24 listopada, 2021 4:45 pm

MARANTZ 12 SE SERIJA

Marantz 12 SE

Piše: Darko Brlečić

Marantz je odlučio Japansku seriju 12 ponuditi na europsko tržište uz određene preinake. Serija 12 je prvenstveno bila rađena za japansko tržište koje sasvim drugačije percipira zvukovni zapis. Serija 12 se sastoji od stereo integriranog pojačala PM-12 i SACD reproduktora SA-12. Oba uređaja u svom izvornom obliku imaju sasvim drugačiji sistem ugađanja u odnosu na rad europskih inženjera. Zbog toga je trebalo raditi sasvim novi tuning navedenih naprava. Kako bi se razlikovala japanska od europske verzije uz oznaku 12 ide dodatna oznaka Special Edition.

 

Za preinake su korištene opcije iz serija KI Ruby i serije 10. PM-12SE koristi potpuno diskretni dvostupanjski dizajn sa separatnim izvorima napajanja za pretpojačalo kao i za pojačalo snage koje isporučuje snagu od 100 watta po kanalu. Osim toga pojačalo snage koristi tzv. swičerski dizajn koji se koristi kod modela PM-10. Analogna sekcija u pojačalu posjeduje MC/MM phono ulaz koji je povezan s Marantz Musical Phono EQ koji služi za prevenciju od šumova  implementiranih digitalnih sklopova. Marantz PM-12SE isporučuje 100 watta pri impedanciji od 8ohma odnosno 200 watta pri impedanciji od 4Ohma. Zvučnički terminali su dostatno robusne izrade kako bi mogli prihvatiti kabele većega presjeka.

Nova izvedba SACD uređaja nadopunjena je  posebno interno dizajniranim SACD / CD disk transportnim pogonom s asinkronim  USB ulazom koji može prihvatiti formate do 32-bitnih / 384kHz i DSD11.2MHz, te su ovdje optički i koaksijalni ulazi. Također ovaj reproduktor posjeduje posebno pojačalo za slušalice.

Glazbeni signal ide preko Marantz Musicing Mastering Stream  SE gdje PCM datoteke konvertira u DSD format koristeći oprobanu obradu i filtraciju kroz  1-bitni tijek podataka s izravnom pretvorbom u analogni signal bez korištenja klasične metode  pretvorbe  iz digitalne u analognu varijantu.

Kao dobar poznavatelj Marantz amplifikacije i digitalnih reproduktora uopće ne sumnjam u vrhunsku izvedbu nadolazećih uređaja, jedina moja sumnja ide u smjeru financijske prihvatljivosti. No, možda doživimo svi zajedno ugodno iznenađenje po tom pitanju.

https://www.marantz.com

 

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

HIDIZS S9 PRO

  Pametni telefon ste spojili na slušalice, ali zvuk nije nešto ? Za takve situacije …