19 svibnja, 2022 5:36 pm

Philips 32 PFL 8404H

Review Overview

Performanse - 80%
Dizajn - 80%
Mogućnosti - 80%
Uloženo/dobiveno - 80%

80%

Ukupan dojam

Zaključak Philips, kao renomirani proizvođač televizora visoke klase, nastavlja tradiciju izrade televizora klasične dijagonale od 82 cm (32“) i to u maniri visoke kakvoće. Testirani model televizora pruža mnogobrojne multimedijalne mogućnosti što ga, uz vrlo dobru sliku, stavlja u sam vrh ponude. Njegova konkurencija poput srednjestrujaškog LG 32LH5000 nudi neke druge mogućnosti i postavke - primjerice reprodukciju MKV-a preko USB-a što kod Philipsa za sada nije moguće, doduše razina kakvoće slike kod LG-a je sasvim druga „ filozofija“. Japanski takmaci poput Sharpa LC -32 DH 77E i Panasonica TX-L 32 S10 B nude manje multimedijalne mogućnosti, izostanak mrežnog PC priključka, ali s drugačijim spektrom boja kod reprodukcije video zapisa, te neznatno drugačijom cijenom.

User Rating: Be the first one !

Autor: Darko Brlečić

philips-32pfl8404h_W

Dobar, bolji, najbolji..?

Filmske nam avanture omogućuju da doživimo nešto novo, dokumentarci nam omogućuju da putujemo prostranstvima o kojima smo mogli samo sanjati ili čitati. Sve navedeno možemo doživjeti iz udobnosti našeg doma, naravno uz uvjet da u tom domu posjedujemo adekvatni televizor (prozor u svijet).

Pojam adekvatni televizor se veže uz veličinu/tip zaslona, tehnološku inovativnost, te novčanu vrijednost.

U zadnje vrijeme smo svjedoci prave „najezde“ povoljnih televizora s velikom dijagonalom. No, bez obzira na tu „najezdu“ potražnja za tzv. standardnim televizorom s 32“ (82cm) zaslonom ne jenjava.

Najpoznatiji europski proizvođač televizora, nizozemski Philips, „dežurni je krivac“ za iznimnu potražnju 32 inčnih televizora.

 

Tehnika narodu

Model televizora 32 PFL 8404H spada u viši kvalitativni rang unutar Philipsove game, pa je labos ovog časopisa posegnuo za nešto žešćim pristupom testiranju uređaja.

Prvo što upada u oči je pomalo neobičan dizajn kućišta, zapravo je to kombinacija plastične mase i aluminija. Postolje, na koje se montira televizor, izrađeno je od sjajne plastike koja je vrlo osjetljiva na dodire, posebno ako se koriste grublji platneni materijali za njegovo održavanje. Naime, dovoljan je jedan neoprezni pokret i na postolju mogu nastati ogrebotine koje mogu iritirati korisnika, pa je zato potreban oprez prilikom rukovanja (čitaj čišćenja).

Za razliku od prednje strane televizora, stražnja nije tako osjetljiva, a konektivnost je na zavidnoj razini. S lijeve i desne strane ruba televizora nalazi se Ambilight Spectra 2, bočno ambijentalno osvjetljenje koje između ostaloga pojačava dojam gledanja video zapisa, te služi i kao diskretno osvjetljenje u mraku. Ono po čemu ovaj televizor odskače od konkurencije je prisutnost DLNA (mrežnog) priključka. Naime, preko njega se mogu pretraživati omiljene web stranice pod uvjetom da je televizor umrežen sa računalom. Osim vanjštine ovog televizora, zanimljiva je i sama unutrašnjost. Philips 32PFL 8404H je deklariran kao Full HD LCD 1920x1080p sa 100Hz i odzivom od 3ms. Ovo potonje nismo provjeravali, a niti nema razloga da sumnjamo u točnost podataka, jer Philips nikada nije uljepšavao tehničke podatke radi boljeg komercijalnog učinka. Za obradu slikovnog zapisa zadužen je inkorporirani sklop pod nazivom Pixel Precise HD koji je u svojoj osnovnoj inačici svojedobno priskrbio pregršt nagrada kod klasičnih (CRT) televizora. Pixel Precise HD odnosi kakvoću slike na višu razinu s 4 trilijuna boja i značajkom HD Natural Motion što u praksi znači da reprodukcija filmskog zapisa postaje, na neki način, tečna i iznimno oštra. Zahvaljujući procesiranju sa 100Hz uz vremenski odziv od 3ms ovaj je model LCD-a najbrži na tržištu.

