13 kolovoza, 2022 11:01 pm

LG uspostavio 6G THz vezu

Piše: Darko Brlečić

LG Electronics (LG) uspješno je napravio prijenos i prijem bežičnih 6G terahertz (THz) podataka na više od 100 metara u vanjskom okruženju. Ova prekretnica postignuta je 13. kolovoza u suradnji s najvećim europskim primijenjenim istraživačkim laboratorijem Fraunhofer-Gesellschaft, s podacima koji su putovali između instituta Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) i Berlinskog tehnološkog instituta u Njemačkoj.

Kako 6G THz mreža ima kratki domet i gubi energiju tijekom prijenosa i prijema između antena, jedan od najvećih izazova u razvoju bežične 6G mreže bila je potreba pojačanja snage za generiranje stabilnog signala na ultra-širokopojasnim frekvencijama. Pojačalo koje su razvili LG, Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) bilo je ključno za uspjeh ovog najnovijeg testa.

Pojačalo snage može generirati stabilan izlaz signala do 15 dBm, u frekvencijskom području između 155 do 175 GHz. LG je također bio uspješan u prikazivanju adaptive beamforming tehnologije koja mijenja smjer signala u skladu s promjenama položaja kanala i prijemnika, kao i prebacivanja antene s visokim pojačanjem koje kombinira izlazne signale na više pojačala i prenosi ih na određene antene.

S globalnom standardizacijom planiranom za 2025. godinu i komercijalizacijom u roku od četiri godine nakon toga, 6G mreža moći će podržati brže bežične prijenose i brzine komunikacije s niskim kašnjenjem i visokom pouzdanošću. 6G mreža bit će ključna komponenta Ambient Internet of Everything, tehnologije u nastajanju koja prepoznavanjem ljudske prisutnosti i sklonosti ima za cilj poboljšati životno i poslovno okruženje čineći ih osjetljivijima, prilagodljivijima, autonomnijima i personaliziranijima korisničkim potrebama.

LG Electronics predvodi smjer osiguravanja temeljnih tehnologija 6G mreže kroz brojne inicijative. U 2019. je osnovao istraživački centar LG-KAIST 6G u partnerstvu s Korea Advanced Institute of Science and Technology, najznačajnijim istraživačkim sveučilištem u zemlji. Ranije ove godine LG i KAIST uspostavili su Keysight Technologies Inc., globalnog proizvođača bežične telekomunikacijske opreme za mjerenje i testiranje opreme, kako bi suradnju podigli na višu razinu. U lipnju je LG izabran za predsjednika Applications Working Group of the Next G Alliance, inicijative Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) za unapređenje vodeće tehnologije u mobilnoj tehnologiji 6G mreže u Sjevernoj Americi, za sljedeće desetljeće i duže.

„Uspjeh ovog testa pokazuje da smo sve bliže uspješnoj primjeni terahertz radio komunikacijskog spektra u nadolazećoj eri 6G mreže“, rekao je dr. I.P. Park, predsjednik i glavni tehnološki direktor LG Electronicsa. „Naše uspješno partnerstvo s lokalnim i globalnim istraživačkim institucijama i organizacijama u vezi napretka razvoja 6G mogućnosti je bilo vrlo uspješno.“

https://www.lg.com/hr

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Oppo telefoni puniće se za 9 minuta!

Brzina punjenja telefona sve više napreduje,kompanjia Oppo otišla je korak dalje u odnosu na konkurenciju.Prisetimo …