27 rujna, 2020 9:24 pm

Panasonicovi fotoaparati i objektiv dobili prestižne TIPA nagrade za 2017. godinu

 LUMIX DC-GH5, LUMIX DC-FZ80/FZ82 i objektiv LUMIX G X VARIO 12-35mm / F2.8 II ASPH. / POWER O.I.S

Panasonic je danas objavio kako je kompanija nagrađena trima TIPA (Technical Image Press Association) nagradama za 2017. godinu. U pitanju je jedna od najcjenjenijih nagrada u foto-video svijetu. Fotoaparat LUMIX DC-GH5 dobio je nagradu za “najbolji profesionalni foto/video fotoaparat“. Model LUMIX DC-FZ80/82 osvojio je nagradu za “najbolji superzoom fotoaparat” dok je objektiv LUMIX G X VARIO 12-35mm / F2.8 II ASPH. / POWER O.I.S. dobio nagradu za “najbolji zoom objektiv CSC standarda.”.

“Najbolji profesionalni foto/video fotoaparat”

LUMIX DC-GH5

Najnoviji premium model LUMIX G DSLM fotoaparata – LUMIX DC-GH5 – dobio je nagradu za “najbolji profesionalni foto/video fotoaparat”. Ovaj revolucionarni fotoaparat odlikuje se vrhunskim, hibridnim performansama koje će zadovoljiti fotografske entuzijaste i profesionalne videografe koji snimaju u 4K (60p/50p) formatu i tako će podići njihovu snimateljsku praksu na novu razinu. Osim toga, uređaj posjeduje i mogućnost internog 4:2:2 /10-bitnog video snimanja, što je format koji se često koristi u filmskoj produkciji i koji postiže još vjerniju reprodukciju boja1.

Glasnogovornik žirija TIPA-a rekao je: “Lagani ali čvrsti GH5 je MFT fotoaparat otporan na različite vremenske uvjete s 20,3-megapiskelnim Live MOS senzorom koji se oslanja na napredno procesiranje digitalnog signala i raspršenja topline zbog čega može interno snimati 4:2:2 10-bitne 4K zapise. Tu su i ostali formati – AVCHD, MP4 i MOV. GH5 korisnicima nudi i 6K Photo funkciju koja može izraditi 18-megapikslenu fotografiju iz 6K zapisa uzastopnog okidanja na 30 fps (u 4:3 ili 3:2 formatu). Ova funkcija također koristi iznimnu brzinu uzastopnog okidanja kako bi omogućila spontanu izradu visoko-rezolucijskih fotografija: 8-megapikselni 4K fotografija mogu se zabilježiti na 60 fps.”

“Najbolji superzoom fotoaparat”

LUMIX DC- FZ80/FZ82

Panasonicov LUMIX DMC-FZ80/FZ82 proglašen je “najboljim superzoom fotoaparatom.” Opremljen moćnim optičkim zoomom koji se odlikuje vrhunskom kontrolom, LUMIX FZ80/82 koristi LUMIX DC VARIO 20-milimetarski ultra-široki objektiv kako bi korisnici mogli zabilježiti prelijepe pejzaže u širokom panoramskom formatu, dok moćni 60x zoom omogućuje “hvatanje” onih trenutaka koje mnogi uopće niti ne mogu vidjeti“.

Glasnogovornik TIPA žirija ovako je komentirao ovaj model: “FZ80 dolazi u paketu s fantastičnim 60x 20-12000 mm integriranim optičkim zoom objektivom. Isporučuje 4K i HD video zapise, s frame rateom koji će zadovoljiti sve kreativne potrebe, kao i s JPEG i RAW fotografiranjem. Uređaj posjeduje 18,1-megapikselni visoko-osjetljivi CMOS senzor, WiFi konektivnost i ugrađeni POWER O.I.S. stabilizator slike. LUMIX DC vario objektiv izrađen je od šest asferičnih leća, devet asferičnih površina i tri ED leće s mogućnošću približavanja na do 1 centimetar širine. Uređaj se odlikuje i s brojnim AF (Continuous, Tracking and Touch) načinima rada, različitim mogućnostima kod podešavanja otvora blende i Creative Controls (22 sveukupno) filtrima koji fotografije obogaćuju posebnim i uzbudljivim efektima.”

“Najbolji zoom objektiv CSSC standarda”

LUMIX G X VARIO 12-35mm / F2.8 II ASPH. / POWER O.I.S objektiv

LUMIX G X VARIO 12-35mm / F2.8 II ASPH. / POWER O.I.S je brzi objektiv koji omogućuje F2.8 razinu osvjetljenja uzduž cijelog zoom raspona. Ne samo da je objektiv idealan za fotografiranje pejzaža na putovanjima, nego i, zahvaljujući širokom dijametru, izradi fenomenalnih fotografija u zatvorenim prostorima.

Prenosimo izjavu glasnogovornika žirija TIPA-e: “Od unaprjeđenih LUMIX G objektiva, ovaj 12-35 milimetarski objektiv korisnicima donosi tihi rad zahvaljujući unutrašnjem fokus pogonskom sustavu kao i glatke promjene u svjetlini kod zoomiranja i panninga zbog micro-step pogonskog sustava kod kontrole otvora blende. Objektiv se odlikuje Dual I.S. i 5-osnim Dual I.S: 2, koji je optimiziran za korištenje u kombinaciji s najnovijim Panasonicovim fotoaparatima, uključujući modele GH5 i G85. Objektiv je izrađen od 14 elemenata raspoređenih u 9 grupa, uključujući četiri asferične leće s pet asferičnih površina, kao i jednom UHR (Ultra-High Refractive Index) lećom te jednom UED (Ultra Extra-Low Dispersion) lećom.”

1 4:2:0 8-bita u 4K60p/50p načinu snimanja na SD kartici

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Premijera novog fotoaparata LUMIX …

  …punog kadra bez zrcala na internetskom predstavljanju Panasonic najavljuje svečano internetsko predstavljanje svog novog …