28 rujna, 2020 12:43 am

Panasonic LUMIX TZ70 i TZ57

panasonic-lumix-tz70

Vrhunski univerzalni fotoaparati za putovanja

Tvrtka Panasonic je danas predstavila dvije prinove u najvišu klasu kompaktnih fotoaparata TZ, modele LUMIX TZ70 i LUMIX TZ57. U oba slučaja zainteresirani se mogu veseliti bogatoj ponudi kreativnih funkcija u malom i laganom tijelu. Fotoaparati stoga na putovanjima ne znače nikakvo veliko opterećenje, a slike i video zapisi zadovoljavaju i profesionalne zahtjeve. Pored toga, bogate mogućnosti povezivanja omogućuju vrlo lako prenositi fotografije i video zapise na web, bilo kud vas putovi vodili.

Panasonic LUMIX TZ70 je opremljen senzorom High Sensitivity MOS s razlučivošću 12,1 MPix i univerzalnim objektivom LEICA DC VARIO-ELMAR s 30x optičkim zumom koji počinje na iznimno širokom žarištu 24 mm, dok većina standardnih objektiva nudi najšire žarište 28 mm. Uz model LUMIX TZ70 dakle imate na raspolaganju širi kadar, što će zaista zainteresirati naročito ljubitelje fotografija pejzaža ili grupnih slika.

Zahvaljujući 30x optičkom zumu odgovara razmak žarišne duljine 24-720 mm kod klasičnog fotoaparata, što znači da se od širokokutnog kadra može lako i brzo preći na slikanje udaljenih detalja. Objektiv je opremljen najmodernijom optičkom tehnologijom i u svojoj klasi predstavlja apsolutan vrhunac. S univerzalnom optikom je LUMIX TZ70 savršeno pogodan za avanturistička putovanja svake vrste. A ukoliko 30x približavanje ne bi bilo dovoljno, može se pomoću inteligentnog zuma udvostručiti uz maksimalno očuvanje optičke kvalitete. Važan dio opreme je hibridni 5-osni stabilizator HYBRID O.I.S.+ koji zna učinkovito sprečavati zamućivanje fotografija i video zapisa zbog podrhtavanja aparata na dugom žarištu.

Pored fotografiranja na putovanjima i drugdje, LUMIX TZ70 izvrsno je pogodan za snimanje video zapisa u visokoj kvaliteti. Napredan procesor za obradu slike Venus Engine omogućuje snimati u rezoluciji Full-HD, odnosno 1920 x 1080 točaka brzinom 50p u formatu AVCHD Progressive, što znači vrhunsko prikazivanje sitnih detalja i u brzom pokretu. Stoga će fotoaparat uspjeti i u zahtjevnim zadacima, naprimjer u snimanju životinja u prirodi.

Prednosti senzora High Sensitivity MOS s razlučivošću 12,1 megapiksela najviše će doći do izražaja u slabom osvjetljenju. Pikseli su 1,5x veći u odnosu na senzor modela LUMIX TZ60, što znači kvalitetnije fotografije i video zapise u slučaju nedostatka svijetla, naprimjer u šetnji plažom na mjesečini. Pored toga, LUMIX TZ70 omogućuje fotografirati i u formatu RAW, u kojemu se „sirovi“ slikovni podaci pohranjuju u višoj kvaliteti za daljnju obradu u računalu. Rezultat su onda izrazito bolje slike s oštrinom crtanja i minimalnom razinom šumova.

Za jednostavno, precizno te istodobno vrlo intuitivno rukovanje modelom LUMIX TZ70 brine originalni prsten na objektivu. Zahvaljujući njemu može se brzo i precizno ne samo zumirati, nego i postavljati različite vrijednosti ekspozicije. Na taj način može se fotograf bolje usredotočiti na kompoziciju i na to da pritisne okidač u pravi trenutak. Intuitivan sistem rukovanja omogućuje laki pristup često korištenim parametrima, naprimjer podešavanju blende, vremena ili načina uoštravanja, no i motivskim programima i različitim efektima.

 

LUMIX TZ70 je opremljen elektroničkim tražilom tipa LVF (Live View Finder) s dijagonalom 0,5 cm i visokom rezolucijom 1 166 000 točaka. Uz njegovu pomoć vrlo dobro se uoštrava i stvara kompozicija, naročito uz duže žarište (kad se zbog stabilnosti fotoaparat mora držati uz oko) ili na oštrom suncu kad je slika u tražilu bolje vidljiva od LCD displeja s dijagonalom 7,6 cm.

Munjevito automatsko uoštravanje kod modela LUMIX TZ70 osigurava poseban senzor s precrtavanjem 240 slika/s, zahvaljujući kojem je aparat pogodan i za slikanje brzog pokreta. S najnovijim kompaktnim fotoaparatom marke Panasonic neće vam pobjeći ni jedan od neponovljivih trenutaka vašeg života, radi li se o dupinu koji iskače iz morskih valova ili o dugo očekivanom obiteljskom sastanku. To sve zna aparat uhvatiti savršeno jasno i oštro. I ukoliko odlučite uoštravati manualno, možete na zaslonu povećati važan dio scene i jasno vidite je li slika oštra ili nije.

