veljača 21, 2019 5:45 pm
Početna / Satelitska TV / Nogometni dan ilegalnog streaminga nogometa u velikim brojkama

Nogometni dan ilegalnog streaminga nogometa u velikim brojkama

Uredio: Andrija Jovićević

Viaccess-orca zaključuje seriju izvještaja koja detaljno analizira za ilegalno prenošenje utakmica s ljetnog nogometnog događaja u Rusiji, tako što je prikazano kako je piratska aktivnost dosegla vrhunac u posljednjim fazama turnira.

Dosad je bila zanimljivih statistika koja se pojavile u nedavnom Svjetskom kupu. CDN stručnjak Akamai, koji je podržavao straming napore za 55 broadcastera na ovom događaju, izvijestio je da je postavio novi vrh pojedinačne utakmice za live streaming preko svoje mreže od 22,5 Tbps, udobno nadmašivši 6,88Tbps vrhunac iz Brazila četiri godine ranije. BBC je tijekom natjecanja zabilježio 66,8 milijuna zahtjeva tijekom svoje online usluge, uključujući i 56,3 milijuna za prijenose uživo. Razgovarajući s IBC365, Alexios Dimitropoulos, analitičar u Ampere Analysis, procijenio je da je ukupna od 10-20 posto svih gledanja Svjetskog kupa nastupila online (uživo).

Brojke koje smo otkrili u našoj ekskluzivnoj seriji izvještaja gledajući ilegalno streaminga tijekom turnira jednako su impresivne, iako manje slavljene. Jedina činjenica koja je kristalno jasna je da je piratstvo dramatično poraslo kako turnir napredovao.

Nezakonito streaming nogometa u usponu

Sve pojedinosti dostupne su u izvješću, no glavni trendovi su sljedeći:

Veze s ilegalnim streamovima utakmica porasle su kao mjesečna konkurencija. Facebook je dosljedno najčešći izvor sharinga. Broj Facebook linkova sam rastao gotovo 3x tijekom turnira Facebook i Periskope su daleko top dva link domaćina domena u smislu ilegalne link hosting-a. Praktično je pogledati anatomiju jedne od utakmica u četvrtfinalnoj fazi i praćenje koje smo poduzeli s našim uslugama protiv piratstva, Eye about Piratcy. Tijekom dana borbe između Brazila i Belgije otkrili smo 3684 ilegalnih veza na Googleu, 47 ilegalnih videozapisa na YouTubeu, 262 nezakonite streamove na Facebooku i 269 na Periscope TV. Procijenjujemo da je ukupna publika tih tokova bila na području od 2 milijuna ljudi.

Jedan od glavnih dijelova našeg trećeg izvješća detaljno gleda na gusarske platforme koje diseminaciju sadržaja, kao i profiliranje pojedinaca koji imaju tendenciju da budu iza većine aktivnosti. Dijelimo neke od ključnih otkrića, iako ne sve, budući da su neki otkriveni podaci bili dovoljno ozbiljni da zahtijevaju predaju nadležnim tijelima. Ovo ćemo pokriti u daljnjem izvješću oko vremena IBC-a.

Piratske mreže koje istražujemo imaju tendenciju da budu dobro organizirane i vrlo sklone sakrivanju svoje aktivnosti. Koriste se standardnim tehnikama zaštite proxyja i proksijskim poslužiteljima, koji ovlašćuju samo određene nazive domena za povezivanje s njihovim poslužiteljima. Ove ovlasti domene dijele se na “farmama” veza koje omogućuju javni pristup streamu. Usluge se obično skrivaju iza službi zaštite, a velika većina veće odjeće koristi i vlastiti CDN umjesto da se oslanja na poznate usluge.

Izvješće nastavlja na strukturu iza tipične piratske web stranice, gleda njihove potencijalne prihode (obično se temelje na oglasima), a također pita tko su gusari. Također tu je vrlo zanimljiv intervju s Ido Shneorom, glavnim direktorom za korisnike na Charltonu koji pruža perspektivu vlasnika sadržaja i vidi jedno od temeljnih načela na kojima je moderan internet strukturiran, anonimnost, kao izvor je na početku je problem piratstva.

Kao što vidimo, revolucija digitalne imovine (bitcoin, XRP i sl.) Vrlo je slična revoluciji u Europi, s jednom velikom razlikom“, kaže on. “Već se može vidjeti da tvrtke koje nude vlasništvo nad računima za imovinu za držanje ili trgovanje digitalne imovine dužne su identificirati svoje korisnike tražeći ID dokument i dokaz o boravištu.” Njegov argument je da to treba postati daleko raširena praksa na internetu i društvenim medijima kako bi zaštitila sadržaj u budućnosti.

Nogomet Nezakonit streaming: Budućnost
Pokazali smo porast nelegalnog prijenosa, streaminga koji odgovara daleko više objavljenom povećanju legalnih brojeva za streaming na mreži i vidjeli smo kako društveni mediji igraju sve važniju ulogu u distribuciji veza zauzvrat.

Vjerujemo da temeljni pomak u broju korisnika koji pristupaju sadržaju putem streaminga, znači da je vrijeme za preispitivanje mnogih pretpostavki koje podupiru cijelokupno poslovanje sadržaja. Kao što zaključujemo, s Europskom direktivom o autorskim pravima koja se trenutačno revidira, ovo je možda idealno vrijeme za pregledavanje pojmova o autorskim pravima i odgovornosti koje svi sudionici u procesu, od potrošača do platformi društvenih medija i ISP-a, igraju u njenom postojanju.

Tema ilegalnog streaminga vodi do IBC-a gdje će Viaccess na panelima dati još više podataka o ovoj temi.

IZVOR:  Viaccess-orca.com

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

4Music napustio Hot Bird 13E

Muzički kanal 4Music TV (nekada E4me TV) neočekivano je napustio evropski satelit Eutelsat Hot Bird …