travanj 5, 2020 5:00 am

Odlazi li Wimbledon s BBC-a?

Autor: Marin Varvodić

tennis-ball-1162631_640

Wimbledon, jugozapadno predgrađe Londona, u sljedeća dva tjedna biti će centar teniskog svijeta.

130. izdanje najvećeg, najprestižnijeg i najgledanijeg teniskog turnira na svijetu definitivno je jedan od sportskih evenata koje ne smijete propustiti.

Prelaskom Australian Opena na tvrdu podlogu 1988. godine, Wimbledon je jedini od četiri Grand Slam turnira koji se igra na travi.

WIMBLEDONpngNa iznimnu popularnost Wimbledona utjecalo je i nastojanje vodećih ljudi kroz povijest, koji su televizijska prava u svijetu uspješno djelili između slobodnih i komercijalnih kanala.

Gdje pratiti Wimbledon na nekodiranima kanalima?

Uz BBC One and Two koji emitiraju nekodirano putem satelita na Astri 28.2°E, Wimbledon možete pratiti i na azerbeijanskom CBC Sport na Azerspace 46°E.

Wimbledon i BBC

1937. godine, BBC je prvi puta uživo prenosio događanja s centralnog terena, te je do današnjeg dana ostao kao jedan od simbola “All England Club-a”. Trideset godina kasnije, BBC i Wimbledon ispisali su britansku povijest prvim TV prijenosom u boji.

Koliko je Wimbledon važan pokazuje i činjenica kako je turnir jedan od rijetkih sportskih evenata koji uživa zaštićen status regulatornih vlasti, te barem finalni tjedan mora biti prikazivan na nekom od nekodiranih kanala.

Nakon gubitka TV prava na Olimpijske igre u Velikoj Britaniji, BBC je krenuo u proces sublicenciranja. Eurosport je iskoristio priliku, te dio TV prava na Olimpiske igre, uvjetovao pravima na finalni tjedan Wimbledona.

Iako će se raditi o dvostrukom prijenosu i teniski fanovi neće biti na gubitku, Eurosport je ovim potezom najavio preotimanje Wimbledona u ljeto 2018. godine.

Kao što vam je poznato Eurosportu nedostaje samo Wimbledon kako bi kompletirali sva četiri Grand Slam turnira u svom potrfoliu i postali jedina “adresa” za gledanje tenisa u Velikoj Britaniji.

BBC je tako još jednom ispisao britansku povijest i Wimbledon je prvi puta u svojoj povijesti otišao na pay-TV. Naravno, ukoliko Eurosport osvoji prava na Wimbledon, morati će kreirati poseban nekodirani kanal barem za finalni tjedan turnira kako bi zadovoljili već spomenuti uvjet postavljen odregulatornih vlasti.

Kiša, prekidi, maratoski mečevi, bijela odjeća, trava, emocije, vrhunski tenis, jagode sa šlagom, BBC…Gubi li Wimbledon jednog od simbola?

izvor: Wimbledon.com

Komentari

comments

O Marin Varvodić

Zaljubljenik u sportski marketing i nove tehnologije. Izradio nekoliko aplikacija na temu satelitskih televizija. SportEventz - Najveći sportski program na satelitskoj televiziji. Android: https://goo.gl/1rPn71 iOS: https://goo.gl/udblRq

Pročitaj i ovo

Fransat odlaže prelazak na novi satelit (5°W)

Najavljena migracija kanala francuske platforme  Fransat na novi satelit Eutelsat 5 Vest B (5 °W), …