28 listopada, 2021 1:16 am

Mala škola velikog platna, 1. dio

Autor: Zoran Đurović

privatno kino

Mala škola velikog platna, 1. dio

Sve veći i jači razvitak prodaje audio/video elektronike na našim prostorima doveo je do većeg interesa ljudi za pojam pravog polu-profesionalnog užitka kućnog kina i njegovih čari, zvuka i slike približno sličnog onome unutar naših kino multipleksa. Unatoč sve većem porastu interesnog spektra za uređajima koji koriste projekcijsku tehnologiju i dalje dolazi do slabog razumijevanja tehnologije i funkcioniranja iste. Sami segment navedenih proizvoda možemo dijeliti na projektore i projekcijske televizore. Oba uređaja funkcioniraju na istom principu samo što se unutar projekcijskog televizora nalazi projektor koji stražnjim projiciranjem te zrcaljenjem te iste slike unutar samog kućišta stvara prikaz-sliku na ekranu. Kroz ove tekstove bolje ćemo vas upoznati sa samim radom navedenih uređaja, njihovim specifičnim zahtjevima, načinu podešavanja i dugih korisnim informacijama.

PROJEKTOR

Oduvijek su postajala pitanja dali vaš novo kupljeni projektor može prikazati istu sliku i signale kao dosadašnji TV. Naprotiv, današnji digitalni projektori mogu prikazati video isječke, nove filmske hitove, satelitski i zemaljski program te video igre. To znači da na njega slobodno možete spojiti DVD i Blu-Ray reproduktor, osobno računalo, satelitske i ine receivere te po mogućnosti i digitalnu video kameru. Jedini problem za razliku od normalnih TV uređaja je taj što projektori većinom nemaju ugrađene zvučnike za reprodukciju zvuka, za kojeg se očekuje da bi trebao popuniti teatralni ambijent uz takvu veliku i čistu sliku na platnu. Za to ćete si po potrebi nabaviti i spojiti zadovoljavajući stereo sustav ili kvalitetniji i jači višekanalni surround sustav.

Kućni projektori

Projektori u nas najčešće se dijele na prezentacijske projektore i projektore za kućnu uporabu (kućno kino). Najveća razlika među tim projektorima su njihovi zahtjevi za prikaz slike koji se odnose na: osvijetljenost prostora, udaljenost, mogućnost montaže te sama spojivost izvora. Kućni projektori naspram prezentacijskih najviše se koriste pri gledanju velikih filmskih naslova preko DVD/Blu-Ray-a, igranje igara preko računala i nove generacije HD konzola te za pregledavanje nedavno slikanih obiteljskih fotografija. Baš zbog takvog načina rada i korištenja, kućni projektori ne zahtijevaju toliko jaku svjetlinu jer se većinom koriste u zamračenim i polu-zamračenim prostorima. Znatna količina kontrasta je tu radi baš navedenog prijeko potrebna i nužna stvar. Visoki omjer kontrasta, brzina prikaza slike na sportskim i akcijskim scenama i velika kvaliteta raspona boja glavne su značajke svakog digitalnog video projektora za kućnu uporabu, jer pri gledanju filmova (većinom u mraku) čistoća boje i prikaza je najvažnija dok dodatna svjetlina samo može prepuniti prostor i zasjeniti kvalitetu samog filma.

Jedan od čestih problema samih kućnih video projektora je razina buke koju proizvode ovisno o tehnologiji koja je srce takvog uređaja. Projektori namijenjeni za kućnu uporabu većinom bi se trebali odlikovati slabom količinom buke i brujanja radi boljeg uživanja u ambijentalnoj muzici prikazanih filmova.

projectorpyramid

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Vu+, stavite novi img u svoj prijemnik – UPUTE

To install a new image, you need an empty USB stick FAT32 formatted. Download image …