22 listopada, 2021 10:14 pm

MISSION ZX SERIJA

 

Piše: Darko Brlečić

Mission predstavlja vrhunac svoje trenutne produkcije. Serija ZX je taj vrhunac. ZX je bazirana na temelju uspješne serije QX.Nova serija posjeduje sasvim nove pogonske zvučne jedinice, skretnice, sklopove, te sve to upakirano u zakrivljeni kabinet.

ZX serija se sastoji od 8 modela: dva monitorska zvučnika ,tri samostojeća modela, dva centralna zvučnika za kućno kino i jedan model satelitskog zvučnika za postavljanje na zidnu plohu.

Nova Mission serija koristi Mission Ring Dome jedinice kod visokotonskog spektra, dok kod mid/bas sekcije su upotrebljen DiaDrive jedinice. DiaDrive jedinica ima diajfragmu sazdanu od tzv.aluminijske matrice za besprijekorni odziv.

Mission posjeduje posebne  sustave učvršćivanja unutar kabineta serije ZX koji lociraju i ukrućuju magnete pogonskih jedinica, time se u startu uklanjaju parazitske rezonancije.

Ovo djeluje u tandemu s refleksnim otvorima u obliku utora koji se nalaze na stražnjoj strani kabineta.

Unutar  ZX seriji postoje dvije veličine DiaDrive jedinica: jedna je s dijafragmom od 130 cm koja se koristi u cijelom rasponu, a druga je dijafragma od 165 mm rezervirana za bass jedinice  kod samostojećeg modela ZX-5.

Kod ZX-1 kompaktnog modela, DiaDrive jedinica je smještena prema misiji Inverted Driver Geometry (IDG) – bas / srednji pokretač nalazi se iznad visokih tonova, a ne ispod, kako bi se olakšalo usklađivanje vremena.

Ostali stereo modeli, od ZX-2 do ZX-5, proširuju IDG na D’Appolito dizajn, smještajući visokotonac između para DiaDrive jedinica – jedna gore, jedna ispod. ZX-2 i ZX-3 konfigurirani su kao dvostazni sistemi , a obje DiaDrive jedinice pokrivaju bas i srednju frekvenciju. ZX-4 i ZX-5 posjeduju  dodatne bass jedinice u trostaznoj konfiguraciji, s zasebnim jedinicama posebno za dubokotonski spektar a posebno za srednjetonski spektar.

Završna obrada svih modela dolazi u dvije varijante: piano crna i piano bijela izvedba.

https://www.mission.co.uk/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lenco L-92WA L-3089 gramofoni

    Povodom 75. obljetnice, Švicarska tvrtka Lenco je predstavila dva nova modela gramofona, te …