svibanj 25, 2020 4:45 am

Panasonic predstavio profesionalni 4K 60p/50p kamkorder

Panasonic HC-X1 (1)

4K kamkorder s optičkim zoom objektivom iznimno širokog kuta (24mm 20x)

Panasonic je predstavio kamkorder HC-X1. Riječ je o uređaju koji korisnicima nudi mogućnost 4K 60p/50p snimanja[1], a odlikuje se i širokokutnim optičkim zoom objektivom (24mm, 20x) te 1-inčnim senzorom. Ove karakteristike učinile su kamkorder HC-X1 idealnim rješenjem za sve one videografe koji tragaju za vrhunskim produkcijskim kapacitetima i superiornom kvalitetom sadržaja.

Novi LEICA DICOMAR 4K objektiv – najširi dostupni kut na tržištu (24 mm, 20x zoom)

Kamkorder HC-X1 opremljen je nedavno razvijenim LEICA DICOMAR 4K objektivom. Objektiv nudi brzi zoom (20x) i ekstremno široki kut (24 mm) za ultra-telefoto snimanje na 480 mm. Zahvaljujući tome, kamkorder HC-X1 je trenutno uređaj sa najširim mogućim kutom snimanja na tržištu.[2] Zbog toga HC-X1 omogućuje videografima proizvodnju vrhunskog sadržaja uz minimalnu količinu šuma, ali ih također i oslobađa potrebe za korištenjem širokokutnih konverzijskih objektiva.

Panasonic HC-X1 (2)Objektiv LEICA DICOMAR 4K korisnicima na raspolaganje stavlja i 4-Drive Lens sustav koji upravlja četirima grupama objektiva istovremeno i nezavisno. Veličina objektiva i pogonski raspon za svaku od četiri grupe mogu se smanjiti kako bi se pojačala kvaliteta snimke i kapaciteti zooma. A sve to čini i kućište kamkordera kompaktnijim kada je riječ o različitim načinima snimanja iz ruke.

Objektiv pogoni veliki 1-inčni MOS senzor (9.46. megapiksela kod 4K 24p / 8.79 megapiksela kod UHD, FHD) – prvi takav na svijetu kada je riječ o kamkorderu s integriranim objektivom[3]. Senzor pruža iznimnu ravnotežu između kvalitete snimaka i osjetljivosti i to u najrazličitijim uvjetima snimanja.

Kamkorder HC-X1 može snimati u 4K 24 p (4096), UHD 60p/50p (3840 x 2160) i FHD 60p/50p (1920 x 1080) rezolucijama. Oni profesionalci koji djeluju i rade na svjetskoj razini, sistemsku frekvenciju kamkordera mogu fleksibilno podesiti na 59.94 Hz, 50.00 Hz ili 24.00 Hz, dok se sadržaj može snimati i u MOV (QuickTime), MP4 i AVCHD formatima. Široki izbor načina snimanja, mogućnost odabira različitih kvaliteta snimaka, podešavanje broja sličica i dubina boje opcija – sve su to samo djelići praktične primjene kamkordera, bilo da se ona tiče kinematografske produkcije ili, recimo, online distribucije sadržaja.

Kamkorder HC-X1 osmišljen je i izrađen imajući na umu, prije svega, profesionalne videografe kao ciljanu publiku. Stoga uređaj nudi cijeli niz funkcija i dizajnerskih rješenja koja će učiniti snimanje jednostavnijim i ugodnijim koliko god je to moguće.

Na kućištu objektiva nalaze se tri prstena za ručnu kontrolu zuma, fokusa i otvora blende. Na uređaju se nalazi sveukupno trinaest korisničkih tipaka; devet na tijelu uređaja i četiri na LCD touch ekranu. Korisnici mogu podesiti ove tipke tako da im služe kao prečaci ovisno o tome koja im je opcija u datom trenutku najpotrebnija. Na taj način upravljanje kamkorderom postaje jednostavno i brzo.

Monitor dijagonale 3,5 inča ugrađen je u kućište uređaja. Moguće ga je izvući i okretati vertikalno u rasponu do 270 stupnjeva, ovisno o visokom ili niskom kutu snimanja ili selfie načinu snimanja. Elektroničko optičko tražilo (oko 1 769 000 točaka) izrađeno je od OLED ekrana visoke rezolucije koji se odlikuje vrhunskom reprodukcijom boja.

Osim toga, HC-X1 opremljen je i cijelim nizom pomoćnih fokus funkcija koje funkcioniraju kao garancija brzog i preciznog ručnog fokusa kao što su, primjerice, ‘MF Assist’, ‘One-Push AF’, ‘Expand/Peak’, ‘Focus Transition’ ili ‘Area Function’.

