28 listopada, 2021 1:30 am

Kathrein UFS922 si/sw

Autor: Andrija Jovićević

Kathrein UFS922 si

Kathrein UFS922 si/sw

Satelitski HD prijemnik sa dva tunera i hard diskom

Kathreinova linija digitalnih prijemnika ima prepoznatljive linije na svim svojim modelima. Jednako tako i Mercedes ima svoju  prepoznatljivu liniju, i da sakrijete prepoznatljivi znak na svim njegovim modelima uvijek ćete prepoznati Mercedes. Ovom prilikom na testu se našao trenutno najjači model satelitskog prijemnika. Naravno, riječ je o satelitskom prijemniku za prijem programa visoke rezolucije. Uobičajeno pakiranje satelitskih prijemnika je u malim kutijama i kad vam na test dođe prilično veliko pakiranje pitate se zbog čega je toliko veliko i što je sve u njoj. Dakle, ovo veliko pakiranje svakako će Vas privući da bacite pogled na to što je u njoj, a s druge strane zainteresirati će Vas te ćete zadržati malo duže proučavajući što sve od mogućnosti nudi i podržava.

Izgled

Kao što smo na samom početku rekli po izgledu prednje strane ovog uređaja svakako ćete znati da se radi o Kathreinovom prijemniku sa razlikom što je ovaj model dimenzija kao i neka HiFi komponenta, 435x303x69. Ove dimenzije svakako će zainteresirati i HiFi kupce da u nekoj od trgovina bace pogled na njega. Sa dimenzijama dolazi i težina koja je nešto manja od četiri kilograma.

U samom naslovu mogli ste primijetiti dvije oznake iza samog broja modela. Ona nam govori da je satelitski prijemnik moguće dobiti u srebrnoj (si) i crnoj (sw) boji. Osim lijepih linija prednje maske i maštovitosti u displeju koji nam se čini da je zapravo u cijelom prednjem panelu, 16-znamenkasti alfanumerički displej prikazuje imena programa na kojem se trenutno nalazite te niz drugih korisnih informacija. Sa desne strane nalazi se velika tipka pored koje je napisano volumen (glasnoća). Tipka se upotrebljava za pojačavanje ili stišavanje glasnoće zvuka, ali ta tipka ima i druge funkcije. Jedna od vrlo zanimljivih je brzo prematanje snimljenog materijala. Sa lijeve strane nalaze se još dvije puno manje tipke aux i tv/r.

Unutrašnjost ispod prednjeg poklopca
Unutrašnjost ispod prednjeg poklopca

Sasvim sa lijeve strane gotovo neprimjetno nalazi se poklopac koji skriva dva CI utora za neki dekoder, USB 2.0 i dvije tipke (rec i stop). CI utori odrađuju svoju namjenu sa svim popularnim dekoderima sa kojima smo probali, Iredeto, Viaccess, Nagravision, Conax, Cryptoworks i sl.

Na stražnjoj strani ovog prijemnika pravilno su raspoređeni gotovo svi priključci koje možete poželjeti. Prijemnik možete spojiti na televizor preko HDMI-a, komponentnog RCA, dva scarta  i preko klasičnog chincha za video. Za audio reprodukciju brine se optički S/PDIF izlaz i dva chinch konektora. Za komunikaciju ili prije za nadogradnju softvera služe nam više konektora. Dobri stari RS232, ethernet priključak i dva USB 2.0 konektora. Ono najbitnije kod satelitskog prijemnika je IF ulaz na tuner (DVB-S2). Ovom prilikom ovdje se nalaze dva IF ulaza i dva prolaza.

Pogled na stražnju stranu prijemnika
Pogled na stražnju stranu prijemnika

Na samom lijevom kraju nalazi se i vrlo poželjan mehanički preklopnik za kompletno gašenje ili paljenje uređaja, a do njega se nalazi aktivan i bešuman ventilator koji je u ovakvim prijemnicima vrlo poželjan kako bi rashladio uređaj. Kod mnogih drugih sličnih prijemnika taj problem pregrijavanja ostaje na saniranju u nekim od servisa ili su sami korisnici primorani ugrađivati dodatno hlađenje.

Osvrnuo bih se na daljinski koji je neobično uzak, ali ipak s točno i pravilno raspoređenim tipkama koje nisu baš malene. Daljinski mi je jedan od ljepših/funkcionalnijih koje sam vidio u zadnje vrijeme, a i stvarno lijepo leži u ruci.

