24 listopada, 2021 6:02 pm

Očistimo ocean od plastike

Dell, General Motors, Microsoft, Trek Bicycle, Herman Miller, Interface, Humanscale, Bureo, Van de Sant i druge vodeće tvrtke u svojim industrijama pokreću međuindustrijsku grupu za smanjenje otpada u morima i oceanima

Međuindustrijski konzorcij stvorit će prvi komercijalni dobavljački lanac na svijetu temeljen na plastici uklonjenoj iz oceana

Dell, General Motors, Microsoft, Trek Bicycle, Interface, Van de Sant, Humanscale, Bureo i Herman Miller oformit će otvorenu suradničku inicijativu pod nazivom NextWave. NextWave okuplja vodeće tehnološke i kompanije usmjerene na prodaju krajnjim korisnicima u razvoju prvog komercijalnog lanca opskrbe plastikom iz oceana. Podršku projektu pružaju Program Ujedinjenih naroda za okoliš, Institut 5Gyres iz Los Angelesa, Londonsko zoološko društvo i Institut New Materials Sveučilišta u Georgiji.

Istraživanja pokazuju da je oko 8 milijuna tona plastičnog otpada ušlo u oceane 2010. godine, a ukoliko se trendovi ne promijene, više od 150 milijuna tona plastičnog otpada ući će u oceane do 2025. godine. To predstavlja prijetnju ne samo vitalnim oceanskim ekosustavima, poput staništa ugroženih vrsta ribe i koraljnih grebena, već negativno utječe na zdravlje i skraćuje životni vijek morskih životinja i ljudi.

Članovi NextWavea dijelit će odgovornost za razvoj održivog modela koji smanjuje onečišćenje oceana plastikom, istodobno stvarajući ekonomske i društvene koristi za različite skupine dionika.   Grupa će osigurati infrastrukturu i podršku kako bi dobavljački lanac mogao odgovoriti na zahtjeve globalno prihvaćenih društvenih i okolišnih standarda, a omogućit će integraciju proizvoda putem sukladnosti u dobavljačkom lancu te vanjske verifikacije utjecaja.

NextWave predviđa da će inicijativa spriječiti ulazak više od 3 milijuna tona plastike u oceane, što odgovara težini 66 milijuna boca za vodu. Važno je naglasiti kako su se tvrtke članice dogovorile da će smanjiti upotrebu plastike u svom poslovanju i dobavljačkim lancima. Prvi korak u tome bit će procjena korištenja plastike i identifikacija mogućnosti za značajno smanjenje ili odustajanje od korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i plastike koja se ne može reciklirati.

 Grupu podržava i The Lonely Whale, nevladina organizacija koja putem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kampanja usmjerenih na potrošače i tržišnih rješenja želi približiti ocean ljudima. The Lonely Whale će uključiti znanstvenike i zagovarati korištenje otpada iz oceana kako bi pomogao stvaranju održivog modela za lokalne zajednice i okoliš u obalnim područjima. Inicijativu podržavaju i Program Ujedinjenih naroda za okoliš te partneri iz privatnog sektora koji su pozvani da se uključe u kampanju Clean Seas.

Navedena inicijativa rezultat je suradnje Della i organizacije The Lonely Whale. Prije dvije godine, Dell je uspostavio partnerski odnos s Adrianom Grenierom, osnivačem The Lonely Whalea, kako bi putem Lonely Whale VR edukacije osvijestio kompanije i korisnike o opasnostima koje plastika predstavlja za oceane. U veljači 2017. godine Dell je započeo pilot projekt s pakiranjima napravljenima od plastike iz oceana, a pomogao je i u pokretanju programa Clean Seas UN-ovog Programa za okoliš koji je potaknuo 33 zemlje da poduzmu korake u smanjenju onečišćenja mora.   U lipnju 2017. Dell i The Lonely Whale obratili su se Ujedinjenim narodima na UN-ovoj konferenciji o oceanima, na kojoj se Dell obavezao podržati 14. globalni cilj održivog razvoja.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung sa najnovijim modelom Galaxy A52s 5G 

Andrija Jovićević Tvrtka Samsung Electronics nedavno je predstavila najnoviji Samsung Galaxy A52s 5G pametni telefon. …