2 prosinca, 2023 9:22 am

NOW TV – Moderan pristup televiziji

Autor: Darko Brlečić

nn3

Nedavno je u Zagrebu u MSU održan sajam i kongres – Svjetski dan televizije – Digitalno doba 2. Na tom iznimnom događaju susreli su mnogi ljudi iz branše vezane za televiziju,proizvodnju tv uređaja, proizvođači i uvoznici svih vrsta antenske opreme, instalateri, multimedijalni radnici i novinari. Sajam je trajao punih tri dana uz bogate rasprave na stručnim panelima,prikazom tehničkih/tehnoloških noviteta itd. Na kraju trečeg dana sajma pristupio mi je gdin. Mario Matorić iz tvrtke SKY CONTACT i u relaksirajućem razgovoru ponudio da isprobam paket pod imenom Now TV, naravno da nisam odbio. Moram priznati da me je zaintrigirala ponuda o modernom pristupu televiziji.

Što je Now TV ?

Jpeg

Now TV je Britanski televizijski paket koji uključuje Media player/TV tuner i razne programske bukete. Taj paket je licenciran od strane SKY tv-a. Naime, Britanski SKY posjeduje niz strogih tehničkih/programskih standarda koji su uvjet za kvalitetnu distribuciju video sadržaja, te bez toga nitko ne može posjedovati navedenu licencu. Now TV uključuje programske bukete iz portfelja SKY-a, BBC-a, Itv-a, Demand 5 i sličnih kvalitetnih ponuda.

Now TV uređaj
U ponudi Now Tv-a postoje dva uređaja: Now Tv Box i Now Tv Smart Box. Ovaj potonji je tehnički i programski dorađeniji, posjeduje četvero jezgreni procesor, podršku za 60 slobodnih kanala(Freeview Chnannels) i 15 HD kanala. te podržava HDMI 1.4 . Uređaj je baziran na platformi Roku medijskog reproduktora što u neku ruku jamči radnu pouzdanost. Mogu slobodno reći da su oba uređaja vizualno identična, kao i pripadajući daljinski upravljač. Povezivost je vrlo jednostavna, tu se nalazi antenski priključak za DVB-T/T2 antenski sustav, USB konekcija, HDMI 1.4 izlazni priključak, mrežni priključak za povezivanje s VPN ruterom i strujni priključak. Na maloj prednjoj plohi se nalazi plavičasta lampica koja pokazuje da li je uređaj uključen ili isključen. Priloženi daljinski upravljač je malenih dimenzija s osam funkcijskih tipaka i kursorskom tipkom za navigaciju po sučelju.

Kako to funkcionira ?
Za nesmetan rad potreban je VPN router, dobra internetska veza, kvalitetan HDMI kabel i licencu (Pass) za željeni programski buket. Naravno, prije svega je bitno registrirati se kod proizvođača kako bi mogli dobivati redovitu podršku, zatim slijedi odabir programskog buketa i plaćanje istog. Vrlo povoljna je mogućnost plaćanje preko kreditne kartice bez straha da će vam netko otuđiti financijska sredstva. Uz licencu ide svojevrsni aktivacijski kod, te nakon toga kreće zabava.

Performanse
dsc_0375Za korištenje Now Tv media playera/streamera nije potreban doktorat iz nuklearne fizike, nego je potrebno osrednje poznavanje engleskog jezika. Nakon uparivanja s routerom počinje izlistavanje programskih buketa preko jednostavnog korisničkog sučelja. Na lijevoj strani sučelja se nalaze bazne upute dok na sredini se iščitavaju programski buketi. Klikom na ikonu programskog buketa otvaraju se mnogobrojni sadržaji. Unutar njih se može odabrati video zapis po žanru, te odabrati Live program ili VOD (Video on Demand) – gledanje na zahtjev. Pretraživanje odnosno biranje porgrama i videozapisa ide vrlo brzo kao i učitavanje istih. Testirani uređaj bez problema odrađuje zadatak i kada je internetski signal 2,5 Mbps-a. Naime, proizvođač tvrdi da ugrađena elektronika vrhunski odrađuje posao kada je signal na niskoj razini, te da porastom brzine raste i video rezolucija. U tom sam se osobno uvjerio. Moram priznati da uređaj besprijekorno odrađuje svoju zadaću, kvaliteta slike je na zavidnoj razini, brza reakcija i fluidnost kod pokreta objekata, te čiste boje kao i jak kontrast su odlike ovog uređaja.  Prezentacija SD signala nadmašuje uobičajene standarde, dok slika u 720/1080p razlučivosti je priča za sebe.Dosta toga ovisi kakav je video zapis, te koga je snimao odnosno koja produkcijska kuća stoji iza toga. Moja malenkost je najviše koristila programe iz BBC-a i SKY-a. Oni su neka svjetska referenca u kvaliteti i produkciji video materijala.

Tehničke specifikacije:

Smart tv: DA
Rezolucija: 720/1080p
Download apps: DA
Sky Store kanal: DA
Freeview kanali/HD kanali: 60/15
Procesor: Quad core
DLNA/WiFi : DA
USB: DA
HDMI 1.4 : DA

Prosječna maloprodajna cijena: na upit

Ustupio:
SKY-CONTACT
Horvaćanska 31 -Selska 215
10000 Zagreb
www. sky-contact.hr

 

Ukupan dojam:

Dizajn: - 10
Mogućnosti: - 9.5
Uloženo/dobiveno: - 9.5
Kvaliteta zvuka: - 9.5
Kvaliteta SD slike: - 9.5
Kvaliteta HD slike: - 9.5
Multimedija: - 9.5

9.6

Now TV media player/streamer/tv tuner je pravo osvježenje na našem tržištu gdje dominiraju uređaji bazirani na androidu. Njegova pojava i funkcionalnost mijenja pristup modernoj televiziji. Uz bolji internetski signal korisnik može uživati u stranim programima bez straha vezanim uz gubitak kvalitete. Fizičke dimenzije uređaja omogućuju smještaj pored televizora bez narušavanja estetske komponente dnevnog boravka. Ugrađena elektronika bazirana na četvero jezgrenom procesoru vrhunski odrađuje posao, kako po pretraživanju programa tako i po pitanju cjelokupne reprodukcije video zapisa. Priloženi daljinski upravljač je manjih gabarita i dobro leži u ruci.Osam osnovnih funkcija je dostatno za nesmetano uživanje iz udobnosti naslonjača. Performansama ovog uređaja će biti zadovoljni i oni zagriženiji korisnici. Topla preporuka..

User Rating: 4.45 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Philips Fidelio B97 Soundbar -TEST

Pojam Soundbar vrlo često se veže za aktivne zvučnike koji dolaze u obliku duge letve …