24 rujna, 2023 4:14 pm

Media Broadcast pokrenuo je testove HEVC (H.265) u Berlinu

HEVC (H.265) standard 1

Media Broadcast pokrenuo je testove HEVC (H.265) u Berlinu

Njemački operater mreže predajnika Media Broadcast pokrenuo je testove u Berlinu kako bi utvrdili efikasnost korišćenja DVB-T2 standarda digitalne zemaljske televizije u kombinaciji sa novim kompresionim HEVC (H.265) standardom. Najveći njemački javni i komercijalni emiteri, udruženja i proizvođači opreme partneri su na sprovođenju testova koji će trajati 18 mjeseci. Proizvođači opreme će imati mogućnost za testiranje i razvoj uređaja za prijem signala, kako za fiksnu tako i za mobilnu upotrebu.

Kao dio projekta, Media Broadcast takođe želi da utvrdi moguće specifikacije i scenarije za prijelaza sa DVB-T standarda koji se trenutno koristi na napredniji DVB-T2 standard čija je primjena planirana za lipanju 2016. Testiranje su podržali ARD, ZDF, RTL Mediengruppe Deutschland, ProSiebenSat.1, Arte, Samsung, Soni, LG Electronics, Panasonic, Philips, Loeve, Humak, TechniSat, Rohde & Schvarz, Sagemcom, Funke i Broadcom, kao i udruženja deutsche TV-Plattform, VPRT, DVB i ZVEI.

Test signali se emitiraju na 42 kanalu sa odašiljača Alexanderplatz i Schäferberg. Multipleks omogućava distribuciju do sedam HD kanala. Biće distribuirani besplatni i kodirani kanali, kao i Media Broadcast-ova hibridna TV usluga multithek.

HEVC (H.265) standard

 

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Nizozemska uvodi DVB-T2

Nizozemska vlada planira uvesti DVB-T2 pri startu dozvole koja počinje krajem siječnja 2017. godine. 700 …

Odgovori