24 listopada, 2021 5:12 pm

Od 1. listopada Discovery Channel govori hrvatski

Autor: Nataša Mlinarić

18230_0842

Discovery Channel ove godine slavi 20 godina emitiranja

Discovery Channel jedan je od najpoznatijih svjetskih dokumentarno-zabavnih kanala. Na tržištu se nalazi točno 20 godina, a u Hrvatskoj je dostupan od 1999. godine. U 170 zemalja diljem svijeta Discovery ima 271 milijun pretplatnika, dok je samo u SAD-u njih 99 milijuna. Povodom svoje 20. godišnjice ova će kompanija predstaviti svoj novi logotip, a u planu su i mnoge različite proslave.

Oxanom Yanushkovskayo
Oxanom Yanushkovskayo

I hrvatski će gledatelji imati itekako razloga proslaviti ovu veliku obljetnicu Discoveryja. Od 1. listopada, naime, Discovery „govori“ hrvatski. Tim smo povodom, ali prije službenog početka emitiranja lokaliziranog programa, razgovarali s Oxanom Yanushkovskayom, komercijalnom menadžericom za južnu i istočnu Europu kompanije Discovery Networks EMEA.

Oduševljeni smo što će hrvatski gledatelji napokon moći uživati u omiljenim emisijama s hrvatskim podnaslovima. U početku, u listopadu, samo će emisije u udarnim terminima imati podnaslove, a kasnije ćemo prevoditi i ostale emisije – rekla nam je Yanushkovkaya.

Iako je Discovery Channel na hrvatskom tržištu prisutan već 10 godina, do lokalizacije programa došlo je tek sada zbog toga što se radi o vrlo kompliciranom procesu koji treba započeti u pravo vrijeme.

Potrebno je, naravno, napraviti brojna istraživanja tržišta, ispitati navike gledanja televizije ljudi u određenoj zemlji, a puno toga ovisi i o našem odnosu s partnerima u regiji i razinom razvoja njihovog tržišta – rekla nam je Yanushkovskaya dodavši kako su osjetili da je pravo vrijeme za donošenje ovakve odluke.

Discovery Channel donedavno je u Hrvatskoj bio prisutan s pet mreža: Discovery Channel kojem je pridružen i Animal Planet – jedini kanal u svijetu čiji je sadržaj u potpunosti posvećen životinjama, Discovery Science, Discovery World, Discovery Travel & Living, a nedavno je stigao i relativno novi kanal ove televizijske mreže nazvan ID: Investigation Discovery. U Discoveryju trenutno razmišljaju o drugim mogućnostima lokalizacije kanala.

Discovery oduvijek karakterizira sadržaj visoke kvalitete, ali u kompaniji kažu da uvijek teže poboljšanju svog brenda.

Uvijek želimo donijeti nešto novo na tržište, u skladu s rezultatima istraživanja tržišta. Trudimo se pratiti trendove na tržištu i promjene u ponašanju konzumenata, te njihovih sklonosti.

Upravo su „osluškujući“ tržište vrlo brzo nakon pokretanja uveli kanal ID: Invesigation Discovery u ponudu mnogih zemalja. Istraživanje tržišta pokazalo je, naime, da je kriminalistički žanr najpopularniji dokumentarni žanr među ženama, te osmi na popisu najpopularnijih među svim odraslima.

ID je kriminalistički kanal koji zadovoljava ljudsku znatiželju tako što gledatelje čini izravno dijelom cjelokupne istrage zločina, posebno forenzičkog dijela istrage. Sve su priče i zločini iz stvarnog života i to je ono što doprinosi gledanosti.

Jedan od dokaza zanimanja gledatelja zasigurno je podatak da je ovaj kanal u SAD-u pokrenut početkom prošle godine, a krajem prošle godine bio je jedan od najbrže rastućih kanala svih američkih pay-TV mreža.

Za dovođenje novih tehnologija svakako je važno i tržište na koje se one pokušavaju uvesti. Hrvatska je, kaže Yanushkovskaya, po tom pitanju vrlo otvoreno tržište koje spremno prihvaća nove tehnologije.

Hrvatska je jedno od prioritetnih tržišta u regiji, ugledno tržište koje brzo raste. S našim partnerima već razgovaramo o novim tehnologijama kao što je ‘video on demand’ i Discovery Channel HD.

Discovery HD je kanal na kojem se 24 sata dnevno emitira visokokvalitetan sadržaj, sniman posebnom HD tehnologijom, a rezultat je slika razlučivosti 1080i, te sa zvukom 5.1 digital surround, što gledatelju nudi izniman doživljaj.

BLADE_002Povodom proslave svoje 20. obljetnice Discovery će ove jeseni uvesti neke nove emisije, te nove epizode nekih omiljenih emisija.

Gledateljima ćemo omogućiti da uživaju uz nove nastavke emisije „Ultimate Survival“ („Preživjeti divljinu“) s Bearom Gryllsom kojeg svi vole, a tu je i druga sezona „Time Warp“ („Zaustavljeni trenutak“) koji će ove sezone u posebnoj emisiji govoriti o Metallici. To je emisija koja se snima posebnom „slow motion“ kamerom, pa tako gledatelj može uživati gledajući i one pokrete koje je na normalnoj snimci nemoguće vidjeti.

S vremenom će se na hrvatskom tržištu pojaviti i emisije „Industrial Junkie“ („Ovisni o industriji“), te „X-Machines“ („Ekstremni strojevi“). „Industrial Junkie“ predstavit će razne procese proizvodnje, od sirovine do konačnog proizvoda, te vam pokazati kako se, na primjer, proizvodi staklo na prozoru neke od zgrada kraj kojih svakodnevno prolazite. „X-Machines“ otkrit će vam, pak, kako se rješavaju neki od izazova na koje nailaze inženjeri. Moći ćete tako vidjeti kako funkcioniraju neki od najnevjerojatnijih i najvećih strojeva na svijetu.

Kao kruna na kraju ove slavljeničke godine Discoveryju će poslužiti godišnji pregled nekih od najgledanijih i najbolje ocijenjenih emisija 2009. godine.

U prosincu ćemo emitirati neke epizode omiljenih emisija, kao što su „Deadliest Catch“, „American Chopper“ ili „Mythbusters“. Publika u njima uživa i ne može ih se zasititi, pa smo odlučili godinu okončati izborom najboljih emisija godine – najavila je Yanushkovskaya.

Ako još uvijek niste jedan od pretplatnika Discovery Channela, možda je upravo ovo pravo vrijeme da to postanete. Jer Discovery vas u listopadu čeka u novom ruhu, a nećete imati problema s razumijevanjem.

 

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Era umjetne inteligencije je tu i može promijeniti naše živote onako kako su to učinili pametni telefoni

Završili su 20. WinDaysi u online formatu, koje su putem live streama pratila 742 sudionika. …