18 lipnja, 2021 11:46 am

Europol zaustavio 500,000 pretplatnika piratskog IPTV-a

Operacija vođena Europolom koja uključuje policijske snage s Cipra, Grčke, Bugarske i Nizozemske usmjerila se na jednu od najvećih IPTV operacija piratau svijetu. Najmanje tri osobe uhićene su. Poslužitelji u Bugarskoj i Nizozemskoj navodno su sadržaj djelili sa  oko 500.000 pretplatnika širom svijeta, generirajući godišnje prihode od oko pet milijuna eura.

Live TV je u velikoj potražnji, ali pristupanje svim sadržajima u određenoj regiji može biti iznimno skupo, s monopolima uobičajenih emitiranja koji traže velike naknade za pretplatu.

Za milijune širom svijeta ovaj ‘problem’ se lako može zaobići. Pirate IPTV operacije, koje opskrbljuju tisuće inače pretplatničkih kanala putem Interneta, rastu. Dostupni su samo za nekoliko dolara, eura, ili funti mjesečno, smanjivši račune u odnosu na službene davatelje usluga .

Ovaj tjedan, međutim, policijske snage diljem Europe koordinirane su kako bi ciljale ono što tvrde da je jedan od najvećih IPTV operacija na svijetu. Istraga je pokrenuta u veljači u Europolu, a u utorak su koordinirane akcije provedene na Cipru, Bugarskoj, Grčkoj i Nizozemskoj.

Tri osobe osumnjičene su uhićene na Cipru – dvije u Limassolu (43 i 44 godine) i jedna u Larnaca (53). Svi su navodno dio međunarodne operacije za ilegalno emitiranje oko 1.200 kanala piratskog sadržaja širom svijeta. Neki od ponuđenih kanala bili su ilegalni potječući iz Sky UK, Bein Sports, Sky Italia i Sky DE.

Ako se vjeruje da su početna izvješća, doseg IPTV usluge bio je ogroman. Obično se treba uzeti s rezervom, ali podaci sugeriraju da je usluge imalo više od 500.000 pretplatnika, od kojih svaki plaćao oko 10 eura mjesečno.

Policijska se akcija širila diljem kontinenta, s najmanje devet odvojenih napada, uključujući u Nizozemskoj gdje su poslužitelji bili otkriveni. Međutim, utvrđeno je da su to na mjestu kako bi sakrili pravi položaj glavnih poslužitelja operacije. Slični “front” poslužitelji također su bili raspoređeni u drugim regijama.

Glavni poslužitelji iza IPTV operacije bili su u Petrichu, malom gradiću u Blagoevgradskoj pokrajini, jugozapadnoj Bugarskoj. Vlasti nisu dale nikakve detalje, ali TF je obaviješten da je internetska stranica lokalnog ISP-a, Megabyte-Internet, odakle je piratska IPTV emitirana barem proteklih nekoliko mjeseci, nestala u utorak. Ostaje offline jutros.

Tvrtka nije odgovorila na naš zahtjev za komentar i nema sugestija da je izravno uključena u bilo kakvu ilegalnu aktivnost. Međutim, njegov broj autonomnog sustava (AS) otkriva povezane IPTV usluge, od kojih se jedna ne čini operativnom. ISP je također naveden na mjestima gdje korisnici sastavljaju popise za reprodukciju IPTV kanala “pirata”.

Prema izvorima na Cipru, policija je zatražila dopuštenje od Okružnog suda Larnaca da uhite uhapšene pojedince u roku od osam dana. Međutim, lokalni news outlet Philenews izjavio je da će svaka odluka biti odgođena do jutra, budući da je jedan od trojice osumnjičenih, ciparski, zahtijevao tumača koji je izazvao kašnjenje.

Uz tužitelje i odvjetnike obrane, dvojica nizozemskih istražitelja Europola jučer su bila prisutni na sudu. Saslušanje je trajalo šest sati i bilo je toliko intenzivno da se sudski stenograf morao zamijeniti zbog prekomjernog rada.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Uhapšeni zbog nezakonitog “šerovanja” filmova i serija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za …