veljača 23, 2020 11:26 am

MALA ŠKOLA VELIKOG PLATNA, 2. dio

Autor: Zoran Đurović

diamond

MALA ŠKOLA VELIKOG PLATNA, 2. dio

U prijašnjem smo članku glavnu riječ većinski vodili oko projektora za kućnu uporabu. Makar je to bio poveći uvod u vezi njihovih zahtjeva i specifikacija korištenja, ne znači da smo sa njima završili, jer siguran sam da bi većina naših čitatelja osim za poslovne svrhe voljela i htjela imati svoj osobni kućni projektor za filmove i fotografije. U slijedećim redovima još nećemo ulaziti u razlike DLP i LCD tehnologija te SD i HD rezolucija, nego ćemo vam pobliže objasniti i približiti svijet prezentacijskih projektora i njihov razlog prevladavanja tržištem digitalnih video projektora.

NEC WT 610 Prezentacijski projektori

Čemu naziv prezentacijski? Većina, odnosno 90% ovakvih projektora ima namjenu da se koriste za prezentacije unutar poslovnog okruženja, marketinških reklama, seminara ili prezentacijsko-edukacijskog sastanka. Baš radi većeg spektra korištenja, ovi projektori dolaze u raznim inačicama rada i veličinama, za razliku od projektora za kućnu uporabu. Ovakvi projektori mogu biti ultra prijenosni i tanki poput modela CASIO XJ-S46 koji se koristi za poslovne prezentacije gdje je prenosivost prijeko potrebna. Druga vrsta projektora može koristiti drugačiji način zrcaljenja slike kao model NEC WT610E koji može izvanredno koristiti kao reklamni pano unutar trgovina i pri postavljanju unutar prezentacijskih soba sa točno određenim mjestom instalacije. Unutar većih prezentacijskih dvorana i hala sa dodatnom ambijentalnom rasvjetom ili čak dnevnim svjetlom, gdje je mjesto postavljanja projektora znatno dalje od očekivanog, koriste se profesionalni projektori za takve uvjete. Modeli poput SANYO PLC-XF46E koriste više-lampni sustav za što bolji i svjetliji prikaz slike na znatno većim dijagonalama ekrana. Navedeni model kao i slični njemu radi svoje namjene imaju mogućnost izmjene teleskopskih i širokokutnih leća radi što boljeg prilagođavanja uvjeta slike prostoriji u kojoj se nalazi.

PROJEKTOR

Radi što lakših vođenja prezentacija ove vrste digitalnih projektora imaju dodatne funkcije i mogućnosti priključivanja. Neke od tih prednosti su: mogućnost wireless spajanja sa računalima te streaming video i foto sadržaja na projektor, mogućnost spajanja USB flash memorija na kojima se nalaze prezentacije u PDF i sličnim formatima koje software projektora može obraditi i prikazati na platnu dok vi koristite njegove komande za kontrolu same prezentacije.

Svestranost prezentacijskih projektora znatno je veća od njihove braće za kućnu uporabu te radi samih vrsta smještaja i korištenja zahtijevaju visoke performanse pri radu. Projektori koji se koriste pri prezentacijama većinom imaju znatno jaču svjetlinu naspram kontrasta, jer im je to potrebno unutar predavaona i dvorana koje su često okupane u dnevnom svijetlu. Mnogi od tih projektora imaju jedan ili dva zvučnika da bi se dobila i zvučna povratna informacija pri prezentacijama. Najveća razlika kod šireg spektra modela je što ne sadrže HDMI i komponentni video ulaz koji su većinski namjeni za kućne projektore dok sadrže veći broj računalnih video ulaza, bili to: VGA ili DVI te mogućnost spajanja dodatnog vanjskog monitora. Buka unutar navedenih projektora je znatno veća nego kod kućnih modela, no to i nije toliko važno jer se buka raspršuje u većim prostorima i ne pridodaje joj se veliki značaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kako nadograditi novi softver u mjerni instrument Dr.HD 1000 Combo

  Andrija Jovićević Ažuriranje softvera može imati vrlo korisnu stavku za vaš mjerni uređaj. U …