28 rujna, 2020 6:18 pm

Istrani i Primorci RTV smetnje prijavljuju svaki drugi dan

n.lazarević
n.lazarević

Za problem lošeg prijama TV signala u zapadnoj Istri, kojeg ometaju talijanske televizijske mreže, još nema efikasnog rješenja. Iako se građani godinama žale na činjenicu da ne mogu gledati nacionalne TV programe koji se emitiraju preko odašiljača na Učki, iz nadležne državne agencije, HAKOM-a, poručuju tek da oni redovito “upozoravaju na smetnje” talijansku administraciju.

Istarski župan Valter Flego, koji je najavio kako će pozvati građane na bojkot plaćanje televizijske pristojbe, poručuje kako su “smetnje u prijemu RTV signala u Istri zbog signala iz Italije višegodišnji su problem od čijeg rješavanja ne odustajemo jer građani Istre imaju pravo na kvalitetan i dostupan RTV signal.”

U protekla dva mjeseca obavio sam niz razgovora na tu temu s nadležnim ljudima tražeći žurno rješavanje problema RTV signala. Pored ostalih, razgovarao sam s ravnateljem HRT-a, Goranom Radmanom, nadležnima iz tvrtke Odašiljači i veze, te sam o svemu obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova, naše zastupnike u Europarlamentu te predstavnike u Europskoj komisiji,” objašnjava istarski župan Flego i napominje: “Ovdje se radi o problemu, ne samo Hrvatske već i Slovenije i Austrije. Dakle, sve tri zemlje imaju isti problem s Italijom i njezinim kršenjem osnovnog prava da ljudi koji plaćaju neku uslugu, tu uslugu moraju i dobiti te moći konzumirati.

Župan Flego naglašava kako je pomoć Europske komisije zatražio pred gotovo dvije godine: “Podsjetit ću i da sam uputio pismeni upit Nevenu Mimici, dok je bio povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača, koji je podržao naše napore da svim građanima Istarske županije bude omogućen neometan pristup RTV programu za kojeg plaćaju pretplatu.

O problematici mi se očitovala i potpredsjednica Komisije nadležne za digitalnu agendu Neelie Kroes istaknuvši da se prekogranične smetnje moraju prvenstveno rješavati dvostrano, između Hrvatske i Italije. Italija se tomu odupire kako zbog radnih mjesta, tako i signala talijanskih radio i tv stanica. Naravno, želim zaštiti interese građana Istre te zato zajedno s nadležnim institucijama radimo pritisak prema odgovornim ljudima u Italiji i nastavit ćemo ga i dalje sve dok se problem RTV signala ne ukloni.”

Župan potvrđuje kako je najavio bojkot plaćanja TV pristojbe, ali očekuje kako on neće biti potreban.

Izvor: Glas Istre

 

Sat-Multimedia komentar:

Taj problem u smetnjama signala je poznat još za vrijeme analognog signala. Promjena standarda prema dogovoru u digitaliju samo je još povećao taj problem.

Koliko traju problemi sa smetnjama uz Istru, Dalmaciju, naše otoke?

Nismo jedini u regiji oko Italije koji imaju s njima probleme oko signala. Mi smo u grupi zemalja koji se vole dopisivati i slati pritužbe, a dok građane tko j… s njegovim digitalnim signalom. Nek narod se lijepo baci u trošak i nek uzme nekog operatera da gleda naše, inače nekodirane, zemaljske programe. Najlakše se dopisivati, slati protestne note i građani će zaboraviti taj problem, snaći će se. Vrijeme ih natjera da uzmu alternativu kakva god da je ili možda hrvatska Vlada želi da naši građani prestanu gledati naše hrvatske TV programe i da se okrenu na Talijansku stranu – gledanju talijanskih programa koje je izgleda puno jednostavnije izgleda “uloviti” na zemaljsku antenu. Možda nam pod tim talijanskim TV programima nestane naš lijepi Hrvatski jezik.

Zašto se nisu pojačali naši odašiljači sa signalom i tako rješila većina problema? Uhhh… da jadne Talijane nebi smetali na našim frekvencijama. To bi sigurno bio problem kad bi Talijani morali pisati protestnu notu da njima smetamo na našim kanalima. Zar neke zemlje nisu na taj način riješile problem s njima? Naravno da su rješile problem, samo o njima se ne piše.

Pitam se da li je ta igra pogodovanje operaterima da masno zarađuju na građanima, šta vi mislite? Tko je kriv što veliki dio Hrvatske ne može normalno pratiti signal digitalne zemaljske televizije?

A.J

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Započelo odašiljanje HD programa s odašiljača Sv. Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3

Andrija Jovićević Nakon što je 6. rujna ove godine pokrenuto odašiljanje televizijskih programa u HD …