20 listopada, 2021 10:09 am

MKV – Matroska Multimedia Container

Autor: Zoran Đurović

mkv_matroska

 

MKV – Matroska Multimedia Container

Tata mata od formata

Nedavnom pobjedom Blu-ray diska kao jačeg HD formata pokazalo je njegovu pravu vrijednost i kvalitetu pred masama budućih obožavatelja i sakupljača. No, koliko god on držao svoj trijumf i slavu, lagano pod površinom je izbija drugi format izrađen sa strane običnog puka da bi zamijenio DivX, kao što je BD zamijenio DVD. Format čistog HD video zapisa koji polagano zamjenjuje već neiskoristiv i slab DivX je takozvani MKV.

Matroska je engleski prijevod ruske igračke „matryoshka“, u našem jeziku poznatije pod nazivom „babuška“, a najslikovitije predstavlja prostor za pohranu, ili medij unutar medija. Matroska Multimedia Container, otvoreni je kontejner format koji podržava neograničen broj video i audio datoteka, slika ili titlova unutar jednog file-a. Zamišljen je kao univerzalni format za pohranu uobičajenog multimedijalnog sadržaja poput video zapisa ili najdražih TV serija. Prava iskoristivost formata je započela grupom entuzijasta koji su MKV pretvorili u prvi pravi BD i HD-DVD „ripani“ zapis. Što bi u laičkom prijevodu značilo, da bi skomprimirali HD zapis sa jednog od medija i stisnuli ga na obični DVD disk. Omjeri kompresija su otprilike HD 720p na 4.7 single layer i FULL HD 1080p na dual layer disk. Jedini nedostatak naspram pravih HD diskovnih zapisa je nedostatak DolbyTrue i DTS HD zapisa visoke kvalitete koji se nažalost ne mogu kompresirati. Ako zaboravimo tu ionako precijenjenu zvučnu sliku, slobodno možemo uživati u besprijekornoj slici HD i FULL HD zapisu te 5.1 Dolby AC3 zvuku. Glavna prednost MKV zapisa je ta što se titlovi i ostali dodaci nalaze unutar samog filma te je potreban samo lagani pritisak tipke na daljinskom upravljaču.

 

Kako gdje i sa čime?

Jedan od mnogih reproduktora i uređaja koji će vam pomoći pri gledanju .mkv filmskih zapisa zasigurno je i najveće iznenađenje, tj. PlayStation 3. Dodatne mogućnosti AzBox HD satelitskog receivera također omogućuju čitanje .MKV bez ikakvih dodatnih alata, zatim WD TV HD Media Player, te brojni set-top boxovi poput Popcorn Houra i Tvix media playera.

No, od nedavno nam je u redakciju pristigao i prvi Blu-ray linijski player sa MKV podrškom, LG-ov slavni BD370.

Da ne bi neupućene ostavili i dalje takvima kakvi jesu, važno je znati da je MKV zapis i dalje čisti piratski zapis filma kojeg možete skinut sa internetu preko Torrenta ili nekog od download programa poput RapidSharea. Pa hajde onda svi na internet poskidajte na svoje limene elektronske ljubimce, trk u dućane po HD ekrane i neka MKV igre otpočnu.

U tabeli možete vidjeti uređaje koji imaju Sigma hardver koji podržava Matrošku(MKV)

Company Model(s) Website
Skydigital Venice-V38 [New!!] Venice-v36 http://www.skydigital.co.kr/
Mediagate MG-800HD http://www.mediagateusa.com/
Hantech – Siso Markus-800 http://www.hantech.ca/
Sarotech DVP-570, DVP-260X http://www.sarotech.com/english/main/
PopcornHour A-100, A-110, B-110 http://www.popcornhour.com
Egreat EG-M31A, EG-M31B http://www.egreatworld.com
Kaiboer K007 official forum only http://bbs.hd-tv.cn/forum-71-1.html
HDX HDX900, HDX1000 http://www.hdx1080.com
Dune HD Ultra http://www.dune-hd.com
TViX M7000, M6500 http://www.dvico.com
iStar HD Mini (HDMI 1.1), Mini (HDMI 1.3) http://www.hdinlife.com
Western Digital WD TV HD http://www.wdc.com
Ziova Ziova CS-615 http://www.ziova.com

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Vu+, stavite novi img u svoj prijemnik – UPUTE

To install a new image, you need an empty USB stick FAT32 formatted. Download image …