Pogled u unutrašnjost ispod gornjeg poklopca
Pogled u unutrašnjost ispod gornjeg poklopca

Hardver

Kad dobijete ovakav prijemnik velikih dimenzija i pozamašne težine jednostavno je teško odoljeti i ne zaviriti u njegovu unutrašnjost ispod samog poklopca. Vjerujem da će mnoge zanimati samo ovi osnovni podaci:

  • Procesor: STi7109 (SH40)
    Flash memorija: 16MByte
    RAM memorija: 64MB+128MB
    Hard disk: SATA Hitachi CinemaStar 500GB (HCP725050GLA380)
Pravilan raspored elemenata osigurava odlično hlađenje
Pravilan raspored elemenata osigurava odlično hlađenje

Teško je ne pohvaliti ovakvu unutrašnjost i odličan razmještaj koji sigurno garantira da se ovaj prijemnik neće pregrijavati i u zatvorenim ekstremnim uvjetima. Napajanje nam na sami pogled izgleda odlično te je za svaku sigurnost pored napajanja smješten i aktivni ventilator, kojem u meniju možete podešavati brzinu okretaja.

Upotreba

Nakon što satelitski prijemnik spojite sa satelitskom antenom i televizorom te ga prvi puta uključite u struju primijetit ćete da prijemniku treba neko duže vrijeme dok se prva poruka ne pojavi na ekranu televizora. Uređaj radi pod Linuxom i kod njega je sasvim normalno da je potrebno više vremena da pokrene cijeli svoj sustav da bi mogao biti spreman za rad. Dapače to vrijeme je daleko brže od većine satelitskih prijemnika koje smo imali prilike testirati.

Prvo se pokreće pomoćnik za instalaciju koji nas logički vodi od početka podešavanja osnovnih opcija za podešavanje, odabir jezika menija, odabir priključka i vrste satelitske antene, odabir satelitskih pozicija i na kraju dolazimo do automatske pretrage programa.

Softver je neopterećen i samim time brz. Pretraga programa je brza i precizna.

Kathrein UFS922 podržava sve varijante DiSEqC protokola: 1.0 za prijem četiri fiksne satelitske pozicije, DiSEqC 1.1 ako poželite priključiti više od 4 fiksne pozicije, te za motorizirane satelitske sustave tu su protokoli DiSEqCa 1.2 i 1.3 (USALS). Zbog dva tunera koja posjeduje ovaj prijemnik vrlo je zgodno što se mogu kombinirati različiti antenski sustavi. Najčešća varijanta spajanje jednog fiksnog i jednog pokretnog satelitskog antenskog sustava. Mi smo kod našeg testa na prvom tuneru (IF 1) koristili pokretnu antenu sa Strongovim motorom, dok smo na drugom tuneru (IF 2) preko DiSEqC protokola spojili šest fiksnih satelitskih pozicija. Namjerno smo stavili kombinaciju dva različita DiSEqC-a i SUR sklopke od Spauna.

Rad sa motorom je vrlo precizan. Osim toga i motor se vrti brzo i lako ga se podešava. Kod fiksnog sustava također nismo imali nikakvih problema. Prebacivanja sa jedne satelitske pozicije na drugu satelitsku poziciju bilo je glatko i brzo. Probano je više vrsta proizvođača DiSEqC-a međutim nismo imali nikakve razlike. Imali smo istovjetan rad sa svim kombinacijama.

Nakon što napravite pretragu na svim satelitskim pozicijama vjerujem da ćete si napraviti sortiranje programa u omiljene grupe (favorit). Sa ovim originalnim softverom moguće je sortirati programe u osam grupa i tim je omiljenim grupama moguće promijeniti ime po želji.

Nakon što lijepo sortirate programe po svojoj želji, kompletnu listu programa možete jednostavno u par poteza pospremiti na svoj USB.

Na daljinskom pritisnite meni>service meni>softver update by USB> i zatim za arhiviranje odaberete opciju save channel list to USB. Nakon arhiviranja liste programa uvijek možete vratiti svoju listu programa nazad u prijemnik.

 

Multimedija – PVR

Ovaj satelitski prijemnik ima ugrađen hard disk od 500 Gb što mu je dovoljno za snimanje oko 300 sati za standardne TV i radio emisije ili u grubo oko 100 sati za HDTV materijal. Vjerujem da će Vam ovaj veliki kapacitet hard diska biti dovoljan i za snimanje željenih programa, ali i za time shift funkciju. Ako Vam čak i ponestane mjesta tu su još tri USB konektora koja vam mogu pomoći u proširenju memorijskih kapaciteta.

