23 siječnja, 2022 3:45 am

Novi sustav 4K Cinema EOS s vrha ponude

Canon EOS C700 (1)

Canon predstavlja EOS C700 (EF/PL) i EOS C700 GS PL

Canon je predstavio dva nova modela s vrha ponude iz cijenjenog sustava Cinema EOS – EOS C700 (EF/PL) i EOS C700 GS PL. Oba modela podržavaju 4K generaciju, omogućujući poznatim produkcijskim i televizijskim kućama intuitivno i jednostavno snimanje uz širok dinamički raspon u iznimnoj kvaliteti. Kamere EOS C700 interno snimaju kreativne usporene 4K videozapise s velikim brojem slika u sekundi do 59.94P/50P i 2K do 200p/240p (način rada senzorskog obrezivanja) ili 4K RAW do 100P/120P, do opcionalnog Codexovog[i] RAW snimača koji se umeće. Proširujući ponudu sustava Cinema EOS, te moćne videokamere krasi modularan dizajn kako bi se prilagodile svim zahtjevima snimanja i prvi put uključuju podršku za format Apple ProRes. Kamera EOS C700 GS PL namijenjena je snimanju objekata koji se brzo kreću i akcijskih scena, a također je i prva kamera Cinema EOS s globalnim zatvaračem.

Canon EOS C700 (2)Stvoreni misleći na kinematografe i produkcijske profesionalce koji se bave emitiranjem televizijskog programa, oba modela nude svestranost koju branša traži pomoću 35-milimetarskog CMOS senzora Canon Super s maksimalnim brojem piksela od 4.5K[ii]  (EOS C700 GS PL s 4.2K). Kombinirajući senzor s trostrukim procesorima DIGIC DV5, snimatelji dokumentarnih filmova mogu iznimno detaljno snimiti prirodu i zadivljujuće priče, stvarajući spektakularne videozapise visoke razlučivosti s niskom razinom šuma i malom dubinom polja. Uz visoki ISO do

102 400 i ugrađene ND filtre te s maksimalno 10 koraka kontrole oba modela nude povećanu prilagodljivost i zadivljujuću kinematsku detaljnost čak i pri najzahtjevnijim osvjetljenjima.

Dual Pixel CMOS automatski fokus modela EOS C700 EF iznimno je učinkovit za uočavanje i praćenje objekta i omogućuje rukovatelju kamerom da se koncentrira na uokvirivanje snimka, pa je fotoreporterima lakše točno snimati dok su u pokretu. Kamermani iz produkcije dramskog programa znat će cijeniti hvaljenu značajku Dual Pixel Focus Guide koja je savršena za bolju kontrolu i preciznost. EOS C700 (EF/PL) podržava Canonove game Log 3, Log 2 i Log, pa može snimati u dinamičkom rasponu s nevjerojatnih 15 koraka (14 s modelom EOS C700 GS PL). To znači da se snimljeni materijal može pouzdanije i prilagodljivije razvrstavati u HDR postprodukcijskom tijeku rada.

Profesionalna integracija tijekova rada

EOS C700 (EF/PL) nudi velik raspon mogućnosti okruženja s bojama, uključujući Canon Cinema Gamut, BT.2020 i DCI-P3 kao i podršku za tijek rada ACES 1.0. Kamera podržava i HDR monitoring pomoću funkcije SMPTE ST.2084. Radi istinskog integriranog, učinkovitog i pouzdanog HDR tijeka rada, sve se verzije modela EOS C700 mogu izravno povezati s Canonovim  novim monitorom DP-V2420. To je 4K referentni monitor visoke svjetline koji podržava novi standard ITU-R BT.2100 HDR izlaznog materijala.

Canon_Jedinica za daljinsko rukovanje OU-700Sa svojom univerzalnom privlačnošću u produkciji visoke razlučivosti EOS C700 može interno snimati 4K datoteke velikom brzinom prijenosa na dvostruki CFast 2.0™, pri čemu podržava formate XF-AVC i ProRes, i istovremeno može snimati 4K RAW datoteke na vanjski snimač. EOS C700 opremljen je Ethernet (RJ45) terminalom, pa omogućuje televizijskim kućama da uživo streamaju Full HD snimke putem interneta. Uređaj se uz to može povezati i s bežičnom mrežom pomoću opcionalnog bežičnog odašiljača datoteka (WFT-E6B/WFT-E8).

Da bi dopunio mogućnosti ove moćne nove kamere, Canon je surađivao s tvrtkom Codex na potpuno integriranom rješenju za snimanje i tijek rada. Spoj  Codexovog RAW snimača (CDX-36150) koji se može umetati i kamere Canon EOS C700 omogućuje snimanje u formatu 4K RAW visokom brzinom do 120 sličica po sekundi (frames per second  – fps). Buduća ažuriranja programske podrške omogućit će snimanje u formatu 4.5K RAW brzinom do 100 fps, 4K formatu Apple ProRes brzinom do 60 fps te formatu Apple 2K ProRes brzinom do120 fps. Codexovi mediji za snimanje dokazani u produkcijskim okruženjima – Codex Capture Drives – koriste se i za snimanje u formatu RAW i za snimanje visokim brzinama u formatu ProRes. Pored slike moguće je snimiti i metapodatke precizno za svaku sličicu, uključujući informacije o objektivu, što pojednostavljuje proces produkcije i postprodukcije i štedi vrijeme i novac.

Kamera se može prilagoditi tako da odgovara potrebama pojedinca kao i svakoj sceni koja se snima. Za potrebe potpune prilagodbe tu je bogata ponuda dodatne opreme koja uključuje novi sustav 0,7-inčnog OLED tražila EVF-V70 koje nudi Full HD razlučivost (1920 x 1080) s širokim gamutom boja. Može se koristiti i opcionalna jedinica  za daljinsko rukovanje OU-700 za kontroliranje kamere prilikom snimanja u timu s više članova. Za terenske izvjestitelje i ozbiljne snimatelje dokumentaraca bit će dostupna specijalizirana jedinica za nošenje na ramenu SU-15 i novi držač za nošenje na ramenu SG-1 namijenjeni snimanju u pokretu.

Podržani su i anamorfični objektivi za kompletu kreativnu slobodu i izbor, zajedno s bogatom ponudom EF i PL objektiva uz mogućnost korištenja kompatibilnih Canonovih objektiva za emitiranje s opcionalnim B4 adapterima za montiranje (u Full HD načinu rada). Ako se promijene zahtjevi korisnika, EOS C700 s nosačem EF i učvršćivanjem Cinema Lock te EOS C700 PL s podrškom za Cook/i imaju čak međusobno zamjenjive nosače.

Glavne značajke kamere EOS C700:

  • 4K (4096 x 2160) snimanje videozapisa brzinom do 810 Mb/s
  • interni 10/12-bitni XF-AVC ili snimanje ProRes
  • 4K snimanje brzinom do 59.94P/50P interno ili 100P/120P opcionalnim CODEX snimačem
  • dinamički raspon do 15 koraka
  • mogućnost odabira modela s Dual Pixel CMOS AF-om (samo EOS C700) ili globalnim zatvaračem

[i] Razvijen u suradnji s Canonom, opcionalni specijalizirani Codexov RAW snimač CDX-36150 koji se može umetati

[ii] Ažuriranje programske podrške planirano je krajem ožujka 2017.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …