontrolira u potpunosti svoj hardver i softver, dok kod Google-a odnosno Androida, to nije slučaj. Pa sve ima svoje prednosti i mane.

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Google uklanja aplikacije za snimanje poziva

Kompanija Google ima u planu da sa Play Storea ukloni sve aplikacije za snimanje telefonskih …