20 listopada, 2021 8:26 am

Njemačka – pilot projekt EWF u DAB mreži

DAB

Njemačka – pilot projekt EWF u DAB mreži

 
image001Za vrijeme nedavne vježbe simulacije katastrofalne nesreće u Bavarskoj u okrugu Bayreuth, početkom studenog ove godine ispitan je  i pušten u probni rad pilot projekt EWF (Emergency Warning Functionality- Frühwarnsystem). Cijeli projekt EWF je rezultat aktivnosti  Bayern Digital Radio GmbH i tvrtki Fraunhofer IIS, NOXON mbH i  TMT GmbH & Co.KG, a sam sustav je prvi puta prezentiran u siječnju ove godine. U vježbi kojom se simulirala željeznička nesreće vlaka koji je prevozio otrovne kemikalije, EWF se pokazao kao koristan “alat”  kojim su na  jednostavan način sve korisne informacije o evakuaciji te opasnosti  došle brzo do slušatelja.
U testiranju se koristio »DAB ContentServer« tvrtke Fraunhofer IIS.
Na taj način se lokalno stanovništvo može jednostavnim načinom obavještavati sa informacijama takvog tipa.
Sustav se može koristiti u slučaju potresa, poplava, šumskih požara i drugih opasnosti za stanovništvo, a može ponuditi informacije tipa:
  • što se dogodilo,
  • koje je područje zahvaćeno nepogodom ili nesrećom
  • što učiniti
  • gdje dobiti pomoć i sl.
Tvrtka  Fraunhofer IIS radi na rješenjima za implementaciju informacija u paket digitalnog radija i u njihovom uređaju-serveru se generiraju i pohranjuju sve takve informacije, a informacije mogu biti višejezične i znakovne tako da ih mogu pratiti i osobe sa oštećenjima sluha. Na taj način je proširena primjena uporabe DAB servisa i u takvim slučajevima.
Tvtka NOXON proizvodi DAB prijamnike sa EWF funkcijom, a TMT omogućava svojim softverskim rješenjima prikupljanje informacija i prosljeđivanje na Fraunhofer „DAB ContentServer“.
Trenutno se razvijaju aplikacije za prijenos informacija za velike JUMBO ekrane što je također jedna od interesantna primjena tog sustava. U narednoj godini se planira nekoliko projekata koji bi koristili EWF funkcionalnost i za sada se traže gradovi i regije u kojima će se pokrenuti pilot projekti.
Primjena EWF-a ima  raznih, a stručnjaci tvrtke Fraunhofer IIS se nadaju da bi cijeli sustav mogao biti uveden kao standard za digitalni radio.
image004

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

T2 prelazak u HR pomaknut na jesen!

Andrija Jovićević HAKOM ipak pomaknuo prelazak na zemaljski digitalni signala T2 H.265(HEVC) na jesenski rok. …