veljača 20, 2019 9:19 am
Početna / Testovi / LG SJ9 – Dolby Atmos Sound Bar – TEST

LG SJ9 – Dolby Atmos Sound Bar – TEST

Moćan Dolby Atmos Sound Bar za novo doba

Piše: Darko Brlečić

Sound Bar zvučnički sustavi postoje već duže vrijeme na tržištu kao nadogradnja na televizore. Zadnjih nekoliko godina smo svjedoci značajnog tehnološkog napretka u tom audio segmentu. Korejska kompanija LG vjerojatno jedan od značajnijih inovatora na tom polju pa je tako ove godine jedan od išćekivanijih proizvoda SJ9 – Sound Bar s Dolby Atmos tehnologijom i Chromecast poveznicom.

 Dizajn
Prije nego krenemo sa opisivanjem, treba napomenuti da testirani zvučnički sustav dolazi kao dio integrirane cjeline kod top modela OLED TV-a 65W7V.
LG SJ9 Sound Bar je prilično masivne kompaktne izrade, dužine čak 120 cm što idealno odgovara televizorima dijagonale od 55 inča. Naime, vrlo je bitno da televizor i popratni soundbar  imaju slične dimenzije po pitanju širine kako bi slika i zvuk djelovali kao jedna cjelina.
Kućište soundbara je duguljasto i zaobljeno. Ono je napravljeno od kombinacije polikarbonata i aluminija, a ukupan vizualni dojam mu omogućuje smještaj u svim ambijentima. Visina i dubina kućišta omogućuju fino ukorporiranje pojačivačke elektronike, digitalnih dekodera i zvučničkih jedinica u kompaktnu cjelinu. U pozadini prednje plohe se nalazi zaslon na kojem se isčitavaju sve potrebne funkcije a oko njega se nalaze manje zvučničke jedinice koje rekreiraju surround zvučno polje. Dvije zvučničke jedinice  smještene su na vrhu pokrova kućišta služe u svrhu kreiranja djela zvučne kulise unutar visine prostorije, odnosno tzv. gornjeg atmosferskog prostora. Zbog navedenog potrebno je soundbar malo odmaknuti od televizora. Konektori i funkcijske tipke se nalaze na desnoj strani stražnje plohe. Od ulaznih priključaka tu se nalazi jedan HDMI priključak, jedan digitalni optički priključak, jedan 3,5 mm priključak i LAN konekcija. Uz naveden priključke tu se nalazi jedan HDMI ARC (Audio Return Channel) priključak za povezivanje s televizorom. Za potpuni komfor se brine mali priloženi daljinski upravljač s gumiranim tipkama. Uz soundbar u paketu dolazi bežični subwoofer. Nakon uključenja soundbara počinje brzopotezno bežično povezivanje sa subwooferom tako da korisnik može od prve krenuti sa slušanjem omiljenog tonskog zapisa. Dakle, brzo i jednostavno !

Bluetooth/Wifi
LG SJ9 posjeduje bežičnu komunikaciju preko Bluetooth/Wifi poveznice s ostalim uređajima. Bez te vrste povezivosti teško je zamisliti moderne uređaje i komunikaciju. Jednostavno, to je danas    „must have option“ . U toj konstelaciji snaga ovaj soundbar odlično odrađuje posao. Dapače, prezentacija soničnih mogućnosti dobrano prelazi okvire prosječnosti. Vjerovali ili ne, mogu se osjetiti natruhe dobre stereo izvedbe.
Wifi/Wired – povezivost je nešto bez čega teško zamisliti moderne audio/video uređaje. LG  SJ9 nije iznimka u tom pogledu. Da bi se soundbar bežično/žično povezao s  računalnom mrežom, routerom ili ostalim uređajima potrebno je instalirati – Music Flow Player – software za koji nam se čini da je u početnoj fazi, pa njegova implementacija zahtijeva poprilično strpljenje. Naime, da bi se koristila bežična veza preko smartphona potrebno je s Google Playa instalirati Music Flow Player namijenjen za bežične mobilne uređaje. Naravno, sve će raditi besprijekorno ako su svi uređaji spojeni na jednu mrežu. No, ukoliko računalni mrežni sustav koristi usluge jednog operatera a smartphone je na mreži kod drugog operatera što je čest slučaj u našoj zemlji onda tek počinje prava drama. U takvoj situaciji je onda nužno prebaciti smartphone na bežičnu opciju kućne računalne mreže. Da bi sve to uredno funkcioniralo potrebno je prije svega prvo uključiti opciju Wifi na soundbaru, zatim uključiti opciju dodavanja više uređaja na soundbar. Obje funkcijske tipke se nalaze na desnoj strani stražnje plohe. Kad su sve navedene predradnje odrađene onda tek  slijedi „pravo veselje“ zvano Music Flow Player. Instalacija novog sofwarea na mobilni uređaj ili računalo nije problem, nego je problem u njegovoj funkcionalnosti. Naime, taj software služi da se preko njega kreiraju glazbene pohrane, te da se izvrši prepoznavanje/povezivanje uređaja sa soundbarom ili sličnim zvučničkim sustavom iz portfelja LG-a. Prepoznavanje/povezivanje uređaja s SJ9  soundbarom je trajalo cca 10-15 minuta. Zvuči Vam puno ? E to je cijena koju treba platiti za nešto što će u doglednoj budućnosti proraditi kako treba.
Nakon navedenih peripetija uslijedilo je više nego ugodno iznenađenje. LG SJ9 posjeduje mogućnost reprodukcije Hi-Res  audio zapisa što ga izdvaja od konkurencije. Zvuk je čist, detaljan u visokim i srednjim tonovima, dok kod dubokih tonova nestaje preciznosti u samoj definiciji. Bossa Nova i razne Jazz varijante su možda idealan žanr za njega po pitanju vjerne reprodukcije, dok glazbeni zapis gdje dominiraju električne udaraljke i velike  bass bubanj sekcije  nisu baš idealan odabir. Naime, bez obzira na odabir predefiniranog tonskog polja ostaje dojam da subwoofer lagano podebljava   duboke tonove na uštrb defincije, pa korisnik stekne dojam o moćnom bassu iako ovaj to nije. No, bez obzira na sve SJ9 sustav s lakoćom popuni cijelu prostoriju zvukom.

