8 kolovoza, 2022 4:29 pm

Panasonic RP-WF830 – Test by Darko Brlečić

Ugodna kućna mobilnost

Piše: Darko Brlečić

Bežična slušalice za kućnu uporabu nisu neka novost. Novost je ta da su one došle u prihvatljiv cjenovni rang. Ovaj put na test su stigle bežične slušalice pod oznakom RP-WF830, koje funkcioniraju na principu radijske frekvencije, s izmjenjivim punjivim baterijama. Prednost ovog koncepta je u mobilnoj operabilnosti. To znači u praksi ovo – izvor zvuka ne mora biti nužno u blizini korisnika jer se baza žičano povezuje s reproduktorom, te od nje signal putuje bežičnim putem prema slušalicama ma gdje se korisnik nalazio, bez gubitka kvalitete zvuka.

RP-WF830

Model bežičnih slušalica RP-WF830 već jedno vrijeme postoji na tržištu, no zbog prilično agresivne kampanje ostalih proizvođača nisu upale u prvi plan među korisnicima. Slušalice su naglavnog tipa sa zatvorenog dizajna. Zbog dvostruke nosive konstrukcije lako su podesive za glavu slušatelja, te nude određen komfor. Unutar zvučničke školjke nalaze se jedinice od 40mm, dok vanjski dio školjke prekriva lagani materijal od mekane kože u crnoj izvedbi. Ugrađene rotirajuće tipke za podešavanje razine glasnoće i odabira radnog kanala su preblizu, pa korisnik mora biti izuzetno pažljiv kako ne bi pogriješio.

U paketu sa slušalicama dolazi prijemnik koji ne zauzima puno prostora, a osim toga on služi i kao stolni stalak za slušalice. Priložene baterije treba puniti cca 24 sata da bi slušalice mogle funkcionirati 20 sati. Prije samog početak testa morao sam napuniti baterije za iole pristojniji duži rad.

Zaista, smještaj slušalica na glavu je jednostavan, no fleksibilnost nije baš jača strana. Glavne funkcijske tipke se nalaze na objema slušalicama, te toplo preporučujem glavna podešavanja  obaviti prije samog smještaja na glavu kako ne bi došlo do konfuzije prilikom slušanja glazbe.

Reprodukcija zvuka tendira prema zvuku modernih glazbenih naraštaja koji preferiraju duboke i pomalo oštre tonove s puno volumena, ali s manjkom dinamike i detaljnosti. Naravno, dosta toga ovisi o samom izvoru zvuka koji se spaja na bazu bežičnih slušalica. Zvuk s mobitela  je više nego solidan, sve u granicama tehničkih mogućnosti takvog prijenosnog uređaja. Zapravo da budem iskren sama kvaliteta zvuka ovisi o zvučnoj kartici reproduktora, slušalice bežičnog tipa u ovom slučaju RP-WF830 vrlo malo imaju upliva u završnu izvedbu, pa nekog posebnog razloga za razočarenje nema.

Držim da kod ovakvih mobilno/stacionarnih naprava ne bi trebao postojati ograničavajući faktor. Kod testiranih slušalica ograničavajući faktor je stereo kabel koji je direktno spojen na bazu, što onemogućuje korištenje kvalitetnih aftermarket kabelskih proizvoda koji ruku na srce su daleko bolji od klasičnih tvorničkih modela. Naime, audio kabeli za ovakve namjene tehnički su dotjerani  tako da nude protok šireg frekvencijskog spektra, bolje audio performanse i odličnu zaštitu od neželjenih EMI/RF smetnji.

 

Tehničke specifikacije:
Vrsta: Dinamičke zatvorenog tipa (naglavne)
Zvučnik: 40 mm
Povezivost : 863-865MHz RF Wireless system
Doseg: 100 m
Frekvencijski raspon:  18Hz – 22kHz
Trajanje baterije:  20 sati
Masa: 220g

Prosječna maloprodajna cijena : 690,00 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10020 Zagreb
www.panasonic.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 7.9
Kvaliteta zvuka - 8.5
Mogućnosti - 9
Uloženo/Dobiveno - 8.8

8.6

Ocjena

Ukupan tonski spektar je dobro izbalansiran za ovakav tip slušalica. Zvuk ovih slušalica će se posebno  svidjeti populaciji koja preferira voluminozan zvuk modernih elektronskih instrumenata, snažan i oštar bas sa snažnim attackom. Nažalost slušalice nemaju zaštitu od vanjske buke što može ponekad zasmetati. Konstrukcija naglavnog nosača slušalica je dobra, te izostaje nepotrebno žuljanje po tjemenu. Deklarirani radni rok je 20 sati, da bi se on postigao potrebno je baterije puniti cca 24 sata. Uglavnom u svojem cjenovnom rangu ove slušalice dobro odrađuju svoj zadatak. Malo zahtjevniji korisnici će morati posegnuti dublje u džep. RP-WF830 su topla preporuka…

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Unaprijeđeni standard – TEST

LG OLED 55C1 Piše: Darko Brlečić LG kao lider OLED tehnologije ne može si dopustiti …