srpanj 6, 2020 12:56 am

Pala Kineska raketa Long March 5B

Pre nekoliko dana Kina je 5. maja lansirala raketu Long March 5B, koja je ponela kapsulu za istraživanje dubokog kosmosa. Nekoliko dana kasnije telo rakete je postalo najveći komad kosmičkog otpada od svih koji su se u poslednjih dvadesetak godina srušili na Zemlju, a nakon što je obavila zadatak.Masivna letelica sa četiri motora na spoljašnjem delu tako je prevalila kratak put od uspešnog lansiranja do kosmičkog otpada koji juri ka matičnoj planeti. Na vrhu rakete bio je specijalni prototip – kapsula koja bi jednog dana put dubokog kosmosa mogla da ponese posadu, a koja podseća na letelicu Orion, na kojoj agencija NASA radi već neko vreme.

U letelici, nije bilo ljudske posade, što bi u budućnosti trebalo da se promeni, jer je zamišljeno da nova kapsula kosmonaute ponese do Meseca.Raketa je oko Zemlje kružila nedelju dana,i nakon toga ušla u njenu atmosferu. Delovi koji nisu potpuno sagoreli stigli su do površine,i srušili u Atlantski Okean. Poslednji takav slučaj zabeležen je kada se Salyut-7 – letelica od 39 tona – 1991. godine srušila na Zemlju. Takve slučajeve je teško predvideti, budući da se iskorišćene rakete kreću velikim brzinama, a najveći broj sagori kada uđe u atmosferu.Tokom istorije nije bilo slučajeva da je kosmički otpad uticao na bezbednost stanovnika Zemlje, budući da obično završi u okeanima ili nenaseljenim oblastima koje zauzimaju najveći deo planete.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Pentagon objavio snimke NLO

Kao da svetu nije bilo dovoljno događaja o kojima treba da brine, sada imamo još …