24 rujna, 2023 3:30 pm

Italija postavlja datum prijelaza na DVB-T2

Italija je odredila rok od 30. lipnja 2022 za prijelaz s DVB-T na drugi generacijski digitalni standard DVB-T2/HEVC.

Taj datum spominje se u proračunu 2018. godine koji se odnosi na učinkovitu uporabu spektra i prijelaz na 5G tehnologiju. Zaustavljanje DVB-T emitiranja motivirano je potrebom da se frekvencija frekvencije 700 MHz za 5G, dostupna na zahtjev EU-a, postaviti na raspolaganje. Televizijski kanali bi se zatim preselili na frekvenciju od 470-694 MHz.

Prijelaz na DVB-T2 trebao bi započeti od 1. siječnja 2020. godine i biti će postupno, regiju po  regiju. Raspored će biti definiran u novom planu raspodjele frekvencija koje će Agencija prihvatiti do 31. svibnja 2018. godine.

U praksi, prava korištenja frekvencija dodijeljenih odašiljačima bit će pretvorena u prava korištenja prijenosne snage na novim DVB-T2 multiplekserima.

Talijanska vlada osigurat će 100 milijuna eura poticaja za kupnju digitalnih prijemnika (25 eura po kučanstvu). Prema nekim procjenama, više od 90 posto televizora u talijanskim kućanstvima postat će zastarjelo i zahtijevat će dodatni digitalni prijemnik ili zamjenu televizora.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Antensko programibilno pojačalo

Andrija Jovićević TERRA PA420T Nakon dugogodišnjih stanica sa velikim dimenzijama i prvog mogu slobodno reći …