28 listopada, 2021 12:37 am

ONKYO TX-SR307

Autor: Darko Brlećić

txsr_307b_front_300[1]

Ulazna klasa receivera poželjne kvalitete

Nakon dužeg vremena sve veći broj ljudi je počeo pokazivati veliki interes za tzv. kućnu zabavu, najnoviju tehnologiju kao i za prateće sustave.

Filmovi, video igre i glazba stalno dolaze s poboljšanom kvalitetom zvuka i slike, što se može doživjeti ako je oprema međusobno pravilno usaglašena. To bi značilo zamjeniti sve stare televizore i klasične stereo sustave s onima koji podržavaju digitalni format.

Danas, DVD/Blu-ray playeri, igraće konzole(Play Station 3) HD projektori i pojačala dolaze s HDMI vezom. Bez AV receivera ne bi bilo moguće povezati sve uređaje na televizor u isto vrijeme, jer jednostavno nema dovoljno HDMI ulaznih priključaka. Receiveri poput Onkya su zamišljeni da riješe taj problem, uz dodatak koji je vezan za dekodiranje svih audio/video formata kao i dizanje kvalitete na višu razinu.

Dizajn/opremljenost

large_tx_sr307[1]Onkyo TX-SR307 dolazi u dvije boje(srebrna, crna), a blago zakošena prednja ploča i dalje ostaje zaštitni znak za ONKYO surround receivere. Prednjim panelom dominira tanki uski predočnik, osam malih kružnih tipaka i veliki rotacioni gumb (regulator glasnoće) koji na prvi pogled djeluje kao da je istokaren iz kakve metalne legure dok se na sam dodir korisnik ne osvjedoći da se radi o finoj plastici. Ispod navedenog gumba se nalaze dodatni AUX ulazni priključci kao i priključak za povezivanje s kalibracionim mikrofonom.

Pogled na stražnju ploču nam govori da se u ulaznoj klasi receivera otišlo korak naprijed. Tako se između ostaloga tu nalaze 3 ulazna HDMI priključka i 1 izlazni HDMI priključak. Dva seta ulaznih RGB priključaka, jedan set izlaznih RGB priključaka kao i 4 seta ulaznih kompozitnih video priključaka uz standardnu ponudu analognih i digitalnih audio priključaka govori da se razmišljalo o potrebama svih korisnika.

Značajke

Bogatstvo audio i video codeca i formata nekada je bilo rezervirano samo za srednju i skuplju klasu uređaja. No pojavom modela TX-SR307 ta tradicija se ruši. Tako se kod ovog modela mogu naći Dolby Digital, Dolby Digital Prologic IIx, dts, dts NEO 6, dts 24/96. Za optimizaciju zvuka brine se sklopovlje Audyssey (http://www.audyssey.com/) . Također treba napomenuti da za vlasnike raznih prenosnih multimedijskih naprava poputa iPoda postoji sklopovlje pod nazivom Music Optimizer. Korištenjem tog sklopovlja glazbeni zapis sa navedenih naprava poprima više nego pristojne zvučne konture.

Deklarirana snaga ugrađenog pojačala je 65 wata po kanalu. O ovom podatku bi se mogle voditi razne debate, jer sama količina ugrađene elektronike, veličina hladnjaka i trafoa govori da navedeni podatak treba uzeti sa određenom dozom rezerve.

Performanse

Uporabna lakoća dolazi do izražaja u onom trenutku kada se na receiver spoji kalibracijski mikrofon i sve prepusti automatskom podešavanju. Vremenski period od cca 5 minuta ponekad je više nego presudan kada želimo što prije upogoniti novu „igračku“. Naime, toliko je potrebno da se sva potrebna podešenja izvrše na receiveru. Zvučni pečat je identičan za sve uređaje iz Onkyo proizvodne „ergele“. Dinamika, detaljnost, otvorenost u cjelom spektru s malom dozom iskričavosti kod prelaza između srednjetonskog i visokotonskog spektra su karakteristike koje spadaju u obilježlje ovog receivera. Naravno, ne treba očekivati audiofilske finese od uređaja ove cjenovne klase, niti je on tomu namjenjen. Ukupno gledajući ovaj uređaj je više nego dobra poveznica između televizora i ostale av elektronike. Odabir zvučnika koji bi se trebali upariti s ovim receiverom prepuštamo čitateljima, odnosno njihovoj volji da posjete specijalizirane trgovine, te eventualno poslušaju takve uratke u slušaonicama – ukoliko takve prostorije postoje u specijaliziranim trgovinama.

 

txsr_307_rc_300[1]Tehnička specifikacija

Tip uređaja: 5.1

Snaga ugrađenog pojačala: 5×100 wata(6 ohm), 5×65 wata(8 ohm)

Frekvencijski raspon: 20Hz – 20kHz

DSP procesor : 32-bit DSP

Kodeci: Dolby Digital, DD PL II, dts, dts Neo:6, dts 96/24, dts Suround Sensation Speaker

HDMI: 3 ulaza(1.3), 1 izlaz(1.3)

RGB: 2 ulaza, 1 izlaz

Kompozitni: 3 ulaza, 2 izlaza

Digitalni ulaz: 2xoptički, 1x koaksijalni

Subwoofer predizlaz: 1

Tuner: AM/FM s RDS-om

Dimenzije(ŠxVxD): 435mm x 151.5mm x 329 mm

Masa: 8.0 kg

 

Ustupio:
Audio Cinema Art
Mesnička 9
ZagrebTel: 01/4847-875
Cijena: 1.990,00 kn

 

Review Overview

Performanse - 7
Dizajn - 6.1
Zvuk - 6
Mogućnosti - 6
Uloženo/dobiveno - 8

6.6

Ukupna ocjena

...ne treba očekivati audiofilske finese od uređaja ove cjenovne klase, niti je on tomu namjenjen. Ukupno gledajući ovaj uređaj je više nego dobra poveznica između televizora i ostale av elektronike.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kreće novi sportski kanal Arena Esport

Kompanija Telekom Srbija i Arena Sport pripremili su iznenađenje za sve ljubitelje gejminga i elektronskih …