28 svibnja, 2022 1:07 pm

LG 34UM67

Autor: Darko Brlečić

LG_DSC_0967_34um,67_slika001

Multimedijalni monitor a la carte

Negdje prije 6 godina autor ovih redaka susreo se sa širokim televizorom odnosno preciznije rečeno izduženim televizorom formata 21:9 iz Philipsa. Tadašnji model televizora je bilo namijenjen isključivo filmofilima, ali cijena i određeni nedostaci su ga maknuli s tržišta. Format 21:9 je odlična zamisao za video/filmsku projekciju no nije lagan u tehničko/tehnološkoj izvedbi pa je stoga prisutan u veoma malom broju proizvoda, tu spadaju projekcijska platna i računalni monitori.

LG_DSC_0964U članku koji slijedi bavit ćemo se računalnim monitorom iz produkcije LG-a. LG 34UM67 posjeduje široki IPS zaslon od 34 inča (87 cm) rezolucije 2560×1080 pixela, te odziv od 5 ms(Grey to Grey). Monitor koristi AMD FreeSync tehnologiju i Dynamic Action Sync.Ovo potonje je tehnologija koja pokazuje nisku ulaznu razinu kašnjenja monitora na trenutne komande a ta stavka je veoma bitna gamerskoj populaciji. S obzirom da je ovaj multimedijalni monitor prvenstveno namijenjen gamerskoj populaciji bitna stavka je njegova sinkronizacija s grafičkom karticom. AMD FreeSync tehnologija je kompatibilna s NVIDIA GSync tehnologijom, nešto je jeftinija i pristupačnija širem spektru proizvođača. Navedena AMD-ova tehnologija je tehnologija sinkronizacije slikovnog prikaza s brzinom rada grafičke kartice. Kako to funkcionira ? Recimo da posjedujemo monitor čiji je rad deklariran na 60 Hz-a što bi trebalo biti optimalna varijanta za slikovni prikaz (broj sličica u sekundi – FPS Frame Per Seconds) bogat detaljima, jak na odzivu i fluidnosti, paralelno s time bi grafička kartica trebala kreirati/računati identičan broj sličica u sekundi. No u praksi su sasvim drugačiji rezultati jer grafička kartica ne radi po fiksnoj vrijednosti nego po dinamičkom rasponu.LG_DSC_0960

Testirani model monitora LG 34UM67 je deklariran za rad na 60 Hz-a, te u kombinaciji s AMD grafičkom karticom može mijenjati dinamiku osvježavanja s rasponom od 48Hz – 75Hz-a . To je najbolji mogući scenario, teorijski gledano, dok praksa vrlo često zna pokazati sasvim drugo lice.

Ljubitelji računalnih igara znaju da nije svejedno ako je uključena vertikalna sinkronizacija (Vsync) ili je isključena. Naime, kod uključene vertikalne sinkronizacije svaki kadar će biti u potpunosti iscrtan, dok se manjkavost manifestira sporijim FPS-om, odnosno GPU ne stigne brzo iscrtati kadar te mora čekati novu reakciju monitora. Kod isključene vertikalne sinkronizacije , grafička kartica puno prije krene s iscrtavanjem novog kadra negoli je prethodni iscrtan do kraja, to rezultira bržim vremenskim odzivom, boljim frame rateom ali slabijom kvalitetom slikovnog prikaza zbog laganog pucanja kadrova.

Performanse

Današnja verzija dinamičnog rada zahtijeva svojevrsni – multitasking. Pa tako, ukoliko se bavite obradom, prevođenjem i analizom tekstova, onda ovaj monitor omogućuje simultani uvid u više stranica. Funkcija dijeljenja ekrana na više segmenata upravo to omogućuje, pa je znatno lakše odraditi eventualne korekcije ili preinake.

LG 34UM67 je monitor s IPS matricom i rezolucijom 2560×1080 piksela koji je namijenjen prvenstveno za veliku gejmersku populaciju koja će utrošiti i posljednju lipu na kvalitetnu IT opremu. Jedno su računalne igrice a drugo su moderni HD video/filmski zapisi, autor ovih redaka se poigrao gledanjem modernih serija iz Amazon produkcije i filmova reproduciranih s Blu ray reproduktora. Za kvalitetnu obradu slike i reprodukcije poslužio je programski paket PowerDVD 14 sa zadnjim nadogradnjama.

Monitori sa širokim ekranom i velikom rezolucijom znaju patiti od laganog zamućenja kod reprodukcije video zapisa, no u ovom slučaju to je izostalo, Video/filmski zapis u Cinemascope formatu ostavlja impresivan dojam. Paleta tonova tamnih boja u dinamičnim scenama kao i pokreti objekata (The Man In High Castle) ostavljaju gledatelja bez daha, Slika je bogata detaljima, oštrina je na zavidnoj razini kao i kut gledanja. Naime, periferni vid vašeg recenzenta je također bio uključen u radnju pa se stekao dojam iznimne dubine slike. Kako široki ekran ne bi bio zamoran za korištenje poželjno je biti odmaknut barem 60-tak cm od zaslona.

LG_DSC_0977

Ratne igrice tipa World of Tanks jednostavno mame na dugotrajno korištenje ovog monitora, kretanje i pucanje glomaznih tenkova ostavlja poseban dojam zbog mnogobrojnih detalja, a stvara se osjećaj sudjelovanja na ratištu.Jednostavno, neponovljiv dojam..

LG_DSC_0979

Tehničke specifikacije

  • Ekran: Ultraširoki , 21:9 87cm (34″)
  • IPS LED
  • 2560×1080
  • 60 Hz
  • Dual Controler
  • Screen Split
  • AMD FreeSync
  • Priključci: 2xHDMI, 1xDisplayPort

Ustupio:

Lg Hrvatska

10000 Zagreb

www.lg.com/hr

Prosječna maloprodajna cijena : 4.000,00 Kn

Ukupan dojam

Dizajn - 10
Mogućnosti - 10
Uloženo/dobiveno - 10
Kvaliteta slike - 9
Kvaliteta zvuka - 8.5

9.5

Ocjena

Korejski LG sa modelom IPS monitora 34UM67 pokušava zauzeti što jaču poziciju na tržištu računalne opreme. Ultraširoki 21:9 monitor jednostavno osvaja svojim performansama, nudi široku paletu radnih mogućnosti. Da bi se iz njega izvukao maksimum nužno je uparivanje kvalitetnom grafičkom karticom srednjeg cjenovnog razreda,certificirani HDMI kabeli iz poznatih produkcija kao što su Monster Cable, Black Rhodium, naravno nužan je i adekvatan programski multimedijalni paket tipa PowerDVD. Nakon toga dugotrajna zabava je zajamčena. Topla preporuka..

User Rating: 4.41 ( 4 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG 49UH7707 4K televizor na testu

Autor: Darko Brlečić & Andrija Jovićević Novi Pogled Na Svijet Dragi čitatelji ! Prije par …