Samo snimanje i time shift opcija vrlo je jednostavna za upotrebu zahvaljujući vrlo jednostavnim komandama na daljinskom upravljaču. Svakome tko je imao video snimač upotreba ovog prijemnika biti će još jednostavnija. Prilikom reprodukcije snimljenog materijala potrebno je samo na daljinskom upravljaču pritisnuti tipku Archiv. Sama riječ nam govori da je to naša arhiva snimljenog materijala.

U arhivi ćete snimke vrlo lako prepoznati po njihovom imenu, vremenu snimanja i dužini trajanja. Jedna od vrlo zanimljivih opcija koju nisam vidio ni kod jednog ovakvog uređaja je brzo premotavanje materijala sa tipkom volumen na samom prijemniku. Vrlo jednostavno i vrlo brzo.

Ukoliko se poigrate sa EPG funkcijom, prilikom snimanja moći ćete si vrlo lako namjestiti snimanje za željene emisije koje će biti idućih dana kad niste kod kuće. Osim snimljenih materijala sa ovim prijemnikom možete pregledavati slike, muziku i razne video zapise drugih formata. Kako? Vrlo jednostavno preko nekog USB-a i pritiskom na daljinski upravljač Media. Također je moguće te materijale prebaciti preko mrežnog (ethernet) kabela sa računala na hard disk satelitskog prijemnika.

Sa ovom verzijom prijemnika koju smo testirali nije bilo moguć prikaz titlova sa bilo kojeg video zapisa preko USB-a što vjerujem da će se sa novijom verzijom softvera popraviti.

 

Linux – Softver

Na spomen Linuxa svima je prva pomisao Dreambox, a u zadnjih godinu dana i enigma2. Ovaj model satelitskog prijemnika Kathrein UFS922 kao i njegov prvi model UFS910 rade na Linux platformi koju je optimizirala za rad tvornica i stvarno radi odlično. Međutim na oba modela je također moguće staviti i enigmu 2 što nam daje druge vrlo zanimljive mogućnosti i nadogradnju raznih pluginova koji sa originalnim softverom nisu napravljeni.

Svi znamo što je Enigma2, a za one koji ne znaju kratko objašnjenje. Enigma2 je softver baziran na Linux operativnom sistemu koji je prilagođen za HD receivere tipa Dreambox. No Linux se da prepravljati jer je to open source, pa su tako dobri ljudi prekompajlirali i Enigmu2 i za ovaj prijemnik. Enigmu2 neću ni pisati jer zna se kako je s njom, ovo je ovdje prvenstveno upoznavanje štovanog čitateljstva da se i na drugim receiverima daje taj čarobni napitak. Što je čarobno pitate se – čarobno je to što nam s Enigmom2 recimo dolaze razni emulatori koji nam omogućavaju čitanje originalnih kartica kao i card shareinga (objašnjenje mislim nije potrebito). Dakle i ovaj Kathrein samim time prednjači od običnih receivera. Stavljamo ga u grupaciju zajedno s Dreamboxom, Topfieldom, IPboxom.

Da li koristili originalnu verziju ili enigmu 2 korisnik može pronaći veliki broj programa i alata za ovaj uređaj. Povećanjem tih raznih dodataka svakako će uticati na veće interes novih kupaca, a sa time će se svakako povećati broj raznih entuzijasta koji će ovom prijemniku softverski oplemeniti sa još nekim dodatkom.

Ustupio na test:

KATHREIN-Werke KG
Anton-Kathrein-Straße 1-3
Postfach 10 04 44
83004 Rosenheim, Deutschland
Telefon: (0 80 31) 1 84-0
Fax: (0 80 31) 1 84-3 06
www.kathrein.de
Sat-Multimedia Kathrein UFS922 si 16str

Review Overview

Memorija za programe - 90%
Brzina pretraživanja programa - 80%
Brzina promjene programa - 90%
Osjetljivost tunera - 80%
Kvaliteta slike - 90%
Kvaliteta zvuka - 90%
Mogućnosti - 80%
Kvaliteta izrade - 90%

86%

Ukupna ocjena

Sve u svemu ovaj satelitski HD prijemnik Kathrein UFS922 plijeni pažnju kvalitetnom izradom i mogućnostima. Vrlo jednostavno sučelje za korisnike sa dobrim multimedijalnim mogućnostima uz odličnu sliku HD programa kao i odlične slike SD programa koji su preko upscalera bitno poboljšali razlučivost sa oštrom slikom i dobrim kontrastom. Neka bude podrške i svi će korisnici ovog prekrasnog digitalnog prijemnika biti zahvalni što će se moći igrati s svojom multimedijalnom igračkom.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Dreambox DM500HD

  Autor: Krunoslav Čunović Ustupio na test: Dream Multimedia GmbH Pierbusch 24-26 44536 Lunen Germany …