4 lipnja, 2023 3:38 am

Novi MediaTek Čipset

Od iduće godine televizori i pametni uređaji bit će još bolje opremljeniji. Za to je zaslužan MediaTek !

Piše: Darko Brlečić

MediaTek je predstavio Pentonic 1000, svoj najnoviji vodeći smart Tv čipset dizajniran za 4K 120Hz zaslone. Pentonic 1000 integrira Wi-Fi 6/6E podršku, MEMC za glatkiji video prikaz, snažan AI procesor, Dolby Vision IQ s Precision Detail i 8-screen Intelligent View sustav  tako da korisnici mogu gledati ili pregledavati više tokova sadržaja odjednom. Čipset također podržava najnaprednije video kodeke i globalne standarde TV emitiranja na jednoj platformi. MediaTek Pentonic 1000 kombinira moćni višejezgreni CPU, dvojezgreni GPU, namjensku AI procesorsku jedinicu (APU) i motore za dekodiranje videa u jedan čip. Čipset pruža podršku za razlučivost do 4K pri 120Hz i sposoban je za VRR do 4K pri 144Hz za aplikacije za igranje. Osim što podržava super-brze kadrova za glatkoću igranja  , pruža iskustvo bez kašnjenja s automatskim načinom rada s niskom latencijom (ALLM).

MediaTekova ekskluzivna Intelligent View tehnologija omogućuje potrošačima gledanje različitih medijskih izvora i video konferencija sa svojim prijateljima u isto vrijeme, s nevjerojatnom kvalitetom slike u svakom pogledu zahvaljujući MediaTekovom paketu AI tehnologija. Intelligent View izdvaja se od konkurencije omogućavajući korisnicima da prikažu do osam pregleda na jednom zaslonu (4X više sadržaja u usporedbi s alternativnim rješenjima) i pruža besprijekornu video i grafičku sinkronizaciju kada korisnici pomiču, mijenjaju i mijenjaju veličinu prozora. Pridružujući se Dolbyjevom paketu Advanced Imaging tehnologija dostupnih putem Dolby Vision IQ, Precision Detail  sam otključava više od Dolby Vision sadržaja otkrivajući nevjerojatne detalje u svijetlim i tamnim područjima. Uz dodatnu teksturu i dubinu, slike poprimaju novu dimenziju sa zadivljujućom oštrinom na 4K pametnim televizorima. Uz Precision Detail, MediaTekova Intelligent View tehnologija uparena s Dolbyjevim najnovijim dostignućima u tehnologiji slikanja može istovremeno obraditi više Dolby Vision tokova.

Potrošači sada mogu gledati različite medijske izvore u isto vrijeme u Dolby Visionu u više prozora, sve uz zapanjujuće detalje. “Integriranjem Dolby Vision IQ s Precision Detail, Pentonic 1000 će omogućiti 4K pametnim televizorima da prošire Dolby Vision iskustvo,” rekao je Mathias Bendull, potpredsjednik, Living Room u Dolby Laboratories. “Dolby će surađivati ​​s MediaTekom i našim OEM partnerima kako bi donio zapanjujuću Dolby Vision sliku za više slučajeva upotrebe na 4K pametnim televizorima.” “Dizajnirali smo MediaTek Pentonic 1000 posebno kako bi se prilagodili današnjim trendovima pametne televizije, uključujući 4K streaming, igranje u oblaku, video konferencije i zabave za gledanje”, rekao je Alex Chen, generalni direktor TV poslovne jedinice u MediaTeku. “Uz podršku za 4K HDR sadržaj, 120Hz broj sličica u sekundi, MEMC, AI poboljšanja, Wi-Fi 6/6E povezivost i vrhunske kodeke kao što je VVC, Pentonic 1000 pružit će ultimativno 4K iskustvo gledanja.” Pentonic 1000’s on-chip AI engine isporučuje vodeća AI poboljšanja u industriji s većom izvedbom i energetskom učinkovitošću u usporedbi s drugim platformama s više čipova. MediaTekova nadograđena tehnologija AI-Super Resolution (AI-SR) pruža izglađivanje rubova i rekonstrukciju detalja kako bi FHD izgledao kao 4K, dok tvrtke AI-Picture Quality (AI-PQ) Scene Recognition i AI-PQ Object Recognition tehnologije poboljšavaju kvalitetu slike za realnu dubinsku percepciju koja oživljava sadržaj.

Ostale ključne značajke MediaTek Pentonica 1000 uključuju: • Ultra-brzo povezivanje: Uz podršku za Wi-Fi 6/6E, korisnici mogu uživati ​​u igranju u oblaku s niskom latencijom i 4K streamingu bez prekida. • Ugrađeno globalno video i 4K120p dekodiranje: Pentonic 1000 ne samo da podržava popularne standarde ATSC 3.0, AV1, HEVC, VP9 i AVS3, već je također dizajniran za VVC (H.266) kako bi započeo prvi val usvajanja VVC. • Napredne audio značajke: Čipset ima vrhunske značajke glasovnog asistenta tako da korisnici mogu koristiti svoje pametne televizore za povezivanje sa svojim drugim pametnim kućnim uređajima, zajedno s Dolby Atmos impresivnim zvukom.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Hisense predstavlja A85K OLED, UXKQ miniLED LCD i druge serije televizora

Uz globalnu liniju najavljenu u siječnju, Hisense je nedavno predstavio svoju ponudu za Europu za …