8 kolovoza, 2022 2:43 pm

JAMO S404 MS10

Autor: Darko Brlečić

s-404-ms-10-001-med

SIMULACIJA KUĆNOG KINA U MALOM PAKIRANJU

Danska tvrtka Jamo već je dugi niz godina prisutna na našem tržištu. Mnogobrojni ljubitelji dobroga zvuka se zasigurno sjećaju zvučničke serije Studio koja je bila namijenjena ljubiteljima dubokog i voluminoznog rockerskog bassa, Cornet serije koju su voljeli ljubitelji gitarskih trija i pop sastava, te perjanice zvane Concert odnosno D serije za najzahtjevnije glazboljupce. Današnja proizvodna lepeza pokriva široki spektar korisnika. Tako, između ostaloga, osim klasičnih stereo setova u ponudi možemo naći razne 5.1 i 2.0/2.1 sustave kućnih kina.

dmr-45-frontŠto se sakriva u bijelom paketu ?

Paket Jamo S404 MS10 više liči na paket kakve mikro-linije s cd-om nego na kućno kino u 2.0/2.1 izvedbi. Jamo DVD-receiver izrađen u u tzv. mid-size izvedbi pa će se lako moći smjestiti u prostoru kod televizora. Njegova estetska vizura nije nešto što će vas privući, no solidna opremljenost audio/video priključcima, te kvalitetne iznutrice na neki način anuliraju izostanak vizualne ljepote. Za što lakšu uporabljivost brine se priloženi daljinski upravljač konusnog izgleda, s gusto poredanim funkcijskim tipkama. Sam daljinac nije baš primjer ergonomičnosti, pa korisnik mora pokazati veliku dozu strpljivosti kod upravljanja. U paketu s DVD-receiverom su zvučnici pod oznakom S404. Dvije kompaktne dvostazne kutije s 14cm-bas/srednjetoncem i 2.5cm visokotoncem izvedene u sjajnom crnom finišu sa stražnjim bas refleks otvorom dižu ovaj komplet kućnog kina na višu razinu. Za razliku od zvučnika sličnih 2.1 sustava kućnih kina, Jamo S 404 zvučnici se osim smještaja na policu ili komodu mogu vješati na zid. Na njihovoj stražnjoj strani se nalazi nosač za zidnu montažu. Kako bi se zvučnici što kvalitetnije mogli vješati na zid nužno je posjedovati vijak široke glave i navoja srednje dužine s plastičnim tiplom, ili u zamjenu može poslužiti metalna kukica izvedena u tzv. L-profilu.

Funkcionalnost

DVD-receiver se može na više načina spojiti na televizor. Opcije spajanja sa scart kabelom ili kompozitnim priključkom nisu uvijek baš najbolja rješenja, no RGB(komponentni) i HDMI prolaze u svim kvalitativnim varijantama. Naš odabir konektiranja je pao na HDMI. Osim toga preko HDMI-a se može igrati sa podizanjem razlučivosti (Upscaling). Tako filmski naslovi iz sedamdesetih(Kum, 1,2,3) koji su prebačeni na DVD format imaju vidljivo poboljšanje kada se diže razina sa 576 na 720p, dok kod podizanja na 1080i je jedva vidljivo, zapravo slika ima više detalja, dok razina crne ostaje ista..

Filmske uspješnice koje su nastale u zadnjih 15-tak godina(Terminator 3, U-571) se mogu kvalitetno gledati kako u 720p rezoluciji, tako i u 1080i. Posebice se to odnosi na scene s tamnom pozadinom i velikom dinamikom pokreta(razmjena torpeda između S-33 i U-571) Ovo sve navedeno ide u prilog dobro odradjenom video sklopovlju testiranog DVD-receivera. Prezentacija zvukovnih mogućnosti je nadprosječno dobra. Razlog tome leži u činjenici da receiver radi u D klasi, te isporučuje zamjetnih 75 watta(8ohm) po kanalu, kao i priloženi mali monitori koji djeluju vrlo živahno. Da bi zvučna cjelina bila zaokružena, nužna je prisutnost aktivnog subwoofera. S obzirom da u paketu Jamo S404 MS 10 ne dolazi subac, poželjno je da se razmotri ponuda subwoofera iz Jamo programa. Time bi se riješio nedostatak dubokih tonova koji je bio primjetan kod rada ovog 2.0 sustava kućnog kina.

Tehnička specifikacija

System Type

2-stazni bassreflex

Woofer (mm)

140

Viskotonac (mm)

25

Snaga(W

100

Frekvencijski Raspon (Hz)

60-20,000

Impedanca (Ohm)

6

Masa (kg)

2.9 (S 404)

Dimnezije (mm/, VxŠxD)

240x162x218(S 404)

Model: Jamo S404 MS10

Ustupio: Audiocinema Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
Tel: 01/4847 875
Cijena: 1.999 kn

Review Overview

Performanse - 7
Dizajn - 6
Mogućnosti - 7
Zvuk - 6
Kvaliteta slike - 8

6.8

Ukupna ocjena

Zaključak U moru raznih all in one sustava koji svojim fancy izgledom, te izradom po principu plastik-fantastik, Jamo S404 MS10 sa svojim diskretnim „šarmom“, jednostavnošću uporabe, te povoljnom cijenom odskače barem za dvije stepenice prema gore. Od njega ne treba očekivati rekreaciju 5.1 zvučnog zapisa u punom opsegu, nego solidnu nadogradnju na postojeći video sustav za korisnike koji imaju male prostorije za uživanje u audio-vizuelnim delicijama.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …