22 siječnja, 2021 7:11 pm

Panasonicov UB9000 postavlja standarde

Uredio: Andrija Jovićević 

 Panasonic na sajmu IFA 2018 predstavlja svoj Blu-ray reproduktor DP-UB9000 UHD koji postavlja standarde, a uključuje tehnologije HDR10+* i Dolby VisionTM * te reproducira sadržaje u formatima Ultra HD Blu-ray, Video On Demand (VOD) te s USB-a. Novi UHD Blu-ray reproduktor naći će se u trgovinama tijekom rujna.

Pogonjen procesorom Hollywood Cinema Experience (HCX), UB9000 su stručno razvili i fino ugodili stručnjaci iz srca Hollywooda. Bez obzira na vrstu sadržaja, rezultat je vrhunsko iskustvo kućne zabave, baš kako su tvorci filmova zamislili.

Osim visoke kvalitete slike zbog procesora HCX, referentni UB9000 nudi iznimno visoku kvalitetu zvuka zahvaljujući svojim analognim audiosklopovima, uključujući posebno napajanje za zvuk, A/D konverter visokih performansi i XLR izbalansirani izlazni signal. Uređaj UB9000 smješten je u novorazvijen okvir koji smanjuje vibracije te je vrlo robustan i niskog težišta, pa nudi iznimnu kvalitetu zvuka. Taj uzbudljiv novi model podiže standarde za AV entuzijaste najboljom kvalitetom slike i zvuka dosad u povijesti Panasonicovih reproduktora Blu-ray diskova.

Panasonicov UB9000 podržava govorno upravljanje putem Google pomoćnika** i Amazon Alexe**. Jednostavno se obratite postojećem uređaju sa značajkom Google pomoćnik ili Amazon Alexa i možete praktično premotati naprijed ili pauzirati omiljeni film, a da za to ne trebate posezati za daljinskim upravljačem.

UB9000 podržava tehnologiju metapodataka HDR10+* koja će gledateljima ponuditi velike pogodnosti kroz optimizaciju iskustva gledanja od scene do scene. HDR10+ je otvorena platforma za metapodatke bez tantijema koju su stvorile tvrtke 20th Century Fox, Panasonic i Samsung. Podržava i Dolby VisionTM*. Dolby Vision transformira iskustvo zabave nudeći veću svjetlinu i kontrast kao i veću paletu bogatih boja. Od stvaranja sadržaja do distribucije i reprodukcije, Dolby Vision nudi dosljedno i spektakularno iskustvo s raznim sadržajima i uređajima.

4K modul koji pogoni ovu liniju proizvoda jest Panasonicov vlastiti procesor HCX za Ultra HD Blu-ray. On je unaprijeđen primjenom jedinstvenog procesa obrade boja i gradacije na videotehnologije, koji je razvio Panasonic Hollywood Laboratory (PHL) – ustanova za istraživanje i razvoj koja radi na unaprjeđenju kvalitete Blu-ray slike. Procesor HCX predstavljen je prošle godine i reproducira Ultra HD Blu-ray i 4K videozapise streamane preko interneta uz zadivljujuće precizne boje i optimalnu svjetlinu.

Informacija o boji kod komponenti signala 4K izvora komprimirana u formatima kao što je Ultra HD Blu-ray sažeta je na 4:2:0 ili oko 1/4 izvorne količine. Da bi se zadovoljio uvjet 4:4:4 koji traži televizijski prikaz, Ultra HD Blu-ray reproduktor izvodi uzorkovanje uz interpolaciju (upsampling). Kod osnovnog uzorkovanja uz interpolaciju – poznatog kao „dvoprolazni proces“ – sustav uzorkuje susjedne piksele za boju, točnije gornji i donji, i koristi ih za stvaranje piksela između. Panasonic koristi „višeprolazni proces“ za usporedbu većeg broja piksela uz one u gornjem/donjem/lijevom/desnom položaju radi stvaranja optimalnih piksela. Povećavanjem preciznosti višeprolaznog procesa za interpolaciju dekodiranih 4K (4:2:0) signala Ultra HD Blu-ray sadržaja u 4K (4:4:4), Panasonic postiže prekrasnu, prirodnu sliku realistične dubine i živahnih boja.

Serija UB9000 ima originalnu značajku 4K izravnog uzorkovanja uz interpolaciju koja pretvara Full HD u 4K razlučivost radi prikaza prekrasnih boja.

[Mora biti povezan televizor kompatibilan s postavkama 4K/60p/4:4:4 putem kabela propusnosti 18 Gb/s i velike brzine. Prilikom reprodukcije Ultra HD Blu-ray sadržaja, 4:4:4/36-bitni podaci su izlazni za 4K/24p, a 4:2:2/36-bitni podaci izlazni za 4K/60p.]

Uza sve više dostupnih HDR sadržaja na diskovima i putem servisa za streaming, optimalna reprodukcija HDR sadržaja postala je ključna. Osim što imaju velik raspon kontrasta, slike s Ultra HD Blu-ray reproduktora moraju se reproducirati sa sitnim detaljima jednako u tamnim i svijetlim područjima. Da bi to postigli, novi reproduktori koriste tri Panasonicove jedinstvene tehnologije obrade HDR slike.

 1. Optimizator HDR-a

Televizori kompatibilni s HDR-om koriste mapiranje tonova da bi slijedili raspon svjetline slike prema statičkim metapodacima unutar sadržaja, no optimalni rezultati ponekad nisu mogući zbog ograničenja određenih modela televizora. Izvođenjem mapiranja tonova na reproduktoru postiže se stabilna kvaliteta HDR slike neovisno o televizoru. Panasonicove izvorne tehnologije obrade slike postižu HDR sliku veće definicije, dok se mapiranje tonova koristi za prilagodbu razine svjetline sadržaja. Čak i HDR slika običnih HDR10 i televizijskih videozapisa optimalno se reproducira.

 1. Prilagodba HDR-a raznim uvjetima prikaza

Svi modeli iz 2018. imaju značajku HDR prilagodbe koja reproducira tamna i svijetla područja uz visoku razinu vjernosti bez obzira na okruženje prikaza. Tamne scene na HDR slici ponekad je teško vidjeti u svijetloj prostoriji i mogu zahtijevati prilagodbu svjetline. HDR signali se temeljno razlikuju od SDR signala, pa su postojeće funkcije prilagodbe nedovoljne. Uređaji iz serije UB9000 koriste izvornu tehnologiju za optimizaciju HDR videosignala, što im omogućuje da slobodno prilagođavaju svjetlinu HDR slika. Gumb za HDR postavku na daljinskom upravljaču omogućuje korisniku jednostavan odabir optimalnih postavki za određeno okruženje prikaza.

 1. Pretvorba HDR-a u SDR (optimizirano ponovno mapiranje tonova za SDR-TV)

Pretvorba dinamičkog raspona reproducira slike u većoj svjetlini i ljepoti nego što je to slučaj kod obične slike s Blu-ray diskova kad se reproducira na televizoru koji nije HDR uz standardni dinamički raspon (SDR-TV). Ta značajka maksimizira izražajnost slike, što je karakteristično za Ultra HD Blu-ray.

Zasebno napajanje za zvuk

 1. Sklop za pretvorbu izmjeničnog u istosmjerno napajanje

Korištenje pozitivnog/negativnog izoliranog sklopa s pretvorbom napajanja za zvuk omogućuje visok dinamički raspon i smanjuje fluktuacije   napona i šum koje uzrokuju digitalni sklopovi. Uz to, elektrolitički kondenzatori visoke kvalitete za zvuk i novorazvijeni OFC sklopni transformator (Oxygen Free Copper, bakar bez kisika) smanjuju           impedanciju snage.

 1. 10-vodni izolirani sklop regulatora istosmjernog napajanja

Digitalno i analogno napajanje D/A konvertera izolirani su. Analogni je kanal dodatno razdvojen u dva kanala i 7.1 kanal, dok je za 2-kanalni izlaz referentni napon na lijevom i desnom kanalu izoliran, tvoreći tako 10-vodni sklop regulatora i smanjujući međudjelovanja radi smanjenja izobličenja. Štoviše, u analognom kanalu koriste se elektrolitički kondenzatori visoke kvalitete za zvuk radi smanjenja šuma.

Analogni sklop za zvuk

 1. D/A konverter visokih performansi
 • Svaki sklop dvaju kanala i 7.1 kanala opremljen je D/A konverterom visokih performansi s kompatibilnim ulazom, visokim omjerom S/N i visokim dinamičkim rasponom.
 1. Posebna tiskana pločica sklopa za analogni izlaz
 • Analogni sklopovi za 2-kanalni i 7.1-kanalni izlaz montirani su na posebne tiskane pločice od epoksi smole. Uz korištenje kvalitetnih komponenti kao što su pojačala s niskom operativnom razinom šuma i elektrolitički kondenzatori za zvuk, postiže se posve balansiran prijenos signala pomoću diferencijalnih sklopova skroz od izlaza iz D/A konvertera do XLR izlaznog terminala.
 1. 2-kanalni (RCA/ XLR) i 1-kanalni izlazni terminali
 • Odvojeni su i 2-kanalni i 1-kanalni izlazni terminali. Osim RCA terminalom, 2-kanalni izlaz opremljen je i balansiranim XLR izlaznim terminalom.
 • Spušteni okvir velike robusnosti za niže težište
 • Novorazvijena baza pogona i središnji mehanizam

Novorazvijena baza pogona s trodimenzionalnom debelom    čeličnom pločom fiksira pogon optičkog diska za središte dvoslojnog okvira radi smanjenja vibracija i buke tijekom okretanja diska.

 • Dvoslojni okvir
 • Korištenjem dvoslojne strukture s teškom čeličnom pločom za okvir postižu se nisko težište i manje vibracije.
 • Aluminijska prednja i bočne ploče
 • Za prednju ploču i bočne ploče korišten je debeli aluminij koji povećava čvrstoću okvira i smanjuje vibracije.

7.1-kanalni analogni audioizlaz

UB9000 podržava 7.1-kanalni audio radi izravnog povezivanja sa sustavom kućnog kina radi realističnog surround zvuka. Uz to, terminal uređaja UB9000 pozlaćen je da bi bio otporan na oksidaciju i zadržao veliku vodljivost signala.

Reprodukcija zvuke visoke razlučivosti

Novi Panasonicovi Ultra HD Blu-ray reproduktori namijenjeni su reprodukciji zvuka visoke razlučivosti. Uz uobičajene formate WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA, mogu se reproducirati i glazbene datoteke DSD (11,2 MHz***/5,6 MHz/2,8 MHz) ALAC i AIFF. Jednostavno se povežite s kućnim audiosustavom da biste uživali u glazbenim izvorima po kvaliteti zvuka jednakim zvuku studijskog mastera.

Kompatibilnost s 4K VOD servisima

Novi Panasonicovi Ultra HD Blu-ray reproduktori podržavaju 4K VOD servise (Video on Demand, video na zahtjev), nudeći vrhunsko iskustvo prikaza videozapisa svima koji traže beskompromisnu kvalitetu slike i zvuka prilikom gledanja streamanih sadržaja.

Sve te napredne tehnologije smještene su u moderno kućište. Aluminij na prednjoj ploči i bočnim pločama uređaja UB9000 povećavaju kvalitetu zvuka uz dašak luksuza dizajna koji savršeno odgovara jednom modelu koji postavlja standarde.

Izvor: Panasonic


* Dostupno na njemačkom i engleskom jeziku.
Da biste saznali više o programu licenciranja za HDR10+, obratite se uredu za dodjelu licenci za HDR10+ na adresi info@hdr10plus.org.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

ROTEL MICHI INTEGRIRANA POJAČALA

Piše: Darko Brlečić Nakon predstavljanja pretpojačala i izlaznih pojačala serije MICHI, u kompaniji su odlučili …