30 rujna, 2023 10:12 pm

Phono pretpojačalo

Pojačana tržišna kretanja u smjeru analognog zvuka  u obliku gramofonske integracije generirala je pojavu gramofona prihvatljivog  široj publici. Paralelno s time na tržištu se nalazi veliki broj novih surround receivera i similarnih uređaja koji podržavaju sve osim gramofona. S obzirom na sve navedeno potreban je uređaj koji može premostiti probleme kod kupovine gramofona i surround uređaja. Takav uređaj dolazi u obliku fono pretpojačala.

Autor: Darko Brlečić

Fono pretpojačalo je danas nužna komponenta u audio/video lancu kako bi vlasnici vinylnih kolekcija mogli izvuči maksimum iz njih. Takva vrsta uređaja dolazi u raznim oblicima i sustavima opremljenosti. Za lakši odabir prilikom kupnje pogledajte male ilustracije s obveznom deskripcijom o mogućnostima istih.

 

Gramofonska integracija za razliku od ostalih isporučuje signal u obliku malih struja i izuzetno niskog napona. Kako bi surround uređaj ili kakav receiver mogao prihvatiti signal, taj signal mora biti obrađen i niveliran na razini signala ostalih uređaja poput CD-a ili DVD-a. Ovisno o vrsti gramofonskog uloška bira se tip fono pretpojačala. Na današnjem tržištu postoje fono pretpojačala  koja podržavaju širi spektar fono uložaka.

Svi priključci za spajanje gramofonske integracije se nalaze na poleđini fono pretpojačala. Prvo treba spojiti kabelske poveznice s gramofona na fono pretpojačalo na posebno određenim mjestima (vidi sliku).

Nakon spajanja gramofona na fono pretpojačalo potrebno je podesiti parametre vezane uz fono uložak na gramofonu (vidi sliku-male preklopke). U paketu s fono pretpojačalom dolaze upute za uporabu unutar kojih se nalaze detaljne specifikacije i posebne upute za podešavanje prema fono ulošku. Vrlo jednostavno !

Završni dio operacije se odnosi na spajanje fono pretpojačala na surround receiver, integrirano pojačalo, mini/mikro liniju i tome slično. Za taj zahvat potrebno je posjedovati malo kvalitetniji RCA interkonekcijski kabel dužine 1 metar. Na svakom iole modernijem uređaju postoji barem jedan set RCA ulaza (označen s crveno-bijelom bojom), tako da ne bi trebalo biti problema.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Bowers & Wilkins Px7 S2e

Iz kompanije Bowers tvrde da se njegove najnovije slušalice mogu pohvaliti “značajnim napretkom u ukupnoj …

Odgovori