Zahvaljujući bogatoj ponudi funkcija možete prilikom fotografiranja i snimanja videozapisa popustiti najrazličitijim kreativnim idejama. Pored ostalog, na raspolaganju vam je 15 filtera i efekata koje možete za fotografiranje ili snimanje koristiti, eventualno uz njihovu pomoć uređivati već napravljene slike. Ovim efektima pripadaju naprimjer Ekspresivno poimanje, Retro, Sepija ili namjerno Zamućena pozadina. Kao nova funkcija dodana je i Time-lapse tehnika koja omogućuje snimiti seriju fotografija u određenim intervalima, pa ih povezati u videosekvencu u formatu MP4. Na ovaj način nastaju naprimjer impresivne snimke zvjezdanog noćnog neba.

Bogata iskustva tvrtke Panasonic s proizvodnjom kompaktnih fotoaparata dolaze do izražaja i u konstrukcijskoj kvaliteti modela LUMIX TZ70. Zahvaljujući pokretnim komponentama cijeli aparat je malen i lagan, bez problema stane u džep, a izrazito ergonomski oblikovano mjesto za držanje s prednje strane olakšava fotografiranje jednom rukom.

Opremi pripada i čitav niz intuitivnih funkcija. Naprimjer virtualna libela zna u sceni prepoznati horizont i namješta sliku tako da horizont bude ravan, čak i ako je fotoaparat naklonjen. To će dobro doći naprimjer prilikom fotografiranja u gomili ljudi na tržištu ili s fotoaparatom iznad glave.

Zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi portu i NFC možete sa svojim doživljajima upoznati čitav svijet, bilo gdje se nalazili. Vaši bliski i prijatelji na taj način mogu steći dojam da putuju zajedno s vama i udaljene pokrajine vide vašim očima. Razmjena fotografija i video zapisa je vrlo jednostavna i odvija se u trenutku, a jedinim pritiskom gumba možete im dodati i geografske koordinate mjesta njihova nastanka. Pomoću NFC porta ili QR koda može se fotoaparat bez problema u nekoliko sekundi povezati s pametnim mobitelom ili tabletom. Nakon priključivanja na zaslonu će se pojaviti upute koje će vas munjevito dovesti do traženih funkcija.

Mobitel ili tablet može nakon priključivanja služiti i za daljinsko upravljanje fotoaparatom, što će dobro doći kod grupnih fotografija ili u slučaju kad fotograf želi biti neprimjetan. Dodirom displeja mobilnog uređaja može se daljinski upravljati čak i uoštravanjem, zumiranjem i okidačem. Zanimljiva je i nova funkcija „Fotografiranje u skoku“ koja koristi senzor položaja (akcelerometar) u telefonu ili tabletu i automatski daljinski aktivira okidač u trenutku kad fotograf u skoku postigne najvišu točku svoje putanje.

 

Druga prinova koju Panasonic predstvlja je LUMIX TZ57 s 20x optičkim zumom i senzorom High Sensitivity MOS sa 16 megapiksela. Isto kao i novi admiralski brod niza TZ je i model LUMIX TZ57 opremljen univerzalnim objektivom s velikim rasponom zuma i širokokutnim žarištem. Fotoaparat zna također snimati video zapise u rezoluciji Full-HD, odnosno 1920 x 1080 točaka, u opremi ne fali ni optički stabilizator.

Rezolucija zaslona s dijagonalom 7,6 cm povećala se kod modela LUMIX TZ57 s 460 000 na 1 040 000 točaka, što još olakšava stvaranje kompozicije i orijentaciju u meniju. Zaslon se može nakloniti za 180 stupnjeva, a u maksimalnom nagibu automatski se uključi režim autoportret. To će zaista obradovati ljubitelje selfies.

panasonic-lumix-tz70

LUMIX TZ70 – tehnički podaci:

 • 30x optički zum i 60x inteligentni zum
 • Objektiv Leica sa širokokutnim žarištem 24 mm
 • Senzor High Sensitivity MOS, 12,1 MPix
 • Tražilo LVF, rezolucija 1 166 000 točaka, očni senzor
 • AF s odjekom senzora 240 slika/s.
 • Video zapis Full HD (1920 x 1080), 50p (PAL)
 • Stabilizator HYBRID O.I.S.+, funkcija virtualnog horizonta
 • Wi-Fi, NFC, čitač QR kodova

 Panasonic TZ57

LUMIX TZ57 – tehnički podaci:

 • 20x optički zum
 • Objektiv LUMIX DC VARIO sa širokokutnim žarištem 24 mm
 • Senzor High Sensitivity MOS, 16 MPix
 • Stabilizator POWER O.I.S.
 • Video zapis Full HD (1920 x 1080) (PAL)
 • Zaslon 7,6 cm / 1 040 000 točaka, može se nakloniti
 • Automatsko uoštravanje Sonic Speed
 • Wi-Fi, NFC, čitač QR kodova

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Canon predstavlja novi DSLR EOS 1300D

Canon je predstavio novi EOS DSLR s početka ponude – EOS 1300D. Ovaj je model …