svibanj 31, 2020 11:43 am

Otvorene su prijave za najveće svjetsko natjecanje u fotografiji 2016. godine

sony-world-photography-awards11

Sony World Photography Awards 2016

  • Novi umjetnički i dokumentarni žanrovi u natjecanju profesionalaca
  • Rekordan broj prijava i posjetitelja izložbe u 2015. godini
  • British Journal of Photography medijski partner Student Focus natjecanja

Otvorene su prijave za sudjelovanje na natjecanju u fotografiji – Sony World Photography Awards 2016., najvećeg svjetskog natjecanja organiziranog od strane Svjetske fotografske organizacije.

Sada, u već devetoj godini održavanja natjecanja, ova dodjela nagrada u svijetu fotografije uživa veliki ugled. Svake godine privlače rastući talent i priznate umjetnike te predstavljaju najbolje svjetske suvremene fotografije nastale u proteklih 12 mjeseci.

Na stranici www.worldphoto.org svi fotografi pozvani su da predaju svoje radove u pet nagradnih kategorija: Proffesional; Open; Youth; National Awards i Student Focus. Za više informacija pogledajte bilješke za urednike kojima se definiraju odrednice natjecanja i kategorije.

Novost u 2016. godini je da je 14 profesionalnih kategorija podijeljeno u dva posebna žanra – umjetnički i dokumentarni. Promjena je uvedena kako bi se omogućila čišća struktura u kojoj se umjetnici mogu prepoznati. U oba žanra su uvedeni novi dodaci kategorijama pa tako kategorija Umjetnost sada uključuje kategorije Organizirano i Spontano, dok dokumentarna uključuje svakodnevni život te okoliš.

Ove je godine također novost partnerstvo između British Journal of Photography (BJP), najstarijeg časopisa za fotografiju, i Svjetske fotografske organizacije te Student focus natjecanja. To će partnerstvo omogućiti pobjedniku Student Focus natjecanja da svoje radove objavi na web stranici i Instagramu ovog popularnog časopisa.

Sony World Photography Awards nude niz benefita prijavljenim natjecateljima. Za početak, sve predane fotografije dolaze na uvid sucima, ujedno i vodećim stručnjacima u fotografskoj industriji. Što je još važnije, odabrani u uži izbor i nagrađeni fotografi dobivaju globalnu eksponiranost i priznanje te imaju priliku promovirati i prodavati svoje radove putem Svjetske fotografske organizacije.

Nagrade uključuju: najsuvremeniju Sony opremu za digitalnu fotografiju; sudjelovanje na izložbi Sony World Photography Awards u Somerset House-u u Londonu; ulazak u knjigu dodjele nagrada 2016. te $30,000 (USD) za pobjednike.

Sony World Photography Awards 2015 su privukle 173,444 prijava iz 171 zemlje. Nagrada L’Iris d’Or za najboljeg profesionalnog fotografa godine dodijeljena je fotografu Getty Imagesa Johnu Mooreu. Na godišnjoj izložbi dodjele nagrada u Somerset Houseu u Londonu, gdje su bile izložene pobjedničke fotografije i fotografije iz užeg izbora, zabilježen je rekordan broj posjetitelja, njih čak 33,394.

Lista fotografija koje su ušle u uži izbor Sony World Photography Awardsa bit će objavljena 23. veljače, a objava pobjedničkih fotografija 21. travnja , dok će se izložba u Sommerset Houseu u Londonu održati u periodu od 22. travnja do 8. svibnja 2016. godine.

Pobjedničke slike iz 2015. godine, kao i one iz užeg izbora, dostupne su na web stranici press.worldphoto.org.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Canon predstavlja novi DSLR EOS 1300D

Canon je predstavio novi EOS DSLR s početka ponude – EOS 1300D. Ovaj je model …