Ugrađeni ND filter (Neutral density), moguće je isključiti ili odabrati postavke. Također su ugrađeni i odabir pojačanja i AWB (automatski balans bijele).

Korekcijsko područje O.I.S.-a osjetno je povećano, za oko 900 posto[4], u usporedbi s Panasonicovim AG-AC160, zbog čega upadljivo stabilizira snimanje i fotografiranje iz visokih ili niskih kutova. U FHD načinu rada, hibridni O.I.S. koji dodaje električnu stabilizaciju snimke optičkoj stabilizaciji slike, detektira i ispravlja 5 osi, uključujući i kružne pomake.

Zahvaljujući činjenici da Micro Drive Focus jedinicu može pomaknuti veoma brzo, kamkorder HC-X1 odlikuje se stabilnim i veoma brzim autofokusom te s odličnom mogućnosti slijeđenja i praćenja koja osigurava precizno fokusiranje – čak i kada se snima u 4K-u ili s plitkom dubinom polja. Korisnici mogu podesiti AF opcije prema vlastitoj želji, mijenjajući brzinu, osjetljivost pri slijeđenju i širinu polja, kako bi uređaj u potpunosti optimizirali u skladu s predmetom i načinom snimanja.

Super slow motion i promjenjivi broj sličica (od 2 do 60 sličica u sekundi)

Kamkorder može izrađivati HD snimke na visokoj brzini od 120 sličica u sekundi (59.94Hz) i na brzini od 100 sličica u sekundi (50Hz) kako bi proizveo slow motion efekt. Model također posjeduje i novu funkciju VFR (Variable frame rate) koja omogućuje profesionalcima da podese broj sličica parametre u deset koraka u rasponu od 2 do 60 sličica u sekundi. Ovo omogućuje korisnicima izrađivanje kreativnih i izražajnih video zapisa uz pomoć tehnika poput «overcrancking» za slow-motion efekte i «undercranking» za quick-motion efekte.

Kamkorder HC-X1 ne odlikuje se samo sjajnim video karakteristikama, već korisnicima također nudi i vrhunske performanse kada je riječ o snimanju zvuka – sve to kako bi se zadovoljili najviši standardi produkcije. Model je opremljen s dva kanala XLR audio ulaza, izmjenjivim +48V napajanjem/MIC/LINE i ručnim određivanjem glasnoće.

Kakmkorder snima zvuk visoke kvalitete s dva kanala koristeći 16-bitni linearni PCM sustav (MOV/MP4) ili Dolby Digital sustav (AVCHD). Kada se koristi u kombinaciji s opcionalnim wireless modulom (AJ-WM50/AJ-WM30)[5], korisnici mogu upravljati kamkorderom putem iPad-a zahvaljujući AG ROP aplikaciji[6]. U toj aplikaciji mogu podešavati karakteristike uređaja, upravljati objektivom i definirati ostale parametre.

Također, kamkorder HC-X1 nudi brojne opcije i mogućnosti i korisnicima u polju komercijalne proizvodnje video sadržaja – žičani daljinski pult, OSD prikaz mjerene razine, izlaz za 1-kHz test signal i 3,5 mm izlaz za slušalice, samo su neke od njih.

Široki izbor i drugih funkcija

  • Dva utora za SD kartice, što omogućuje korisnicima simultano ili neprekidno snimanje[7]
  • Podešavanje slike koje je u skladu s najvišim profesionalnim standardima (16-osna nezavisna korekcija boja, 8 modula gama funkcija ili fazna funkcija krome).
  • LCD / EVF ekrani koji su od velike pomoći u snimanju; primjerice, s ugrađenim podesivim zebrastim uzorkom, podešavanjem razine ili Waveform i Vectorscope ekrani

[1] U praksi, rezolucija snimanja je UHD(3840 x 2160) 59.94p/50p.

[2] Ekvivalent 35 mm za 4K 24p (aspekt ratio 17:9). 25.4 mm za UHD/FHD (aspekt ratio 16.9.) Široki kut od 24 mm je najširi kut na tržištu kada je riječ o kamkorderu s integriranim objektivom. ( U ovom trenutku – 31. kolovoz, 2016. – prema istraživanju koje je proveo Panasonic.)

[3] Prvi kamkorder na svijetu s integriranim objektivom koji ima 1-inčni ili veći senzor.

[4] Osim u 4K 24p modulu.

[5] Nije dostupno u nekim dijelovima svijeta.

[6] Besplatno dostupno na App Storeu.

[7] Maksimalna količina podataka koja se može zapisati više SD kartica jest 96 gigabajta. Snimanje neće biti prekinuto čak ni ako ukupna količina podataka premaši tu brojku.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Panasonic predstavio nove proizvode

  Andrija Jovićević Koji će uskoro stići na naše tržište Panasonic je nedavno u Občanskoj …