Stereo/surround
Model LG SJ9 posjeduje Dolby Atmos zvučničke jedinice smještene na samim krajevima pokrova, one pomažu u rekreiranju šire zvučne slike negoli to rade klasični soundbar zvučnici. U neku ruku to ima smisla, jer nerealno je očekivati solidne zvučne performanse iz uskog i tankog kućišta. Moramo priznati da nam se sviđa ova promjena koja kreće u pozitivnom smjeru. Dolby Atmos zvučničke jedinice su tako pozicionirane da zvučni valovi idu prema gore, te se time proširuje zvučna slika i pojačava dojam prostornosti.
Stereo slika malo odskače od prosjeka. Koncertni Blu-ray naslov STRAT PACK s podužim trajanjem cca 200 minuta djelovao je dosta energično, solidnom dubinskom perspektivom, tonski korektno uz malu iznimku kod dubokih tonova koji su na trenutke znali protresti sobu. U ovoj varijanti poželjan je smještaj subwoofera bliže soundbaru radi dobivanje kompaktne cjeline.
Suround zvuk daje tvoj drug, a on se zove SJ9. Testirani model je deklariran kao 5.1.2 zvučnički sustav koji podržava Dolby Atmos, Dolby True HD i ostale audio formate, te kao takav vrlo dobro odrađuje svoju zadaću. Žestoka akcija na netaknutom otočju u filmu KONG – SKULL ISLAND obiluje vrhunskom slikom i vrhunskim popratnim zvukom. Možda je najdojmljivija scena kada vojni helikopteri sa kompletom posadom i istraživačkom ekspedicijom prolaze kroz guste olujne oblake i nalete na gospodara tog otočja, divovskog KONG-a. U toj borbi borbene letjelice se raspadaju poput plastičnih igračaka. Dolby Atmos zvučnici pokazali su dio svog repertoara, fijukanje metaka i granata iznad glave su ostavljali dojam sudjelovanja u samoj borbenoj akciji. Sve to bi djelovalo kompletno da su dostupna barem još dva Dolby Atmos zvučnika koji bi pokrivali prostor iza slušatelja. No, morali smo se zadovoljiti ovom varijantom. Uglavnom, prezentacija filmskog zvuka nije razočarala. Dapače, implementacija Dolby Atmos zvučnika samo je donijela novu dimenziju.

Što nudi konkurencija ?
Koliko je nama poznato jedino Samsung ima malo jači model na tržištu – HW-MS 650, dok za Sony, Philips i Panasonic nema informacija. Navodno mali hifi uvoznici su počeli uvoziti soundbar zvučničke sustave , no to je sve na kapaljku. Dakle, LG jedini ima širu ponudu na našem tržištu.

Tehničke specifikacije:
Dolby Atmos Sound Bar
Sustav: 5.1.2
Snaga: 5x 43 watta
Subwoofer: 200 watta
Hi-Res Audio: Da (24bit/192kHz)
4K/8K Zvuk: Da
Audio formati: Dolby Atmos, LPCM, Dolby True HD, Dolby Digital + ,FLAC,AIFF, WMA
Chromecast : Da
Ethernet: Da
Wi-Fi : Da
Bluetooth : Da
HDMI 2.0 : Da (izlaz)
HDMI 2.0: Da (ulaz)
Optički: Da
RCA 3.5mm: Da
Pilot: Classic  Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 7.699 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
AV Večeslava Holjevca 40
10000 Zagreb
www.lg.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.5
Kvaliteta surround zvuka - 10
Kvaliteta stereo zvuka - 9
Kvaliteta striminga - 9.5
Povezivost - 9
Mogućnosti - 9
Uloženo/Dobiveno - 9.5

9.4

Ocjena

Mala je vjerojatnost pronaći soundbar zvučnički sustav  koji objedinjuje finu estetsku komponentu i odlične zvučne performanse. LG SJ9 posjeduje sve gore navedeno. On predstavlja novi standard koji bi mogao postati nezaobilazan kod dizajniranja soundbar sustava. Dolby Atmos zvučničke jedinice koje svojom izvedbom proširuju/popunjavaju zvučno polje, rekreacija filmskog doživljaja do punog uzbuđenja u kooperaciji s bežičnim subwooferom, Chromecast poveznicom i mogućnošću protoka  4K/HDR signala kroz HDMI konekciju su snažni aduti ovog nadasve zanimljivog uređaja. Inkorporiranje Hi-Res stereo audio mogućnosti govori u prilog kvalitetnoj svestranosti. Ovo potonje reproducira svaki detalj i finesu omiljenog glazbenog zapisa. Estetika, kvaliteta izrade, sonične performanse i multiroom mogućnosti stavljaju SJ9 na sam vrh ponude soundbar zvučničkih sustava.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Terra LF003 LTE filter – TEST

Autor: Andrija Jovićević Vrlo malo se priča u medijima oko LTE/4G signala koji sve više …