20 listopada, 2021 9:19 am

Philips HTS 7111

Autor: Darko Brlečić

Philips HTS 7111

Philips HTS 7111

Integriranje zvuka i slike u zadnje vrijeme poprima različite oblike. Tako na tržištu možemo naći razne izvedenice 5.1 sustava, 2.1 sustava, a u zadnje vrijeme posebno  su popularni tzv. soundbar sistemi.

Što je zapravo soundbar ?
Soundbar je audio/video jedinica u čijem se kućištu nalaze zvučnici, radijski prijemnik, pojačalo i a/v reproduktor. Dizajn takvih jedinica prvenstveno je namjenjen za smještaj uz ili ispod televizora. Tim konceptom su proizvođači htjeli da slika i  zvuk dolaze iz istog smjera, a opet da to na neki naćin dočarava kino atmosferu.

Dizajn
Soundbar sustavi svojim dizajnom podsjećaju na tanke izdužene kutije sa oblim rubovima. Testirani HTS 7111 ne odstupa od navedenog dizajna. Unutar kućišta se nalaze po tri zvučničke jedinice smještene na krajnjim bočnim djelovima uređaja. Da bi takav razmještaj zvučnika kreirao tzv. surround zvuk u  Philipsu su razvili tzv. Ambisound tehnologiju. Naime radi se o tome da sa manjim brojem zvučnika, posebno tipiziranim pojačalom i chipsetom se vrši simulacija zvučnog okruženja. Tako napr bočno pozicionirani zvučnici svojom disperzijom prema bočnim odnosno stražnjim zidovima uz pomoć refleksije stvaraju dojam soničnog okruženja. To u potpunosti funkcionira samo  kada je prostorija  u kojoj se nalazi soundbar zatvorena, odnosno kada su prozori i vrata zatvoreni.

Svaka grupa zvučničkih  jedinica unutar soundbara ima svoje pojačalo. Pojačala rade u digitalnoj domeni što kod ovakvih uređaja osigurava visoku  radnu učinkovitost. Za razliku od ostalih soundbar sustava iz Philipsovog  programa , model HTS7111  nema  ugrađen radijski prijemnik niti DVD/Blu ray čitać.
Funkcionalnost
HTS 7111 po svojoj veličini predodređen je za uparivanje s televizorima iz serije  7000, te sa modelima televizora  drugih proizvođača  i sličnih fizičkih dimenzija.
Izduženi predočnik koji je smješten na sredini uređaja prikazuje čitljive informacije svih funkcija i na većim daljinama. Povezivost ovog soundbara sa ostalim uređajima je moguća preko digitalnog koaksijalnog kabela, optičkog kabela, te neizbježnih HDMI kabela. Naša preporuka ide u smjeru da DVD/Blu ray čitać ili  kakva igrača konzola budu spojeni sa digitlnim audio kabelom,a  HDMI konekcija neka bude direktno spojena na tv. Priloženi pasivni subwoofer ima dovoljno dugački kabel, pa nije nužno da bude smješten u blizini televizora.

Zvučni karakter HTS-a 7111 istovjetan je jačoj braći koji imaju ugrađen radijski prijemnik i Blu ray/DVD  čitać. Dobra definicija i mnoštvo detalja  prikovat  će prosječnog korisnika za fotelju, te ga nagnati da razmišlja o novim filmskim naslovima. Stereo zvuk je nešto manje upečatljiv, ali zasigruno bolji nego kod gro televizora. Njegove fizičke dimenzije su ograničavajući faktor. Naime, u prostoriji večoj od 15 četvornim metara zvuk HTS 7111 po svom volumenu bi mogao biti nedostatan za  iole jače uživanje u filmovima i glazbenim koncertima.

Tehnička specifikacija:

Prednji/bočni priključci :  Music iLink
Stražnji priključci : HDMI ULAZ 1, HDMI ULAZ 2, HDMI 1.4 izlaz (ARC), konektor stanice za iPod/iPhone
Sustav zvuka: Dolby® Digital 5.1, DTS Digital Surround
Izlazna snaga središnjeg zvučnika: 40 W x 2
Izlazna snaga surround zvučnika: 35 W x 4
Izlazna snaga niskotonca: 80 W
Dimenzije :  945x108x86 mm
Masa:  5.0 kg
Cijena : Nepoznata, uređaj tek dolazi na naše tržište

INFO: www.philips.hr

 

Review Overview

Ukupan dojam

Philips kao vodeći proizvođač konzumne video elektronike jednostvano je morao lansirati ovakav model soundbara. Uporabna jednostavnost i dobre karakteristike su glavni aduti modela HTS 7111. Potencijalna nadogradivost na određene serije televizora daju sasvim novu dimenziju ovoj vrsti kućnog kina. Potencijalnom korisniku koji želi osjetiti djelić filmske atmosfere preostaje da razmisli o ponudi HTS 7111. U to ime naš palac gore...

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kreće novi sportski kanal Arena Esport

Kompanija Telekom Srbija i Arena Sport pripremili su iznenađenje za sve ljubitelje gejminga i elektronskih …