Za kvalitetan prijem TV signala brinu se dva tunera u HDTV MPEG-4 izvedbi: jedan je DVB-T, a drugi je DVB-C. Dakle, to su prijemnici za digitalni zemaljski i kabelski prijem. Za neupućene sustav MPEG-4 koriste tri TV postaje u susjednoj Sloveniji, dok za Hrvatsku on još nije inkorporiran u strateški plan digitalne televizije.

Ugrađeni DVB-C posebno je zanimljiv našim čitateljima iz prostog razloga što prijem kabelske televizije nije baš na nekom nivou, zapravo preciznije rečeno domaći distributer (B net) nudi zanimljive pakete programa, ali uz vrlo lošu kvalitetu prijemnika za kabelsku televiziju. Osobno vjerujem da su inženjeri u Philipsu ugradili dobar sustav DVB-C sklopovlja.

philips-32pfl8404h-2

Performanse

Kako svaki tako i ovaj televizor zahtijeva tzv. pred podešavanja. Ona se odnose na odabir rada kod TV tunera, tj. da li će se koristiti DVB-T ili DVB-C (kabelski). Za ovaj potonji potreban je tzv. Conax modul u kojeg se umeće kartica providera. No, idemo dalje. Kako bi se mogao pratiti program u DVB-T-u nužan je odabir zemlje iz EU (Njemačka ili Francuska) jer Hrvatska još nije oficijelno član EU-a. Također, poželjno je predefinirane postavke vezane uz sliku barem malo modificirati, jer prosječan HR korisnik voli ili intenzivne boje ili boje sa zagasitom pozadinom (tamnom pozadinom gdje prevladava crna i smeđa boja).

Brzina pretraživanja memoriranih TV postaja nije loša, dapače, nešto je brža u odnosu na prethodne generacije, no u odnosu na vanjski TV tuner je sporija. Slova i ikone unutar grafičkog sučelja prilično su veliki tako da ih mogu prepoznati osobe sa slabijim i oštećenim vidom.

S obzirom na nemogućnost i razinu kvalitete zemaljskog TV programa, testiranje je izvedeno sa digitalnim satelitskim programom preko satelitskog receivera Humax. Raskoš programa, raznih emisija i filmova sa satelita je neupitan. Također mnogobrojne postaje nude mogućnost visokokvalitetnog prijema, a neke emitiraju u HD-u što je prava poslastica za testirani televizor. Kod gledanja programa u SD-u (Standard Definition) primjetan je značajni napredak koji se odnosi na prikaz ljudskih likova, posebno kada su u pitanju snimke kamere koje snimaju ljude iz neposredne blizine. Naime, više nije prisutno zamućenje koje se manifestiralo gubitkom definicije kod kontura ljudskih lica, te njihovih pokreta. Naravno, za te je rezultate zaslužan sklop Precise Pixel HD. Ukoliko vam se takva slika čini pomalo plastičnom, taj sklop možete isključiti u postavkama. Dakle, igranje sa postavkama uvijek donosi nešto novo. Kod reprodukcije video zapisa sa DVD-a i Blu-raya nema zamjerke. Slika je takva da će je svaki filmofil poželjeti. Detalji u slici su prisutni, što ne može naškoditi, dapače može samo oplemeniti dojam gledanja video zapisa. Ono što je prisutno kod svih Philipsovih televizora je postojanje tzv. plavičastog tona (slikovni) unutar same pozadine slike. Na prvi pogled on nije vidljiv, ali istrenirano oko to može bez problema zapaziti.

Performanse ovog televizora su dodatno obogaćene korištenjem DLNA priključka za umreženje s računalom.

Philips također može reproducirati Windows Media Video (WMV 9 / VC 1) i MPEG programe. Naravno, preduvjet je PC spojen na kućnu mrežu, te upotreba DLNA servera.

Ovo zvuči kompliciranije nego što zapravo jest: Sa Windows operativnog sustava, samo trebate instalirati najnoviju verziju “Windows Media Player” na računalu koje sadrži slike, video ili glazbu, i zabava može početi.

Što se tiče ugrađenog Ambilight Spectra2 ono više služi kao dodatna vizualna dekoracija, nego kao poboljšivač performansi.

 

Moja osobna preporuka je, da se nakon pročitanog teksta ode u trgovinu u kojoj se nalazi ponuda Philips televizora te da se ispitaju mogućnosti ovog televizora…

 

 

Cijena: 5.800,00 Kn

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG 49UH7707 4K televizor na testu

Autor: Darko Brlečić & Andrija Jovićević Novi Pogled Na Svijet Dragi čitatelji ! Prije par …