srpanj 10, 2020 9:17 am

Panasonic ponovno potvrdio svoju posvećenost traganju za najboljom televizijskom slikom

Panasonic CZ950
Panasonic CZ950

Na ovogodišnjem berlinskom sajmu IFA

U svjetlu nedavnih fantastičnih ‘reference’ recenzija, Panasonic s veseljem gleda prema budućnosti i razvijanju svoje najnovije TV tehnologije

Panasonic je danas na IFA sajmu predstavio OLED prototip koji nagovještava sljedeći ključni korak u razvoju TV tehnologija. Oslanjajući se na know-how u polju kvalitete televizijske slike, kao i na najnovije tehnologije za obradu slike, Panasonic osvaja nove granice kada je riječ o OLED slici. Štoviše, Panasonic je napravio i korak više od granice koju je uspostavio s vrhunskim modelom CZ950.

Panasonic postavlja najviše standarde kada je posrijedi kvaliteta slike. Ranije ove godine to je potvrđeno i brojim ‘reference’ recenzijama proizvoda kompanije. Panasonic je tako postao prvi proizvođač televizora na svijetu koji je pobrao kritičke hvalospjeve i preporuke u čak tri različite kategorije tehnologija ekrana – radi se, dakako, o plazma, OLED i LCD televizorima.  Panasonic ostaje posvećen oblikovanju budućnosti televizije te već radi na razvijanju novog OLED modela za kojeg očekuje također samo najpozitivnije kritike. Ipak, kako kompanija gleda prema naprijed, ona se istovremeno osvrće i na prijašnja iskustva i znanja u razvijanju TV tehnologija, sigurna kako će takav način rada njezinim proizvodima osigurati još više ‘reference’ recenzija.

Referentni standard u kategoriji plazma televizora

U svijetu recenzija televizora poznato je kako ‘reference’ status nekog proizvoda predstavlja najveće priznanje za njegovog proizvođača. Drugim riječima, jednom kada je određenom modelu dodijeljen ‘reference’ status,  to znači da on isporučuje najbolju moguću kvalitetu slike na tržištu i da se, nakon toga, u odnosu spram njegovih parametara ocjenjuju i vrednuju svi ostali televizori.

Panasonic je danas prepoznat među ljubiteljima kućnih kina kao ime koje je garancija izvanredne kvalitete slike, zahvaljujući prvenstveno svome dugogodišnjem radu i favoriziranju plazma tehnologije. Tijekom godina, Panasonicovi proizvodi dobili su mnogo ‘reference’ recenzija, a taj je trend svoj vrhunac doživio s televizorima iz ZT i VT serije. Riječ je o posljednjoj liniji televizora koja je plasirana na europsko tržište 2013. godine i koja ja razvila nove standarde kada je riječ o kvaliteti slike, kao što su, primjerice, Red Phosphor tehnologija za bolju reprodukciju boja ili Focused Field Drive (3000Hz) tehnologija za jasan prikaz pokreta.

Referentni standard u kategoriji OLED televizora

Panasonic DX900Tijekom 2014. godine, iskusni Panasonicovi inženjeri posvetili su se zadatku donošenja kvalitete slike kakva je karakteristična za plazma televizore na OLED panele. Na prošlogodišnjem IFA sajmu, Panasonic je predstavio svoj prvi komercijalni OLED televizor – 4K Pro CZ950 seriju – koja je odmah dočekana kritičkim hvalospjevima i brojnim ‘reference status’ recenzijama. To je bilo prvi puta da je Panasonic kombinirao iskustva u razvijanju plazma tehnologije stara nekoliko desetljeća s originalnom 4K UHD rezolucijom i OLED tehnologijom panela.

Panasonic je tako ‘OLED efekt’ odveo korak dalje oslanjajući se na iskustva iz polja plazma tehnologije. Serija 4K Pro CZ950 korisnicima je pružila novu razinu kvalitete u prikazu tamnih tonova – zahvaljujući tehnologiji imena ‘Absolute Black’ – što je rezultiralo preciznim prikazom svih detalja čak i u najtamnijim dijelovima ekrana.

