3 prosinca, 2022 8:00 am

MPAA upozorava na KODI kao globalnu prijetnju piratstva

Charles Rivkin, izvršni direktor tvrtke Motion Picture Association of America (MPAA), upozorio je američke trgovinske predstavnike o onome što on opisuje kao novu globalnu prijetnju piratstva koja omogućuje piratstvo predinstalirane softverom da neovlašteno pokreće filmove i televizijske programe, predstavljajući “značajan i razvijajući izazov”.

U formalnim komentarima podnesenim Uredu američkog trgovinskog predstavnika (USTR) na najnevjerojatnijim svjetskim tržištima za krađu sadržaja, Rivkin je izjavio: “Globalna prijetnja koja se pojavljuje je piratstvo koja se ponaša putem uređaja za zaštitu od piratstva preloadiranog softverom da neovlašteno strimanje filmova i televizijskog programa i rastućeg ekosustava dodataka koji krše autorska prava. Najpopularniji je softver softverski softver otvorenog koda, Kodi. Iako Kodi nije sam po sebi nezakonit, a ne domaćin ili povezivanje s neopredijeljenim sadržajem, lako se može konfigurirati da usmjerava potrošače prema nelicenciranim filmovima i televizijskim emisijama “, savjetovao je.

“Web stranice omogućavaju instalaciju modificiranog softvera s jednim klikom na set-top boxove ili druge uređaje povezane s internetom. Ovaj modificirani softver udario je u ekosustav kršenja sadržaja i portala sadržaja na neovlašteno strimanje filmova i televizijskog programa uživo ili ‘na zahtjev’, istaknuo je.

Postoji više od 750 web stranica koje nude uređaje ili softver koji krši autorska prava. Štoviše, dobavljači na mreži i u centrima, tržnicama i trgovini prikazuju na tržištu “potpuno napunjene” uređaje koji su unaprijed konfigurirani za pristup nelicenciranim sadržajima, što dodatno smanjuje složenost pristupa piratskim radovima. Brzi rast ovog problema je zapanjujuće – šest posto sjevernoameričkih kućanstava ima uređaj s softverom Kodi konfiguriran za pristup piratskom sadržaju i 38 milijuna aktivnih korisnika koda na globalnoj razini, a 26 milijuna korisnika koristi piratstvo dodati-na repository tvaddons.ag. Tvaddons.ag trenutno je offline “, dodao je.

U prijavi, Rivkin je napomenuo da američka filmska i televizijska industrija doprinosi značajno američkom gospodarstvu, prateći dva milijuna američkih radnih mjesta i registrirala pozitivan višak trgovanja usluga od 13,3 milijarde dolara (11,3 milijardi eura). “Ova se gospodarska aktivnost sve više povezuje s pravnim digitalnim tržištem za kreativni sadržaj koji sada sadrži više od 460 jedinstvenih platformi i usluga širom svijeta”, savjetovao je.“Međutim, krađa internetskog sadržaja potkopava gospodarski uspjeh filma i televizije, prijeti životnim sredstvima milijuna kreatora i šteti potrošačima širenjem virusa i zlonamjernog softvera”, upozorio je, sugerirajući da, osobito, piratstvo uređaja za strimanje predstavlja značajnu i razvijajuću izazov.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Playscape – jedinstveni svijet izgrađen u Minecraftu

   Povodom najgejmerskog vikenda u godini predstavljen  Andrija Jovićević U susret gejmerskom festivalu Reboot Gaming …