20 listopada, 2021 10:05 am

Onkyo HTX-22HD

Autor: Darko Brlečić

HTX-22HDa_W

Multipraktik by Onkyo

 

Kada krenete u obilazak specijaliziranih trgovina audio/video opremom imate što za vidjeti. Od stereo uređaja svih mogućih cjenovnih kategorija pa sve do raznih oblika sustava kućnih kina. Vrlo često prosječni korisnik ne zna što bi odabrao, jer današnja kućna kina nisu samo receiveri, DVD uređaji i 5.1 zvučnički kompleti, nego dolaze razne izvedbe tzv. Sound projectora, te 2.1 zvučničkih kompleta s mogućnošću nadogradnje.

Koncept

Unutar paketa ovog kućnog kina dolazi aktivni subwoofer s procesorom i dva mala satelita. Subac je standardno izrađen (drveno kućište s prednjom plastičnom maskom i kontrolnim zaslonom s plavičastim osvjetljenjem), dok su sateliti izrađeni od sjajne crne plastike. Ta sjajna crna plastika fino će se uklopiti sa svim televizorima ravnog ekrana, dapače oni se mogu vješati na zid, pa samim time ne dolazi u pitanje njihovo smještanje u prostoru. Također u paketu dolazi daljinski upravljač, optički kabel, HDMI kabel što smatramo pohvalnim jer takav kabel zna biti konkretna investicija, napajački kabel i kalibracijski mikrofon. Da, dobro ste pročitali-kalibracijski mikrofon. Naime, procesor koji je ugrađen u subac koristi Audyssey EQ sklopovlje za optimizaciju zvuka u prostoriji (www.audyssey.com). Kada je u pitanju konektivnost, onda slobodno možemo konstatirati da je ovaj Onkyo set iznadprosječno opremljen. Tako se između ostaloga na subac može spojiti pet zvučnika, dva dodatna izvora zvuka (analogno), tri izvora zvuka (digitalno), te uređaji koji posjeduju HDMI priključak. Također tu se nalazi dodatni predizlaz za dodatni set zvučnika (surround back) – naravno preko dodatnog pojačala. Sve u svemu više nego solidna opremljenost.

onkyo-htx-22hd_1175568

Smještaj u prostoru

Onkyev HT paket ima mnogostruke mogućnosti smještaja u prostoru. Tako se između ostaloga za satelite mogu nabaviti stalci, te se isti sateliti mogu vješati na zid što u malim stambenim prostorima može biti krucijalno rješenje. Također ovaj HT sustav može biti više nego odlično rješenje za tzv. IT desktop sisteme. Naime, na subwooferu se između ostaloga nalaze digitalni optički ulazi. Unutar današnjih matičnih ploča nalaze se integrirane zvučne kartice sa analognim i digitalnim priključcima (optičkim) što omogućuje kvalitetnu nadogradnju za populaciju kojoj je kompjuter centralna jedinica kućne zabave.

Funkcionalnost

Nakon poigravanja sa smještajem u prostoru, te malim podešavanjem sustava, Onkyo HT paket prilično je veselo zasvirao. Doduše to nije na nekoj visokoj audiofilskoj razini, ali je više nego dostatno za nesmetano uživanje u popratnom zvuku filmskog zapisa. S obzirom da je na test došla verzija 2.1 nije se više od toga niti očekivalo, iako bi bilo zanimljivo odslušati ovaj set u 5.1 verziji. No kako ovaj test ne bi bio jednoličan, ovaj sustav je između ostaloga isproban kao nadogradnja na PC. Spajanje srednjestrujaške zvučne kartice Gygabyte s optičkim kabelom na Onkyo HTX-22D pokazalo se kao pun pogodak. Jednostavna rješenja u većini slučajeva donose odlične rezultate. Tako je snimka live albuma grupe The Police-Certifiable (Live in Buenos Aires) dobila audiofilske konture u obliku zvuka s dobrom definicijom, bogatstvom detalja i blago naglašenim dubokotonskim spektrom.

Onkyo HTX-22HD_W

Specifikacije:

  • Tip: 2.1/5.1 sustav
  • Pojačalo: max 40 watta
  • Kodeci: DTS-HD Master Audio, Dolby TruE hd, DTS Surround Sensation
  • Subwoofer: 16cm
  • Sateliti: woofer 8cm, visokotonac 2cm
  • Frekventni raspon: 70Hz-50kHz
Ustupio na test :
Audiocinema Art
Mesnička 9
10000 Zagreb
Tel: 01/4847 875
         www. audiocinema-art.hr

Cijena: 2990,00 kn

 

Review Overview

Dizajn - 80%
Zvuk - 80%
Uloženo/dobiveno - 90%

83%

Ukupan dojam

Konkluzija Onkyo kao starosjedilac na našem tržištu zna redovito nuditi zanimljiva rješenja, kako za ljubitelje stereo zvuka, tako i za ljubitelje surround aplikacija. Razni HT paketi mogu biti solidna rješenja za konzumente koji ne žele potrošiti bankovni kredit na kupovinu a/v sustava, te za one kojima je prostor ograničavajući faktor. Onkyo HTX-22HD je ne samo dobro surround rješenje za male prostore, nego je također dobro rješenje za HTPC sustave. U to ime naša preporuka...

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kreće novi sportski kanal Arena Esport

Kompanija Telekom Srbija i Arena Sport pripremili su iznenađenje za sve ljubitelje gejminga i elektronskih …