Kako bi ostvario puni potencijal OLED tehnologije, Panasonic je započeo suradnju s vodećim holivudskim koloristom Mikeom Sowom. Naime, Sowa je podesio i odobrio performanse slike na modelu TX-65CZ950. Tako je model TX-65CZ950 – opremljen moćnim, profesionalnim 4K Studio Master procesorom – korisnicima donio prikaz slike koji uvijek ostaje vjeran originalnim redateljevim zamislima i idejama.

Mike Sowa, najpoznatiji po radu na filmovima kao što su ‘Oblivion’ i ‘Insurgent’, kaže kako je nakon što je započeo suradnju s Panasonicom, koristio model TX-65CZ950 za razvijanje kućnog video materijala za veoma uspješan remake Dinsneyjevog klasika ‘Knjiga o džungli’. Sowa nastavlja: ‘Također sam koristio TX-65CZ950 i u radu na filmovima ‘Kubo and the Two Strings’ i ‘The Accountant’ koji tek trebaju izaći. Nema nikakve dvojbe oko toga kako je 2D sjajna stvar, ali TX-65CZ950 i u 3D-u daje spektakularne rezultate.’

Osvajanje referentnog standarda i u kategoriji LCD televizora

Predstavljanjem benchmark serije LCD LED televizora DX900, Panasonic je i službeno ostvario ‘reference status’ u posljednjoj kategoriji tehnologija televizijskih ekrana. To se dogodilo zahvaljujući prije svega mrežastoj strukturi ekrana i tehnologiji lokalnog zatamnjenja. Mrežasti dizajn ekrana pokazao je kako i LCD ekran može isporučiti visoke svijetle i duboke crne tonove koje autentično HDR iskustvo obavezno zahtjeva. Uz pomoć holivudskog kolorista Mikea Sowe, DX900 korisnicima donosi kvalitetu slike koju prije nije bilo moguće postići na LCD LED televizorima.

Ova postignuća Panasonic pripisuje i snažnoj suradnji s filmskom zajednicom koja je ostvarena preko centra Panasonic Hollywood Lab. Ta institucija omogućuje proizvodima kompanije da uvijek isporučuju sliku na način koji je vjeran originalnim redateljskim zamislima. Također, jedna od ključnih poluga u dohvaćanju ovog ‘triple-reference’ statusa tiče se i posvećenosti razvijanju tehnologija za obradu slike, o čemu svjedoče procesori Studio Master HCX+ i HCX koji se koriste na televizorima iz 4KUHD LED serije za 2016. godinu.

Procesor HCX vjerno reproducira i sadržaj koji nije HDR zahvaljujući tehnologiji ‘3D Look-up Tables’ koja posjeduje zalihu 8000 referentnih točaka koje podižu detalje kod prikaza boja za 80 puta više nego što je to slučaj kod tradicionalnih televizora.

Panasonic CZ950 (side view)

Svijetla budućnost za OLED tehnologiju

Panasonic trenutno radi na razvijanju novog načina obrade slike na OLED ekranima s fokusom na najvažnije izazove OLED tehnologije – u prvom redu na reprodukciju boja koje su gotovo crne. Oslanjajući se na know-how iz razvoja samo-osvjetljavajuće tehnologije panel akod plazma televizora, Panasonic dodatno usavršava ovo područje te tako omogućava OLED ekranima da korisnicima isporuče prvorazredno iskustvo gledanja.

Panasonic će predstaviti prototip nove OLED tehnologije na ovogodišnjem IFA sajmu i tako demonstrirati rezultate koji su do sada ostvareni. Više informacija o razvoju kompanija će objaviti tijekom zimskih mjeseci.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Netfilx gasi neaktivne naloge

Američka filmsko- serijska striming platforma Netflix promenila je svoju politiku što se tiče korisničkih naloga …