6 srpnja, 2022 9:50 pm

Kupujete li pravilno satelitski prijemnik?

Autor: Andrija Jovićević

Satelitski_prijemnici_back

Kupovina s prednje ili sa zadnje strane?

Naravno da sve prvo privuče prednja strana bilo kojeg uređaja. Naročito one koji su vizualni tipovi kojima je u biti dizaj i izgled poticaj kupovine. Iz iskustva mogu reći da većina kupaca stvarno rijetko pogleda zadnju strana satelitskog prijemnika, čak ni ne razmišlja koliko je to u stvari bitno kod kupovine jednog satelitskog prijemnika. Pogledati i odabrati pravilno odgovarajući satelitski prijemnik prema zadnjoj strani.

Što se sve nalazi na zadnjoj strani jednog prijemnika?

Prvenstveno je bitno znati za koju je namjenu kupujete satelitski prijemnik i u tu svrhu treba izabrati optimalnu varijantu. Ovdje ćemo pisati samo za varijantu osobne upotrebe. Jednom kad uđete pravilno u svijet satelita i kad vidite užitak koji Vam pruža vrhunska kvaliteta slike i zvuka teško da možete pristati na neku drugu opciju. Trenutno ni jedan operater Vam ne može pružiti toliko veliki broj HD programa u najvećoj rezoluciji kao i UltraHD TV programe. (Vidi članak Satelitska antena daje najveći broj nekodiranih HD programa)

  • Prvo osnovno kako sve možete povezati na svoj televizor?

Trenutno najbolju kvalitetu slike sa satelitskog prijemnika na televizor možete dobiti preko HDMI-a. Novi televizori u većini slučajeva i imaju samo taj HDMI ulaz, a poneki imaju neki drugi priključak kao AV chinch ili adapter na scart. Ako posjedujete još uvijek stari CRT televizor HDMI je tek druga opcija, a opcija broj jedan je svakako scart ili AV chinch. U tom slučaju je savjet pri kupnji satelitskog prijemnika da on posjeduje vama potreban scart izlaz i HDMI ako će te kupovati noviji model televizora kod kojeg će vam trebati HDMI.

S2 satelitski prijemnici unazad godinu dana imaju svi HDMI  izlaz i veći je problem pronaći da ima neki drugi izlaz. Naročito jeftiniji modeli.

  • Kako spojiti prijemnik na svoj HiFi sustav?

Na slikama sa zadnje strane prijemnika možete primjetiti da je tu optički izlaz S/PDIF i to je najkvalitetniji i najjednostavniji priključak za spajanje na vaš HiFi. Osim te varijante novi modeli HiFi receivera se spajaju sa HDMI kabelom. Znači da audio i video iz satelitskog prijemnika odlaze prvo u HiFi pa iz njega tek u televizor. Osim digitalnog optičkog izlaza jedan dio satelitskih prijemnika ima i klasične LR chinch stereo izlaze.

  • Koje sve tunere mogu imati i šta mogu gledati sa njima?

Mogućnost twin (duplog) tunera ili mogućnost dogradnje dva, tri ili četri tunera nije odavno luksuz da bi zbog toga bila drastično viša cijena uređaja. DVB-S2 tuner služi za satelitske programe, a tuner DVB-T2/C služi za prijem digitalnih zemaljskih odnosno kablovskih programa. Jednom kad se naviknete na komociju sa više tunera uvijek će vas kod novog modela zanimati samo takve mogućnosti da vaš uređaj postane veliki multimedijski cantar sa odabirom različitih izvora TV signala, kao i recimo istovremeno snimanje 10 programa.

  • Da li mogu spojiti vanjski hard ili USB za snimanje ili reprodukciju

Svaki imalo kvalitetniji satelitski prijemnik posjeduje minimalno jedan USB konektor na zadnjoj strani.  Više USB konektora može Vam pružiti komfor u dodatnim mogućnostima ako vam je potreban WiFi preko USB-a i istovremeno drugi USB za snimanje ili Time Shift opciju. E-SATA konektor za priključak vanjskog hard diska nema veliki broj satelitskih prijemnika, ali svakako daju daleko veće brzine od USB-a.

  • Da li mogu spojiti internet na svoj prijemnik?

Vjerujem da nema više satelitskih prijemnika koji ne posjeduju LAN priključak za spajanje na internet. Možda samo u onoj najnižoj klasi uređaja nije opcija. Osim direktnog priključka utp kabela za internet neki uređaji imaju ugrađen wifi ili softversku opciju preko USB priključka.

Nadam se da će Vam ovaj tekst pomoći u kupovini.

Satelitski_prijemnici_back
Odzdo prema gore: VU+ Duo2, Golden Interstar LX3, VU+ Solo 4K, Golden Interstar LX2

 

 

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Eurosport 4K napustio platformu Sky Italia

Sportski kanal Eurosport 4K napustio je italijansku pay-TV platformu Sky Italia u satelitu Eutelsat Hot Bird …