3 lipnja, 2023 2:51 am

Mali paket zadovoljstva

Autor. Darko Brlečić

Američki Parasound je već neko duže vrijeme prisutan na našem tržištu. Dugo vrmena je u ponudi bila samo jedna serija uređaja, dok zadnjih 16 godina to se svelo na četiri grupe audio proizvoda. Iz serije Z Custom stiže bazni model Z Phono – gramofonsko MM/MC pretpojačalo. Uređaji iz te serije su dizajnirani kao kompaktne cjeline za instalacije u manjim prostorima, a da opet nema gubitka tražene kvalitete.

Fizički izgled

Z Phono dolazi u manjem metalnom kućištu manjih dimenzija : širina 21cm, visina 2,5cm i dubina 25cm. Glavna dizajnerska razlika između ZPhono i ostalih iz te cjenovne klase je  to što ima linearno napajanje unutar sebe, tj. ne koristi nikakve dodatne transformatore.  Na dnu kućišta je prekidač za promjenu mrežnog napona, lijep dodir. Sa stražnje strane nalaze se ulazni i izlazni RCA konektori, priključak  za uzemljenje gramofona/ručke i sklopka za odabir MM ili MC zvučnica . Postoji još jedan prekidač za postavljanje faze za izmjenični napon. Na prednjoj plohi se nalazi blago zelenkasto svijetlo koje indicira da je uređaj u radu. Iz kompanije preporučuju da ZPhono bude stalno uključen jer nema sklopke za paljenje/gašenje.

Instalacija odnosno priključivanje na ostatak sustav je jednostavan. Zbog gore navedenih proporcija nije potrebno razbijati glavu oko smještaja, dok priključivanje na klasično pretpojačalo je obavljeno na jedan AUX ulaz.

Performanse

Iako je RIAA ekvilizacija skoro pa identična kod svih ovakvih uređaja u toj klasi, razlika u kvaliteti zvuka je prilično dinamična. Malo tko želi priznati da se osim optimizacije strujnog kruga ovdje radi i o posebno ugrađenim elementima poput različitih kodenzatora, otpornika i tome slično. Partner ovom phono pretpojačalu na testu je bila Ortofon 2M Red MM zvučnica. Iako oba proizvoda dolaze iz značajno različitih poimanja visokovjernog zvuka, među njima se razvio jako dobar odnos. Ortofon ima prilično otvoren, detaljan i naglašeno dinamičan zvuk, dok Parasound ima voluminoznost u dubokim i srednjim tonova s obilje dinamike. Kombinacija ovdje navedenih karakteristika daje određenu dozu zadovoljstva slušanja i pri niskim razinama glasnoće. Nakon dugo vremena su se vrtili vinily poput Steely Dan Gaucho, Pat Metheny Letter From Home, The Rolling Stones Rolled Gold, Santana Santana, The Orb/David Gilmour Metallic Spheres, Antonio Carlos Jobim WAVE. Vjerojatno bi izvrtio još različitih naslova, ali zbog kratkoće vremena to nije bilo moguće. Za vrijeme slušanja bio sam nagrađen uvidom u strukturu starijih snimaka koje je generiralo svojevrsni glazbeni vremeplov prema unatrag.Kako je vrijeme odmiocalo tako sam bio iznenađen upečatljivom neposrednošću prezentacije.

Završna misao

Parasoundovo ZPhono MM/MC gramofonsko pretpojačalo nedvojbeno je najpovoljnija phono sekcija  te vrste na današnjem tržištu. Kvaliteta zvuka je fantastična, a kvaliteta izrade je također izvrsna. Ako razmišljate o nadogradnji na vaš sustav ili na dodatno spajanje na bolji receiver, neće te pogriješiti. S obzirom na nerealno plivanje američkog dolara, poželjno je kontaktirati uvoznika radi dostupnosti i cijene.

Tehničke specifikacije:

Ulazna osjetljivost: MM, 5 mV za 1.1 V izlaz
MC, .9 mV za 1.1 V izlaz

Ulazna impedanca: MM, 47 k Ω, MC, 100 Ω
RIAA: 0.25 dB, 20 Hz – 20 kHz

Signal/šum: MM, 84 dB, MC, 58 dB

Prosječna maloprodajna cijena: na upit

Info: https://www.zvucne-novosti.hr/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

EAT at High End: Novi gramofon C-dur Concrete

Piše: Darko Brlečić EAT iz Austrije donosi C Dur Concrete gramofon kao novost u High …

Odgovori